Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Ouders laten baby huilen

Je baby laten huilen of niet?

Geen enkele ouder hoort zijn kind graag huilen, maar van gebroken nachten wordt niemand gelukkig. Moet je een baby meteen troosten of verwen je hem dan? Een dilemma waar veel tegenstrijdige meningen over zijn. Hoe zit het nu, wel of niet laten huilen?

Advertentie

Een baby huilt om de aandacht van de ouders te trekken en doet dit niet voor niks. Veel andere manieren om te communiceren heeft hij nog niet. Effectief is het zeker: weinig ouders kunnen rustig blijven zitten als hun kind verdrietig is. Hoe ga je er het beste mee om?

Tip! Lieve knuffeldoekjes voor bij het slapen vind je hier

Je baby laten huilen: het hoort erbij

Het is goed om te beseffen dat huilen er nou eenmaal bij hoort. Elke baby volgt een vergelijkbaar patroon: het huilen begint meestal twee weken na de geboorte, de piek komt na zes weken en het huilen neemt na twaalf weken vanzelf weer af. Het zijn dus vaak fases. Maar een baby huilt niet voor niks. Reageren op zijn gehuil versterkt de band tussen jou en je kind. Als je daarbij rustig blijft, is je baby beter te troosten, want stress en onzekerheid pikt hij op.

Baby laten huilen of meteen troosten

Jarenlang was de gouden tip: controleer of het kind een vieze luier heeft, genoeg gegeten heeft en koorts- en pijnvrij is. Is dit in orde, dan is het niet erg om je kind te laten huilen. Na drie nachten zou het vanzelf moeten stoppen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan: grote kans dat je na een uur met je baby zit mee te huilen. En als het niet stopt slaat de onzekerheid toe. Ben je te toegeeflijk als je tóch gaat troosten?

Advertentie

Wat kun je het beste doen?

Alle tegenstrijdige onderzoeken en meningen maken ouders die toch al vaak kampen met een chronisch slaapgebrek langzaam wanhopig. Wat is wijsheid: laten huilen of troosten? De Amsterdamse orthopedagogen Roos Rodenburg en Eline Möller gingen voor Vakblad Vroeg op zoek naar het verlossende antwoord. Beiden zijn verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en doen onderzoek naar baby’s met huil- en slaapproblemen.

Duidelijk onderscheid maken

Volgens Rodenburg en Möller wordt het recente Australische onderzoek niet goed geïnterpreteerd door diverse media. Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen baby’s tot zes maanden en baby’s vanaf zes maanden. Pasgeboren baby’s kunnen nog niet leren om zichzelf te troosten, zeggen de orthopedagogen. Ze kunnen nog niet leren om hun behoeften uit te stellen. Het ‘laten huilen’ met als doel om kinderen dit troostvermogen aan te leren heeft bij hen dus geen zin. De baby’s in het Australische onderzoek waren allemaal ouder dan zes maanden.

Kortom: bij jongere baby’s wordt nu standaard het advies gegeven om ze niet alleen te laten als ze huilen, omdat ze dan zoveel cortisol (stresshormoon) aanmaken. Dat kan schadelijk zijn voor de hersenen. Je leest er hier meer over.

Lees ook: Hoe ga je om met een huilbaby? Jeugdarts Nelleke de Kom vertelt wat je kunt doen als je baby niet stopt met huilen.

Gecontroleerd huilen en laten uithuilen

Verder hebben Rodenburg en Möller in hun onderzoek onderscheid gemaakt tussen ‘gecontroleerd laten huilen’ en ‘laten uithuilen’. Bij de baby’s in het eerder genoemde Australische onderzoek ging het om het gecontroleerde huilen. Dat houdt in dat ouders de opdracht krijgen om hun baby elke dag een paar minuten langer te laten huilen voordat ze gaan troosten. Met deze methode krijgen de kinderen de boodschap dat ze niet aan hun lot worden overgelaten en dat zorgt voor een veilige hechting.

Advertentie

Langer laten wachten

Rodenburg is momenteel bezig met een grootschalig onderzoek om te kijken of er een andere oplossing is voor ‘gecontroleerd laten huilen’. Dat houdt in dat kinderen leren om wat langer te wachten tot hun behoeften worden bevredigd. Het idee is: als kinderen dat overdag leren, kunnen ze ’s avonds makkelijker omgaan met een tijdelijke afwezigheid van hun ouders.

Ook een baby kun je dit aanleren:

laat hem iets zien wat hij graag wil hebben en wacht dan een seconde voordat je het hem geeft. Vervolgens beloon je hem met een knuffel en door hem te prijzen. De wachttijd maak je steeds iets langer.

tip

Een vergelijkbare oefening doe je ’s avonds bij het naar bed brengen. Eerst stop je je kind in bed en zing je bijvoorbeeld een liedje. Dan onderbreek je het zingen en laat je hem even wachten. Loop even weg en kom weer terug, beloon hem en ga verder met zingen. Je stopt weer en laat je baby wéér iets langer wachten. Dit kun je ook ’s nachts doen, als hij wakker ligt en huilt.

De uitkomsten van het onderzoek naar deze methode zijn nog niet geanalyseerd, maar de ervaring van Rodenburg en haar medeonderzoekers is dat veel baby’s tijdens het wachten uit zichzelf weer in slaap vallen. Let op: deze methode is geschikt voor baby’s die ouder zijn dan zes maanden.

Meer lezen: Dit is waarom je moet rondlopen met een huilende baby

Happiest Baby-methode

Voor baby’s die jonger zijn dan zes maanden zal deze methode nog niet werken, want zij kunnen zichzelf nog niet leren behoeftes uit te stellen. Volgens Rodenburg en Möller hebben jonge baby’s meer aan de Happiest Baby-methode. Die is ontwikkeld door de Amerikaanse kinderarts Harvey Karp en erkend door de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen.

De twee orthopedagogen doen onderzoek naar deze methode en zijn er hoopvol over. ‘Het zijn verschillende handelingen die veel ouders intuïtief al toepassen. Maar waar het om gaat is dat je ze allemáál doet en in de juiste volgorde.’ Pas deze methode liever niet op eigen houtje toe.

Meer weten? Zo werkt de Harvey Karp-methode

Rust en regelmaat

De ouderwetse rust-en-regelmaat-methode blijkt bij baby’s die veel huilen ook vaak te werken. Baby’s zien nog weinig, maar horen veel. Alle indrukken komen heftig binnen, want het is allemaal nieuw. Vaste rituelen op vaste tijdstippen geven een baby houvast: hij herkent wat er gaat komen.

Niet te veel

Een huilende baby is prikkelbaar en reageert niet goed op veel wisselingen van aanpak. Probeer dus niet allerlei verschillende troost-methoden door elkaar of te snel achter elkaar. Je kind wordt daar nog onrustiger van. Zoek stap voor stap uit wat je baby nodig heeft om stil te worden.

Bron: Vakblad Vroeg, NJC

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier