Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Dunstan Babytaal: de geheime taal van je pasgeboren baby

Die eerste weken als kersverse moeder kun je soms radeloos zijn. Vooral als je baby huilt en je geen idee hebt wat hem mankeert. Is hij moe, heeft hij honger of zit er een boertje dwars? Als je goed luistert, kun je volgens de Dunstan Babytaal methode vijf universele huilgeluiden onderscheiden en ontdekken wat er aan de hand is.

Advertentie

Dunstan Babytaal methode

Volgens de Dunstan Babytaal methode maken alle pasgeboren baby’s vijf reflexgeluiden om hun behoeften aan te geven. Een geluid voor honger, vermoeidheid, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak. Deze geluiden zijn gebaseerd op basisreflexen van baby’s en daardoor onafhankelijk van de taal die de ouders spreken. Na een maand of vier verdwijnen de geluiden en reflexen en maken ze plaats voor bewuste communicatie. Lees hier welke reflexen dat zijn en waar ze goed voor zijn.

Lees hier welke reflexen je pasgeboren baby heeft en waar ze goed voor zijn.

De 5 universele huilgeluiden

Dit zijn de vijf universele huilgeluiden volgens de Dunstan Babytaal methode:

 1. Neh = honger
  Met ‘neh’ geeft je baby aan dat hij honger heeft. Als de zuigreflex geactiveerd wordt, beweegt je baby zijn tong naar zijn gehemelte om vervolgens bij het huilen zijn tong naar beneden te brengen. ‘Neh’ is een lang geluid. Lees hier meer over de overgangsreflexen van je baby
 2. Eair = darmkrampjes
  Als je ‘eairh’ hoort, heeft je baby last van darmkrampjes. Het is een dringend, persend geluid dat vanuit de buik komt. Deze klank is iets moeilijker te herkennen, maar komt vaak samen met gebalde vuistjes, het optrekken of strekken van de beentjes en een pijnlijke grimas op het gezicht. Je kunt je baby helpen door een badje te geven, zijn buik te masseren in de richting van de klok of door hem met z’n buik om je onderarm te dragen. Hier meer tips tegen darmkrampjes
 3. Owh = moe
  Het is tijd om te gaan slapen, als je baby het geluid ‘auw’ maakt. Let hierbij op de vorm van het mondje. Die wordt ovaal door de gaapreflex. Het is vaak een zeurderig geluid. Meer weten over het slaapritme van je baby en hoeveel hij het eerste jaar gemiddeld zal slapen, klik hier
 4. Heh = ongemak
  Maakt je baby het geluid ‘heh’, dan ervaart hij ongemak. Het klinkt bijna hetzelfde als ‘neh’. Je baby geeft aan dat hij het koud of warm heeft, hij een schone luier nodig of wil anders liggen. Om het geluid te onderscheiden, let je op de ‘h’ klank die met de adem wordt uitgesproken, net als het woord hijgen.
 5. Eh = boertje zit dwars
  Bij het geluid ‘eh’ zit er een boertje dwars. Het is een korte klank die een beetje lijkt op de ‘neh’ of ‘heh’ klank, dus let goed op de manier waarop het geluid begint. Bij ‘eh, eehhhh’ weet je dat je moet helpen om een boertje los te krijgen.

Meer weten? Er zijn grofweg 3 technieken om je baby na de voeding een boertje te laten. Probeer ze allemaal uit en kijk welke het beste voor jou werkt.

Advertentie

Tip: Ontdek nu deze speciale anti-colic babyflessen tegen darmkrampjes.

Het grote voordeel

Als je de universele huilgeluiden van je baby goed kunt onderscheiden, weet je precies waar je baby behoefte aan heeft als hij huilt. Je krijgt er zelf niet alleen meer zelfvertrouwen en rust door, ook hoeft je baby niet lang te huilen om duidelijk te maken wat hij wil. Dat is zowel fijn voor jou als voor je baby.

Lees ook: Je baby troosten of (even) laten huilen? Dit zeggen experts er over

Wie is de uitvinder?

Dunstan Babytaal is de ontdekking van Priscilla Dunstan. Door haar moederinstinct en haar ongewone gevoel voor geluid, ontdekte ze dat de huilgeluiden van haar zoon niet slechts willekeurige geluiden waren. Door observatie en de reacties van haar zoon op geruststelling, ontdekte Priscilla duidelijke patronen. Ze kon hierna duidelijk aangeven hoe de verschillende huiltjes een specifieke behoefte betekende.

Tip: Pricilla Dunstan heeft verschillende boeken geschreven over babytaal, zoals ‘Calm the crying’ en ‘Child Sense’.

Advertentie

Werkt Dunstan babytaal?

Uiteindelijk werd haar theorie getest met meer dan duizend baby’s van verschillende nationaliteiten. Na negen jaar intensief onderzoek werd het bestaan van een universele babytaal – de Dunstan babytaal – bevestigd.

Meer weten

In het hele land worden er cursussen gegeven om te leren hoe je de geluiden van een pasgeboren baby kunt onderscheiden. Via Google vind je aanbieders door heel Nederland. Een cursus duurt doorgaans 2 tot 2,5 uur en kost rond de € 25. Ook kun je een kraamverzorgende kiezen die gecertificeerd is in de Dunstan Babytaal. Kijk voor meer informatie op babytaal.nl.

In deze video zijn de vijf baby huilgeluiden goed te onderscheiden.

Dunstan Babytaal App

Er is ook een speciale app over Dunstan Babytaal. De app kost 6,99 euro. Leuk om kennis te maken met de methode, voertaal Nederlands. Je kan de app hier downloaden voor je iPhone en iPad en hier voor Android.

Een andere manier om al vroeg met je baby te kunnen communiceren is via Babygebaren, lees hier meer over deze methode.

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier