Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

buikslapen baby

Mag een baby op zijn buik slapen?

Sommige ouders zijn ervan overtuigd dat hun kind echt liever buikslaapt. Je baby moet je hoe dan ook op z’n rug laten slapen, zeggen de experts. In elk geval tot hij sterk genoeg is om zelf om te draaien. De buikligging is namelijk gevaarlijk voor jonge baby’s.

Risico buikslapen baby

Sinds 1987 wordt geadviseerd om baby’s al vanaf de geboorte op hun rug te laten slapen. De kans op wiegendood is namelijk bijna drie keer zo groot bij slapen in buikligging als bij rugligging. Sinds dit advies is het aantal gevallen van wiegendood enorm afgenomen: van 193 gevallen in 1985 tot 10 in 2013. Het risico is het grootst bij zogenaamde ‘onervaren buikslapers’: baby’s die voor het eerst buikslapen. Wat de oorzaak van wiegendood is, weten onderzoekers niet precies. Het is waarschijnlijk een combinatie van factoren, waaronder buikslapen baby.

Advertentie

Risico’s buikligging

De gevolgen van slapen in buikligging spelen dus vermoedelijk een rol bij wiegendood. Zo is de zuurstoftoevoer naar de hersenen in buikligging verlaagd als een baby slaapt. Ook kan een baby in buikligging zijn bloeddruk minder goed reguleren, vooral tijdens de eerste drie levensmaanden. Baby’s worden hierdoor minder goed wakker (minder ‘arousal’) als hun gezichtje bijvoorbeeld op het matras ligt en ze hierdoor niet goed kunnen ademen of als ze om een andere reden zuurstoftekort hebben.

Slapen in buik- én zijligging vergroot verder het risico op het opnieuw inademen van uitgeademde gassen, wat kan zorgen voor een te hoog kooldioxidegehalte (CO2) in het bloed en zuurstoftekort in het lichaam van je baby. Ook verhoogt buikligging het risico op warmtestuwing, waardoor de lichaamstemperatuur van je kind stijgt. Ook dit kan ervoor zorgen dat je kind niet wakker wordt als er zuurstoftekort dreigt.

Lees ook: Zo slaapt je baby in een veilige slaapomgeving

Zijligging

Tot 2007 werd geadviseerd om baby’s de eerste twee weken op hun zij te laten slapen. Zoals gezegd is nu bekend dat deze houding ook het risico op wiegendood vergroot. Bovendien bestaat de kans dat je baby per ongeluk naar een buikligging rolt. Je kind op z’n zij leggen met een handdoek in de rug of iets anders om hem te stabiliseren, is ook geen goed idee volgens experts. De rugligging is kortom echt de enige veilige positie voor je baby om de eerste maanden in te slapen.

Buikslapen baby overdag

Dat slapen op de buik niet veilig is, wil niet zeggen dat je je baby nooit in een buikligging moet leggen. Af en toe op z’n buik liggen is zelfs heel goed voor je baby. Doe dit overdag als je kind wakker is. Tien minuten per keer is meer dan genoeg. Je baby leert zo z’n hoofd op te tillen en daardoor worden z’n rug en armen sterker. Deze spieren heeft je baby straks nodig om te leren zitten, kruipen en lopen. Blijf er wel altijd bij, zodat je zeker weet dat je baby niet op z’n buik in slaap valt of met z’n gezichtje tegen iets aan komt te liggen.

Voorkeurshouding

Maak je je zorgen dat je baby door het slapen op z’n rug een afgeplat hoofdje krijgt? Je voorkomt dit door je baby met het gezicht afwisselend naar links of naar rechts in bed te leggen. Sommige baby’s draaien hun hoofd vanzelf naar een favoriete kant. Als je baby steeds met het hoofd naar dezelfde kant ligt, bestaat het risico dat het een voorkeurshouding ontwikkelt. Even in de gaten houden dus.

Buikslapen baby hoe is het veilig?

Baby’s kunnen gemiddeld met vijf maanden zelf omdraaien. Door een slaapzak of trappelzak te gebruiken met eventueel een stevig ingestopt laken dwars over heupen en benen, verklein je het risico dat je baby draait als hij nog niet sterk genoeg is om zelf terug te draaien. Kan je baby zowel overdag als ’s nachts zelf goed van z’n rug naar z’n buik draaien én omgekeerd, dan kun je hem zonder zorgen laten slapen in een houding die hij zelf wil. Dit is meestal zo rond de leeftijd van zes maanden. Zo kies je de juiste slaapzak.

Inbakeren

Wanneer je kind moeite heeft om in slaap te komen, kan inbakeren een oplossing zijn. Hierbij wikkel je je baby van schouders tot voetjes in een doek of speciale slaapzak. Inbakeren en buikligging gaan niet samen. Mocht je kind ingebakerd en wel op zijn buik rollen, dan kan hij niet meer terugdraaien. Het is daarom belangrijk om te beginnen met het afbouwen van inbakeren als je baby zo’n vier maanden is. Of eerder, als hij dan al begint met omrollen. Baby’s vanaf zes maanden mogen helemaal niet meer ingebakerd worden omdat de kans dat ze dan uit zichzelf op hun buik draaien te groot wordt.

Een grote mijlpaal: wanneer leert je baby omrollen?

Lees ook:

Bronnen: Veiligheid.nl Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde