Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mag een baby op zijn buik slapen?

Mag een baby op zijn buik slapen, ja of nee? Volgens experts is daar maar één antwoord op mogelijk: doe het niet. Tot je baby sterk genoeg is om zelf om te draaien, is buikligging zonder toezicht niet veilig. Maar waarom is dat zo? Wat zijn de risico’s van buikslapen baby en vanaf welke leeftijd kan een baby wel op zijn buik slapen?

In samenwerking met expert

Anne Kuilboer

Kinderosteopaat

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons zonder camera van dit jaar

Grotere kans op wiegendood

Deskundigen adviseren baby’s vanaf de geboorte op hun rug te laten slapen, omdat de kans op wiegendood groter is bij buikligging, dan bij rugligging. De precieze oorzaak van wiegendood is niet bekend, maar het heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het natuurlijke wekmechanisme van een baby. De meeste baby’s merken het als ze in hun slaap met hun gezicht ergens tegenaan komen te liggen, en draaien hun hoofdje dan opzij. Een enkele keer reageert een baby niet op tijd, waardoor hij in gevaar komt.

Advertentie

Er spelen meerdere factoren een rol bij de kans op wiegendood, waaronder adembelemmering en warmtestuwing. Bij buikligging is hier meer risico op dan bij rugligging.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Risico’s buikslapen baby

Bij het op de buik slapen kunnen de volgende vier complicaties optreden:

 • In buikligging kunnen de neus en mond van je baby tegen het matras aan komen te liggen, waardoor uitgeademde lucht niet goed weg kan en je baby dit deels weer inademt (rebreathing). Zo krijgt je baby te weinig zuurstof binnen.
 • In buikligging ligt je baby met zijn gezicht tegen het matras en is de druk op de neus en onderkaak groter. De neus vervormt, waardoor er minder goed lucht naar binnen kan stromen. Dat kan voor ademnood zorgen.
 • Op de buik kan je baby zich makkelijker afzetten met zijn armen of benen, en zich zo verplaatsen. Jonge baby’s schuiven vooral naar het hoofdeinde, waardoor hoofdbeschermers, knuffelbeesten of andere zachte materialen een gevaar kunnen vormen. Wat oudere baby’s schuiven ook naar het voeteneinde en kunnen zo onder het beddengoed terechtkomen.
 • Als je baby op zijn buik ligt, maakt een groter deel van zijn lichaam contact met het matras. Je baby kan zijn warmte zo minder goed kwijt, en kan het daardoor te warm krijgen.

Het beste is om je baby vanaf de geboorte altijd in rugligging in bed neer te leggen. Vanuit zijligging rolt een baby namelijk al na een paar weken makkelijk op de buik.

Lees ook: Zo slaapt je baby in een veilige slaapomgeving

Mag een baby slapen in zijligging?

Tot 2007 werd geadviseerd om baby’s de eerste twee weken op hun zij te laten slapen. Inmiddels is bekend dat deze houding ook het risico op wiegendood vergroot. De kans bestaat dat je baby per ongeluk op zijn buik rolt. Je kind op zijn zij leggen met een handdoek in de rug of iets anders om hem te stabiliseren, is volgens experts ook geen goed idee. De rugligging is de eerste maanden de enige veilige slaaphouding voor een baby.

Advertentie

Tip! Inbakerdoeken en slaapzakken vind je hier

Buikligging baby overdag

Dat slapen op de buik niet veilig is, wil niet zeggen dat je je baby nooit in buikligging mag leggen. Af en toe op zijn buik liggen is zelfs heel goed voor je baby. Doe dit overdag als je kind wakker is. Bouw het langzaam op en doe het meerdere keren per dag. Het goed op de buik kunnen liggen is een belangrijke stap in de motorische ontwikkeling van een baby. Je baby leert zo zijn hoofd op te tillen en daardoor worden zijn rug en armen sterker. Deze spieren heeft je baby straks nodig om te leren zitten, kruipen en lopen. Blijf er wel altijd bij, zodat je zeker weet dat je baby niet op zijn buik in slaap valt of met zijn gezicht tegen iets aan komt te liggen.

Voorkeurshouding: links of rechts

Maak je je zorgen dat je baby door het slapen op zijn rug een afgeplat hoofdje krijgt? Je voorkomt dit door je baby met zijn gezicht afwisselend naar links of naar rechts in bed te leggen. Sommige baby’s draaien hun hoofd vanzelf naar een favoriete kant. Als je baby steeds met zijn hoofd naar dezelfde kant ligt, kan hij een voorkeurshouding ontwikkelen. Even in de gaten houden dus.

Veilig slapen in buikligging

Baby’s kunnen gemiddeld met vijf maanden zelf omdraaien. Door een slaapzak of trappelzak te gebruiken, eventueel met een stevig ingestopt laken dwars over zijn heupen en benen, verklein je het risico dat je baby draait als hij nog niet sterk genoeg is om zelf terug te draaien. Kan je baby zowel overdag als ’s nachts zelf goed van zijn rug naar zijn buik draaien én omgekeerd, dan kun je hem zonder zorgen laten slapen in een houding die hij zelf wil. Dit is meestal zo rond de leeftijd van zes maanden. Zo kies je de juiste slaapzak.

Advertentie

Inbakeren: tot wanneer?

Wanneer je baby moeite heeft om in slaap te komen kan inbakeren een oplossing zijn. Hierbij wikkel je je baby van schouders tot voetjes in een doek of speciale slaapzak. Inbakeren en buikligging gaan niet samen. Mocht je kind ingebakerd en wel op zijn buik rollen, dan kan hij niet meer terugdraaien. Het is daarom belangrijk om te beginnen met het afbouwen van inbakeren als je baby zo’n vier maanden is. Of eerder, als hij dan al begint met omrollen. Baby’s vanaf zes maanden mogen helemaal niet meer worden ingebakerd, omdat de kans dat ze uit zichzelf op hun buik draaien dan te groot wordt.

Een grote mijlpaal: Wanneer leert je baby omrollen?

Lees ook:

Bronnen: Veiligheid.nlConsumentenbond

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Anne Kuilboer

Kinderosteopaat

Anne Kuilboer is trotse moeder van twee kinderen en eigenaar van Osteopathie Kuilboer in Hoorn. Na haar opleiding fysiotherapie is zij osteopathie gaan studeren aan The International Academy of Osteopathie. Na het behalen van deze opleiding is zij haar praktijk Osteopathie Kuilboer gestart. Vervolgens heeft ze de post graduate kinderosteopathie gedaan en heeft Anne zich gespecialiseerd op het gebied van baby's, kinderen en zwangere vrouw.

Anne behandelt baby's onder meer vanwege slaapproblemen, langdurig huilen, problemen met zuigen of slikken, darmkrampjes, of keel-neus- en oorproblemen. Verder ziet ze veel baby's in de praktijk die zich overstekken, een voorkeurshouding hebben, baby's met een afgevlakte schedel.

Daarbij ziet ze veel zwangeren vrouwen en dames die net bevallen zijn. Tijdens de zwangerschap en bevalling treden er veel veranderingen op in het lichaam van de vrouw wat klachten kan geven. Om haar patiënten zo goed mogelijk te behandelen werkt ze nauw samen met o.a. kinderfysiotherapeuten, verloskundigen, lactatiekundigen, gynaecologen, bekkenfysiotherapeuten en tandartsen.

Voor meer informatie:

 • Website Osteopathie Kuilboer

 • Social media van Anne Kuilboer:

  Redactioneel – Offer – Heerlijke dutjes

  Heerlijke dutjes

  Met Puckababy
  Bekijk alle slaapzakken