Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mag een baby op zijn buik slapen?

Volgens experts is daar maar één antwoord op mogelijk: nee. Tot je baby sterk genoeg is om zelf om te draaien, moet hij op zijn rug slapen. Waarom is de buikligging gevaarlijk voor jonge baby’s? En bij buikslapen baby: wat zijn de risico’s en vanaf welke leeftijd mag een baby wel op zijn buik slapen?

In samenwerking met expert

Anne Kuilboer

Kinderosteopaat

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons zonder camera van dit jaar

Grotere kans op wiegendood

Sinds 1987 wordt geadviseerd om baby’s al vanaf de geboorte op hun rug te laten slapen. De kans op wiegendood is namelijk bijna drie keer zo groot bij slapen in buikligging als bij rugligging. Sinds dit advies is het aantal gevallen van wiegendood enorm afgenomen: van 193 gevallen in 1985 tot 10 in 2013. Het risico is het grootst bij zogenaamde ‘onervaren buikslapers’: baby’s die voor het eerst buikslapen. Wat de oorzaak van wiegendood is, weten onderzoekers niet precies. Het is waarschijnlijk een combinatie van factoren.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Risico’s buikslapen baby

Bij het op de buik slapen kunnen de volgende vier complicaties optreden:

  • In buikligging kunnen de neus en mond van je baby tegen het matras aan komen te liggen, waardoor uitgeademde lucht min of meer wordt vastgehouden en deels weer wordt ingeademd (rebreathing). Zo krijgt je baby te weinig zuurstof binnen.
  • In buikligging is de druk op de neus en de onderkaak groter, doordat je baby met zijn gezicht tegen het matras of de zijkant van zijn bed aan ligt. De neus vervormt en is minder toegankelijk voor lucht, waardoor er ademnood kan optreden.
  • Op de buik heeft je baby een grotere mobiliteit. Met zijn benen of armen kan hij zich afzetten en verplaatsen: jonge baby’s vooral naar het hoofdeinde (hoofdbeschermers of andere kussenachtige materialen kunnen dan een gevaar vormen), wat oudere baby’s naar het voeteneinde, waardoor ze onder het beddengoed kunnen raken.
  • De afgifte van warmte is in buikligging kleiner, doordat het contactoppervlak van het lichaam met het matras groter is. Hierdoor kan een baby het te warm krijgen.

Het beste is om je baby vanaf de geboorte altijd in rugligging te slapen te leggen. Uit zijligging rolt een kind namelijk al na een paar weken gemakkelijk op de buik waardoor je dan dus bijna niet ontkomt aan buikslapen baby.

Lees ook: Zo slaapt je baby in een veilige slaapomgeving

Zijligging

Tot 2007 werd geadviseerd om baby’s de eerste twee weken op hun zij te laten slapen. Zoals gezegd is nu bekend dat deze houding ook het risico op wiegendood vergroot. De kans bestaat dat je baby per ongeluk op zijn buik rolt. Je kind op zijn zij leggen met een handdoek in de rug of iets anders om hem te stabiliseren, is ook geen goed idee volgens experts. De rugligging is kortom echt de enige veilige positie voor je baby om de eerste maanden in te slapen.

Tip! Inbakerdoeken- en slaapzakken voor een goede nachtrust vind je hier

Advertentie

Buikslapen baby overdag

Dat slapen op de buik niet veilig is, wil niet zeggen dat je je baby nooit in buikligging mag leggen. Af en toe op zijn buik liggen is zelfs heel goed voor je baby. Doe dit overdag als je kind wakker is. Bouw dit langzaam op en doe dit meerdere keren per dag. Het goed op de buik kunnen liggen is een belangrijke stap in de motorische ontwikkeling van een baby. Je baby leert zo zijn hoofd op te tillen en daardoor worden zijn rug en armen sterker. Deze spieren heeft je baby straks nodig om te leren zitten, kruipen en lopen. Blijf er wel altijd bij, zodat je zeker weet dat je baby niet op zijn buik in slaap valt of met zijn gezicht tegen iets aan komt te liggen.

Voorkeurshouding

Maak je je zorgen dat je baby door het slapen op zijn rug een afgeplat hoofdje krijgt? Je voorkomt dit door je baby met zijn gezicht afwisselend naar links of naar rechts in bed te leggen. Sommige baby’s draaien hun hoofd vanzelf naar een favoriete kant. Als je baby steeds met zijn hoofd naar dezelfde kant ligt, bestaat het risico dat hij een voorkeurshouding ontwikkelt. Even in de gaten houden dus.

Veilig slapen in buikligging

Baby’s kunnen gemiddeld met vijf maanden zelf omdraaien. Door een slaapzak of trappelzak te gebruiken, eventueel met een stevig ingestopt laken dwars over zijn heupen en benen, verklein je het risico dat je baby draait als hij nog niet sterk genoeg is om zelf terug te draaien. Kan je baby zowel overdag als ’s nachts zelf goed van zijn rug naar zijn buik draaien én omgekeerd, dan kun je hem zonder zorgen laten slapen in een houding die hij zelf wil. Dit is meestal zo rond de leeftijd van zes maanden. Zo kies je de juiste slaapzak.

Inbakeren

Wanneer je kind moeite heeft om in slaap te komen, kan inbakeren een oplossing zijn. Hierbij wikkel je je baby van schouders tot voetjes in een doek of speciale slaapzak. Inbakeren en buikligging gaan niet samen. Mocht je kind ingebakerd en wel op zijn buik rollen, dan kan hij niet meer terugdraaien. Het is daarom belangrijk om te beginnen met het afbouwen van inbakeren als je baby zo’n vier maanden is. Of eerder, als hij dan al begint met omrollen. Baby’s vanaf zes maanden mogen helemaal niet meer worden ingebakerd, omdat de kans dat ze uit zichzelf op hun buik draaien dan te groot wordt.

Advertentie

Een grote mijlpaal: Wanneer leert je baby omrollen?

Lees ook:

Bronnen: Veiligheid.nl Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde en Consumentenbond

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Anne Kuilboer

Kinderosteopaat

Anne Kuilboer is trotse moeder van twee kinderen en eigenaar van Osteopathie Kuilboer in Hoorn. Na haar opleiding fysiotherapie is zij osteopathie gaan studeren. Vanuit deze opleiding heeft zij zich gespecialiseerd op het gebied van baby’s, kinderen en zwangere vrouwen.

In de praktijk ziet ze kinderen met allerlei soorten klachten zoals: voorkeurshouding/afplatting, nazorg tong/lipband problematiek, darmkrampjes, huilbaby’s, slaapstoornissen, overstrekken en motorische achterstanden. Ze werkt nauw samen met kinderfysiotherapeuten, lactatiekundigen en tandartsen.

Voor meer informatie: kijk op: Osteopathie Kuilboer en voor achtergrond:
Mam&B
Facebook
LinkedIn