Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hond of kat: zo laat je ze wennen aan de baby

Een hond of kat en een baby: een combinatie die best wat aandacht vereist. Zeker in het begin. Deze tips helpen om je huisdier voor te bereiden op de komst van de baby en te laten wennen aan de nieuwe situatie.

In samenwerking met expert

Piet Hellemans

Dierenarts

Na de geboorte van je eerste kind, staat je leven op z’n kop. En niet alleen jij moeten wennen aan dit nieuwe leven. Dit geldt ook voor je huisdier. Hoe lief je hond of kat ook is, hoe hij reageert op een baby is altijd maar afwachten. Alle reden dus om je hond of kat op tijd te laten wennen aan de komst van de baby.

Advertentie

Voor de zwangerschap

Als je baby er straks is, heb je het al druk genoeg. Zorg dus dat je de hond of kat tijdig laat wennen aan nieuwe regels en veranderingen. Dit kun je het beste alvast doen tijdens de zwangerschap.

 • Is je huisdier gewend de hele tijd aandacht van je te krijgen? Probeer dit dan alvast een beetje af te bouwen. Als de baby er is, zal je minder tijd voor hem hebben. Het is beter dat hij daar alvast aan went voor de baby er is.
 • Bed of bank. Mag je huisdier nu nog op de bank of op het bed slapen, maar straks niet meer? Leer hem dat ruim voordat de baby er is al af.
 • De kattenbak of hondenmand. Wil je de kattenbak of hondenmand op een andere plek hebben als de baby komt? Verplaats hem dan al tijdens je zwangerschap.
 • Wennen aan geluiden. Je hond of kat kan schrikken als de baby huilt. Laat hem vast aan het geluid wennen door een audiofragment van een huilende baby af te spelen. Herhaal dit regelmatig, zodat hij niet meer raar opkijkt als je baby straks echt huilt.
 • Grenzen stellen. Misschien loopt je hond je overal achterna, maar vind je dit geen prettig idee als je straks met een baby in je armen loopt. Leer hem dit dan af voordat de baby er is. Maak ook de slaapkamers verboden terrein.
 • De kinderwagen. Je wilt straks waarschijnlijk lekker wandelen met kind én hond. Laat je hond daarom al tijdens je zwangerschap wennen aan het lopen naast de kinderwagen door vast wat proefwandelingen te maken.
 • Als je hond slecht luistert of heel veel energie heeft, doe hier dan wat mee voordat de baby er is. Volg een hondencursus en kijk hoe je de energie van je hond kan sturen met hondensport, spel of rennen naast de fiets bijvoorbeeld.

Lees ook: Zo reageert je huisdier op de zwangerschap

Tijdens en na de geboorte

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus denk ook vast na over wat je met je huisdier doet tijdens de bevalling en in de kraamtijd. En hoe je de hond of kat straks aan de baby voorstelt.

 • De bevalling. Tijdens de bevalling heb je geen tijd voor de hond dus regel tijdig opvang. Laat iemand de hond ophalen als de bevalling begint of zorg dat hij in een andere ruimte zit met de deur dicht. Zo loopt hij niemand in de weg. Laat je de hond thuis, regel dan een oppas die hem uitlaat en voor hem zorgt zolang het nodig is.
 • De eerste kennismaking. Is het moment daar dat je hond of kat en je baby elkaar voor het eerst gaan ontmoeten? Begroet eerst enthousiast je huisdier, voordat je hem laat kennismaken met je kind en houd je baby goed op je arm.
 • Kraamvisite: Al die visite over de vloer is niet alleen voor jou overweldigend, maar ook voor je viervoeter. Vraag of de visite eerst je huisdier gedag wil zeggen en dan pas naar de baby toe gaat. Als dat niet lukt, leidt dan je hond even af.
 • Niet forceren. Als de hond of kat geen interesse toont in je baby, forceer dit dan ook niet. Dit werkt juist averechts. Hij komt vanzelf wel een keer kijken als hij daar behoefte aan heeft.
 • Blijf leuke dingen doen: ging je voor je bevalling altijd op vrijdag een uur met je hond wandelen in het bos, probeer dat dan ook na de bevalling met hem te doen. Kamde je je kat op woensdag altijd uitgebreid, doe dit dan ook nadat de baby er is.

Tip: Dit is de top 10 kindvriendelijke hondenrassen

Algemene tips

Het ene huisdier went sneller aan de komst van de baby dan de ander. Hoe je hond of kat ook op jullie kleine reageert, er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

 1. Niet alleen laten. Ook al vertrouw je je huisdier blind en doet hij niemand kwaad, laat hem nóóit alleen met je kind. Je weet nooit helemaal zeker hoe hij zal reageren.
 2. Hygiëne. Hoe lief je hond of kat het ook bedoelt, een lik op het gezicht of de hand van je baby is niet fris. Zorg daarom dat je een pak babydoekjes bij de hand hebt voor als dit toch gebeurt. Was ook altijd je handen als je met je huisdier hebt gespeeld of als je hem hebt geaaid.
 3. Hetzelfde ritme. Een hond heeft – net als een baby – rust, reinheid en regelmaat nodig. Probeer daarom voor je hond of kat hetzelfde ritme aan te houden als de baby er is. Laat je hond bijvoorbeeld op vaste tijdstip uit en geef hem op dezelfde tijden eten en drinken.
 4. Samen wandelen. Door een wandeling met je baby te combineren met het uitlaten van de hond, zorg je voor een positieve associatie. Baby = wandelen = leuk.
 5. Geef grenzen aan. Niet alleen moet je je huisdier leren wat wel en niet mag nu de baby er is, omgekeerd moet je baby ook leren wat wel en niet mag als het om de hond of kat gaat. Zoals niet aan de spullen van het huisdier komen; de voerbak en de mand zijn van hem. Leer je kind ook dat hij het huisdier niet wakker mag maken en dat hij niet aan zijn staart mag trekken of op het dier mag ‘paardjerijden’. Zorg voor meerdere veilige en rustige plekken voor je huisdier waar hij zich terug kan trekken en niet gestoord wordt.
 6. Hou speelgoed apart. Het speelgoed van honden of katten lijkt soms op het speelgoed van je baby. Houd dus goed in de gaten dat ze geen speelgoed van elkaar gaan afpakken. Gaat dit mis? Was het babyspeelgoed goed af als de hond of kat er toch mee heeft gespeeld, want je baby stopt alles in zijn mond.
 7. Straf je huisdier niet als hij waarschuwend gedrag vertoont, zoals grommen of luid miauwen. Hij geeft hiermee aan dat hij zich bedreigd voelt of bang is. Probeer hem gerust te stellen door hem te belonen als de baby erbij is. Zorg ook dat je huisdier een plek heeft waar hij zich veilig voelt en niet gestoord wordt, bijvoorbeeld een bench. Doe hem hier nooit in voor straf, maar zorg dat het een plek is waar hij zich terug kan trekken als hij rust wil en zich veilig voelt. Grote kans dat hij vanzelf af en toe nieuwsgierig komt kijken naar zijn nieuwe kleine vriend.

Ook interessant: Check hier welk huisdier het beste past binnen jullie gezin

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.


Piet Hellemans

Dierenarts

Piet Hellemans is sinds 2006 werkzaam als dierenarts in Amsterdam. Sinds 2010 is hij ook een bekend gezicht van diverse SBS programma’s. Bij Dieren op Spreekuur was hij en van de vaste dierenartsen, hij heeft het programma Beestengeluk en Rob’s Grote Tuinverbouwing gepresenteerd en is regelmatig te gast bij Koffietijd, Radar en Opgelicht?!. Piet beantwoordt wekelijks vragen over dieren in De Telegraaf. Daarnaast zet hij zich als ambassadeur en vrijwilliger in voor meerdere stichtingen en dierenwelzijnsorganisaties, waaronder castratie en sterilisatie projecten van zwerfdieren in binnen- en buitenland.

Piet behandelt en opereert honden, katten, konijnen, knaagdieren, vogels en vissen. Om dierenleed te bestrijden geeft Piet uitleg en advies; van vergiftigingen tot goede parasietenbestrijding bij onze geliefde (huis)dieren.

Voor meer informatie: kijk op Piet Hellemans Raymon is gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van levensbedreigende situaties. Voornamelijk ligt zijn specifieke aandachtspunt op het verlenen van eerste hulp bij baby's en kinderen. Zijn focus ligt op hoe je rustig blijft in stressvolle situaties zodat je op dat moment kunt handelen. Iedere minuut, iedere seconde telt.

Hij gelooft erin dat als je vertrouwen krijgt in jezelf, je in een onvoorzienbare situatie beter adequaat kunt handelen. Raymon heeft jarenlange ervaring als militair en docent binnen Defensie en geeft momenteel 1 op 1 privé workshops bij mensen thuis. Doormiddel van de VIDAS Methode leer je in iedere situatie te onthouden wat je wanneer moet doen. Naast de kennis en vaardigheden blijft hij zich verdiepen in de werking van het menselijk brein. Hoe gaat het leren en de hersenen samen.

Voor meer informatie:

Social media van Piet Hellemans:

Publicaties:

Redactioneel – Offer – Praktisch en veiligheid

Maak je huis kindveilig

Veilige traphekjes
Shop nu