Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De zon en je baby: wat je moet weten

Zon is zalig, maar is voor een tere babyhuid ook al snel te veel. Sterker nog: de zon kan een babyhuid snel beschadigen. Veilig met je baby in de zon? Zo doe je dat.

De zon en je baby

De zon maakt vrolijk en geeft energie. Bovendien stimuleert uv-straling de aanmaak van vitamine D en dat is onder andere goed voor de botopbouw. Maar iedereen weet dat in de zon zitten ook z’n nadelen heeft, zoals verbranden en veroudering van de huid. Vooral voor een tere babyhuid is de zon best gevaarlijk. Is je baby jonger dan één jaar? Hou hem dan ook helemaal uit de directe zon. Ga je er bij een flink zonnetje op uit met je kind? Gebruik dan een zonnebrandcrème en uv-werende kleding en hoofddeksels.

Advertentie

Waaraan moet een goede zonnebrandcrème voldoen?

Minimaal factor 30

De schappen in de winkel puilen uit met crèmes van factor 6 tot factor 50+. Die factor wordt meestal aangegeven met de term SPF (Sun Protection Factor). Een hoge SPF biedt meer bescherming dan een lage, maar tussen factor 30 en factor 50 zit weinig verschil. Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 beschermt ongeveer 98%, dus het verschil tussen factor 30 en factor 50 is minimaal.

De factor betekent dat als je normaal gesproken na 10 minuten zou verbranden, dit met factor 30 dertig keer zo lang duurt (10 minuten x30). Maar om het nog iets ingewikkelder te maken, ligt het ook aan de zonkracht hoe snel je verbrandt. Het kan dus zijn dat je op sommige dagen al binnen vijf minuten zou verbranden. Ook geven de hogere factoren soms schijnveiligheid: het smeren met een hogere factor betekent dus niét dat je je baby of kind maar één keer hoeft in te smeren of de hele dag in de zon kan laten.

KWF Kankerbestrijding adviseert minimaal SPF 30 te gebruiken, ongeacht het huidtype. Producten met een lagere SPF dan 30, zou je eigenlijk niet moeten gebruiken voor je kinderen. Deze bieden te weinig bescherming.

UVA- en UVB-filter

In zonnebrandcrèmes zitten uv-filters, waardoor minder uv-stralen de huid bereiken. Het is belangrijk dat je met een product smeert waar zowel een uv A- als een uv B-filter in zit.

Lees ook: Zo kies je de juiste zonnebrandcrème voor jouw kind

Royaal smeren

Het kan per huidtype verschillen welke factor het meest geschikt is. Een blanke huid verbrandt sneller dan een donkere huid – zonder bescherming al na een kwartier. Vergeet bij het insmeren van je baby de neus, oren, voeten en nek niet en wees niet te zuinig. Om de beloofde bescherming te bereiken, moet je royaal smeren. Ga je de zon in? Smeer dan een half uur voordat je naar buiten gaat en daarna elke twee uur en extra nadat je baby in het water is geweest. Oók waterproof middelen wrijf je met het afdrogen weg.

Tip: 5 spelletjes om zonnebrand smeren leuker te maken

Let op met water, sneeuw en schaduw

Houd je kind tussen 12.00 en 15.00 uur sowieso uit de zon, de zonkracht is dan het sterkst. Ook goed om te weten: het is een fabeltje dat je in de schaduw niet verbrandt. Natuurlijk is de blootstelling aan uv-stralen in de schaduw iets beperkter dan in de volle zon, maar toch heeft je kind ook hier zonnebrandcrème nodig. In een bootje en op de skipiste is het extra oppassen geblazen. Water en sneeuw weerkaatsen namelijk de uv-stralen. Uv-stralen gaan zelfs door een parasol en glas heen, dus ook in de auto moet je de (kinder)huid beschermen. Hetzelfde geldt op bewolkte dagen. Wolken houden de uv-stralen deels tegen, maar niet helemaal. De samenvatting: bescherm je kind dus tegen de zon, maar ook in de schaduw.

Video: Hoe bescherm ik mijn kind goed tegen de zon?

Bedek ook de huid

Naast smeren, is het ook belangrijk om de huid van je kind goed te bedekken. Bijvoorbeeld met een shirt met mouwen. Maar sommige kleding laat alsnog uv-straling door.

Veel ouders trekken hun kind op het strand een T-shirt aan om zo gevoelige plekken als schouders en rug te bedekken. Toch beschermt een shirt niet voldoende. Net als zonnebrand heeft kleding ook een beschermingsfactor. Een T-shirt bijvoorbeeld, heeft beschermingsfactor tien. Als het nat wordt, loopt dat terug tot ongeveer factor twee. Smeer je kind daarom eerst in met zonnebrandcrème en trek hem daarna iets aan.

Wil je zeker zijn dat je kind is beschermd tegen de zon, trek hem dan uv-werende kleding aan. Deze heeft factor vijftig en houdt ongeveer 97,5% van de uv-stralen tegen. Bescherm daarnaast het hoofd en de nek van je kind met een hoedje of petje en zet een zonnebril op met uv-werende glazen.

Zwangerschapsmasker

Ben je zwanger? Wees dan extra voorzichtig met de zon. Tijdens je zwangerschap heb je namelijk kans op het bekende zwangerschapsmasker: pigmentvlekken in je gezicht. Deze vlekken kunnen ontstaan door zwangerschapshormonen die de structuur van je huid veranderen. Smeer daarom je gezicht, hals en decolleté altijd goed in met een hoge factor. Toch vlekjes? Geen zorgen. Ze kunnen geen kwaad en verdwijnen ongeveer drie maanden na je zwangerschap vanzelf.

De zon en je baby: zonneallergie

Heeft je kind na een zonnige dag last van rode huiduitslag, blaasjes of schilfertjes? Dan zou hij last kunnen hebben van zonneallergie (of: polymorfe lichteruptie). De klachten beginnen meestal een paar uur na de blootstelling aan zonlicht, maar dat kan ook direct of zelfs pas na een paar dagen zijn. Bouw de blootstelling aan zonlicht voorzichtig op, door je kind steeds iets langer te laten buitenspelen. Smeer hem goed in met een hoge factor (30-50). Door de gewenning aan zonlicht verminderen de klachten vaak in de loop van de zomer.

Baby verbrand door de zon

Pak meteen de oorzaak van het probleem aan: ga direct uit de zon! Laat je kind veel water drinken om uitdroging tegen te gaan. Om de huid te verkoelen kun je samen een koud bad nemen (zonder badproducten) of een lauwe douche. Dep de huid vervolgens droog in plaats van te wrijven. Breng daarna een verzorgende crème (bijv. aftersun) aan op de verbrande huid en blijf uit de hitte en zon. Neem bij koorts of blaren contact op met de huisarts.

Lees ook: Wat als je kind toch is verbrand door de zon?

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: KWF

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Elodie Mendels is kinderdermatoloog in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, waar zij kinderen ziet met de meest uiteenlopende huidziekten. Ook is zij bedenker van het vrolijke (voor)leesboek Zalfje voor kinderen met eczeem en hun ouders, om de zorg voor hen op een speelse en eenvoudige manier te kunnen verbeteren.