Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Veilig met je baby in de zon

Zon is zalig. Ook voor baby’s. Realiseer je wel dat zonlicht de tere babyhuid kan beschadigen. Bereid je daarom goed voor als je naar buiten gaat. Veilig met je baby in de zon, zo doe je dat.

Baby in de zon

De zon maakt vrolijk en geeft energie. Bovendien stimuleren uv-stralen de aanmaak van vitamine D en dat is onder andere goed voor de botopbouw. Maar iedereen weet dat in de zon zijn ook nadelen heeft, zoals verbranden. En vooral als je met het tere huidje van je baby in de zon gaat. Gebruik als je naar buiten gaat daarom een zonnebrandcrème. Hierin zitten uv-filters, waardoor minder uv-stralen de huid bereiken.

Advertentie

Minimaal factor 30

KWF Kankerbestrijding adviseert kinderen in te smeren met een anti-zonnebrandproduct van minimaal factor dertig, ongeacht hun huidtype. De natuurlijke beschermlaag van de kinderhuid is dunner en gevoeliger dan die van volwassenen. De uv-stralen dringen hierdoor makkelijker door de huid heen. Een hoge factor beschermt de tere huid langer en beter.

UVA- en UVB-filter

Het is belangrijk dat je met een product smeert waar een uv-A- en een uv-B-filter in zit. De schappen bij de drogisterij puilen uit met crèmes van factor 6 tot factor 50+. Dit wordt meestal aangegeven met de term SPF (Sun Protection Factor). Een hoge SPF biedt meer bescherming dan een lage, maar tussen factor 30 en factor 50 zit weinig verschil. Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen. En factor 50 beschermt niet 100%, dus het verschil tussen factor 30 en factor 50 is minimaal. Producten met een extreem lage SPF zou je eigenlijk niet moeten gebruiken. Deze bieden te weinig bescherming. KWF Kankerbestrijding adviseert minimaal factor 30.

Royaal smeren

Het kan per huidtype verschillen welke factor het meest geschikt is. Een blanke huid verbrandt sneller dan een donkere huid – zonder bescherming al na een kwartier. Vergeet bij het insmeren van je baby de neus, oren, voeten en nek niet en wees niet te zuinig. Om de beloofde bescherming te bereiken, moet je royaal smeren. Ga je de zon in? Smeer dan een half uur voordat je naar buiten gaat en daarna elke twee uur en extra nadat je baby in het water is geweest. Oók waterproof middelen wrijf je met het afdrogen weg.

Let op met water, sneeuw en schaduw

Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur, de zonkracht is dan het sterkst. Het is een fabeltje dat je in de schaduw niet verbrandt. Natuurlijk is de blootstelling aan uv-stralen hier beperkter dan in de volle zon, maar toch heeft je kind ook hier zonnebrandcrème nodig. In een bootje en op de skipiste is het extra oppassen geblazen. Water en sneeuw weerkaatsen namelijk de uv-stralen. UV-stralen gaan zelfs door een parasol en glas heen. Bescherm dus ook bij zon op de auto je baby goed met zonnebrandcrème: de uv-straling kan door de autoruiten heen. Hetzelfde geldt op bewolkte dagen. Wolken houden de uv-stralen deels tegen, maar niet helemaal.
Bronnen: KWF
Video: Hoe bescherm ik mijn kind goed tegen de zon?

Beschermende kleding

Naast smeren is het ook belangrijk dat je de huid van je kind goed bedekt. Bijvoorbeeld met een shirt met mouwen. Maar sommige kleding laat alsnog uv-straling door. Veel ouders trekken hun kind op het strand een T-shirt aan om zo gevoelige plekken als schouders en rug te bedekken. Toch beschermt een shirt niet voldoende. Net als antizonnebrandmiddelen heeft kleding een beschermingsfactor. Een T-shirt bijvoorbeeld, heeft beschermingsfactor tien. Als het nat wordt, loopt dat terug tot ongeveer factor twee. Smeer je kind daarom eerst in met een zonnebrandcrème en trek hem daarna iets aan.

Wil je zeker zijn dat je kind is beschermd tegen de zon, kies dan uv-werende kleding. Deze heeft factor vijftig en houdt ongeveer 97,5% van de uv-stralen tegen. Bescherm daarnaast met een hoedje of petje het hoofd en de nek. Houd bij je baby de zon uit de ogen met een zonnebril met uv-werende glazen voor baby’s.

Zoek af en toe de schaduw op

Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon het felst. Tijdens deze uren kun je daarom het beste de schaduw opzoeken. Gebruik parasols of schaduwdoeken. Is je baby jonger dan één jaar? Hou hem dan helemaal uit de directe zon.

Zwangerschapsmasker

Ben je zwanger? Wees dan extra voorzichtig met de zon. Tijdens je zwangerschap heb je namelijk kans op het bekende zwangerschapsmasker: pigmentvlekken in je gezicht. Deze vlekken kunnen ontstaan door zwangerschapshormonen die de structuur van je huid veranderen. Smeer daarom je gezicht, hals en decolleté altijd goed in met een hoge factor. Toch vlekjes? Geen zorgen. Ze kunnen geen kwaad en verdwijnen ongeveer drie maanden na je zwangerschap vanzelf.

Zonneallergie: uitslag door zon bij je baby

Heeft je kind na een zonnige dag last van rode huiduitslag, blaasjes of schilfertjes? Dan zou hij last kunnen hebben van zonneallergie (of: polymorfe lichteruptie). De klachten beginnen meestal een paar uur na de blootstelling aan zonlicht, maar dat kan ook direct of zelfs pas na een paar dagen zijn. Bouw de blootstelling aan zonlicht voorzichtig op, door je kind steeds iets langer te laten buitenspelen. Smeer hem goed in met een hoge factor (50). Door de gewenning aan zonlicht verminderen de klachten vaak in de loop van de zomer.

Baby verbrand door de zon

Pak meteen de oorzaak van het probleem aan: ga direct uit de zon! Laat je kind veel water drinken om uitdroging tegen te gaan. Om de babyhuid te verkoelen kun je samen een koud bad nemen (zonder badproducten). Dep de huid vervolgens droog in plaats van te wrijven. Vermijd vettige crèmes, want die kunnen ervoor zorgen dat de huid niet kan koelen, waardoor de verbranding alleen maar erger wordt. Breng liever een verzorgende aftersun gel aan op de verbrande huid en blijf uit de hitte en zon. Er zijn ook speciale verkoelende en verzachtende schuimsprays verkrijgbaar, die zouden helpen de huid te herstellen. Neem bij koorts of blaren contact op met de huisarts.