Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kindveilig huis door traphekje

Je huis kindveilig maken doe je zo

Direct naar:

Je baby kruipt er heerlijk op los en wil de boel verkennen. Leuk, maar wel tijd om je huis kindveilig te maken. Wat kun je doen om je huis en tuin veilig te maken voor je kind? En hoe maak je je huis babyproof?

In samenwerking met expert

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Huis kindveilig maken

Zodra je baby leert kruipen, is het tijd om het huis babyproof te maken. Ga eens bij je baby op de grond liggen en bekijk de omgeving door de ogen van je kind. Welke risico’s kom je tegen? Met de tips in dit artikel gaat je kind veilig op ontdekkingstocht door de woonkamer, keuken, badkamer en tuin.

Advertentie

Laten we je wel meteen uit de droom helpen: het is onmogelijk om een huis volledig babyproof in te richten, tenzij je gaat voor de inrichting van een isolatiecel met gewatteerde muren. Het maakt niet uit wat je verzint en beveiligt, op de een of andere manier zal je kind altijd wel iets vinden wat plotseling veel gevaarlijker is dan je dacht. Simpelweg omdat je kind in z’n jeugdige onschuld vele malen creatiever is dan jij.

Zonder gevaar bestaat niet

Dat wil niet zeggen dat je het kindveilig maken van je huis dan maar moet laten. Maar alleen dat wát je ook doet qua babyproof huis, je altijd alert moet blijven. Twee tellen de kamer uitlopen kan al risico geven dat je kind iets doet wat gevaarlijk is. Als je baby nog heel klein is, is het gevaar natuurlijk minder, want veel meer dan liggen en trappelen doet hij niet.

Aanpassingen in huis hebben dan vooral betrekking op zaken als: zorg dat de baby niet op de tocht ligt, zorg dat het bedje veilig is, dat huisdieren niet zomaar de kinderkamer in kunnen, enzovoort. Toch is het verstandig om zo snel mogelijk de overige aanpassingen in huis te doen, om de simpele reden dat je niet van tevoren weet wanneer je kind precies wat leert.

Hoe kun je je huis kindveilig maken?

Waaraan kun je dan denken? Om te beginnen bijvoorbeeld aan traphekjes, kindveilige stopcontacten en deurstoppers, om te zorgen dat er geen vingers tussen de deuren kunnen komen. Daarnaast kun je kijken naar minder voor de hand liggende zaken, zoals voorwerpen die ergens op staan en die je baby er aan de kabel af zou kunnen trekken, waarbij ze op zijn hoofd kunnen vallen. Maar zet bijvoorbeeld ook kasten vast aan de muur, zodat ze niet om kunnen vallen als je kind eraan gaat hangen. En berg schoonmaakmiddelen veilig op in kastjes waar je kind niet bij kan, of met een slot erop.

Advertentie

Veiligheid in de woonkamer

  • De box is een veilige speelplek. Misschien kun je je niet voorstellen dat een kleine baby al speelt. Toch doet hij dat al vanaf het begin: eerst vooral door te kijken, naar een mooie mobile bijvoorbeeld. Gaat je baby meer bewegen en rolt hij zich om, dan is het tijd om de bodem van de box naar beneden te verstellen. Ook kun je je kind nu op een zacht kleed met babygym erboven op de grond laten spelen.
  • Zorg dat er voldoende loopruimte is en dat er geen overtollige speeltjes of snoeren door de kamer slingeren. In zijn enthousiasme kan je kind er makkelijk over struikelen. Dit geldt ook voor jou als je je kind op de arm hebt.
  • Zorg dat de trap niet vol staat met spullen, zodat je veilig met je kind naar boven en beneden kunt zonder ergens over te struikelen.
  • Doe het traphekje altijd dicht, ook ’s avonds. Als je kind uit bed komt, kan hij in ieder geval niet slaperig van de trap vallen. Een traphekje moet geen horizontale spijlen bevatten, dat ziet je kind juist als een extra uitdaging om er overheen te klimmen.
  • Stopcontacten zijn fascinerend voor kleine kinderen. Vooral in de woonkamer kan je kind er makkelijk bij. Met een afdekplaatje of speciale wandcontactdoos voorkom je dat je kind zijn vingers of een voorwerp in het stopcontact kan steken.

Zo maak je je woonkamer én keuken kindveilig:

Veiligheid in de keuken

  • Beveilig je fornuis eventueel met een speciaal rek, maar zorg er in ieder geval voor dat je kind nooit in de buurt van het fornuis is op het moment dat je aan het koken bent.
  • Heb je iets op het fornuis staan, maar moet je even weg? Zorg dan dat stelen en handvatten van pannen niet binnen het bereik van je kind zijn.
  • Zorg voor een beveiligde opening in de onderste keukenkastjes. Zo kun je schoonmaakmiddelen veilig opbergen.

Veiligheid in de badkamer

  • Blijf altijd bij je kind als hij in bad zit. Jonge kinderen kunnen al verdrinken in een relatief kleine laag water. Bijvoorbeeld doordat ze uitglijden tijdens het spelen.
  • Pas op met warm water. Voor je kind is het al snel te warm, waardoor hij brandwonden kan krijgen. Gebruik het liefst een thermostaatkraan. Het water wordt dan niet warmer dan de temperatuur die je instelt.
  • Gebruik in de douche en in het bad antislipmatjes.
  • Bewaar glazen flessen met bijvoorbeeld badschuim of aftershave buiten bereik van je kind. Als ze breken kan je kind de inhoud bijvoorbeeld in zijn oog krijgen of opdrinken, of zich snijden aan het glas.
  • Let ook op dat andere scherpe voorwerpen, zoals scheermesjes of een schaar, buiten van bereik van je kind liggen. Ook medicijnen berg je natuurlijk veilig op.
  • Laat elektrische apparaten zoals de föhn niet in het stopcontact zitten en berg ze veilig op.

Veiligheid in de tuin

  • Zorg dat de tuin een omheining heeft, bijvoorbeeld een hek of haag.
  • Een vijver heeft een grote aantrekkingskracht op kinderen. Bouw hem tijdelijk om tot zandbak of zet er een goede omheining omheen.
  • Controleer je omheining en de grond regelmatig op roestige spijkers en andere scherpe voorwerpen.
  • Heb je een speeltoestel in de tuin, zorg dan voor een zachte ondergrond, zodat je kind niet te hard kan vallen.
  • Ga na of er giftige of gevaarlijke planten en struiken in de tuin staan, met doorns bijvoorbeeld. Verwijder deze planten en struiken zoveel mogelijk en zorg er anders voor dat ze buiten bereik van je kind staan.

Niets meer laten slingeren

Het grootste gevaar ligt in de dingen die je rond laat slingeren. Daar hoef je geen sloddervos voor te zijn, iedereen vergeet wel eens iets op te ruimen of weg te gooien. Je hebt bijvoorbeeld het batterijtje van een speelgoedauto vervangen en laat de lege batterij even op de salontafel liggen. Dat kan voor een klein kind al een gevaar vormen, omdat ze werkelijk alles in hun mond stoppen. Verstikkingsgevaar schuilt in een klein hoekje. Probeer er een gewoonte van te maken om niks te laten slingeren.

Balans zoeken

Ook goed om te beseffen: je kunt je kind niet voor elk klein ongemak behoeden en dat moet ook niet. Om gevaar te leren inschatten, moet een kind bijvoorbeeld leren dat het pijn doet als hij valt. Dat leert hij door het al spelend te ervaren, niet als hij met een helm op op de bank moet blijven zitten. Maak je huis kindveilig met de bovenstaande tips, houd je kind goed in de gaten en probeer de balans te vinden tussen beschermen en met vallen en opstaan groot laten worden.

Bronnen: Consumentenbond, JGZ, VeiligheidNL

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Mieke is afgestudeerd bewegingswetenschapper en dè expert op het gebied van kinderveiligheid in en om huis bij VeiligheidNL. Al ruim 13 jaar doet zij onderzoek naar (ernstige) ongevallen bij jonge kinderen en vertaalt deze kennis naar praktische adviezen voor ouders. Adviezen om enerzijds ongevallen te voorkomen, denk aan het plaatsen van een traphekje, en anderzijds om kinderen vaardiger te maken en te leren omgaan met bepaalde risico’s, denk aan het leren traplopen.

Mieke is lid van de Europese Child Safety werkgroep en adviseert in die rol over veiligheidsnormen voor baby- en kinderproducten, ze is vast jurylid bij de jaarlijkse Baby Innovation Award verkiezing, treedt op als deskundige in vele baby- en kindermedia en is vaste vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mieke
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Commercieel – Prenatal – Offer – Prénatal Kinderwagen

Onderweg met je kleintje

Laat je verrassen door de Prénatal kinderwagen!
Shop nu