Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Je huis kindveilig maken

Je baby kruipt er lustig op los. Wat kun je doen om je huis en tuin veilig te maken voor je kind? Hoe maak je je huis babyproof?

Advertentie

Huis kindveilig maken

Zodra je baby leert kruipen, is het tijd om het huis babyproof te maken. Ga eens bij je baby op de grond liggen en bekijk de omgeving door de ogen van je kind. Welke risico’s kom je tegen? Met deze tips gaat jouw kind veilig op ontdekkingstocht door de woonkamer, keuken, badkamer en tuin.

Laten we je wel meteen uit de droom helpen: het is onmogelijk om een huis in te richten dat volledig babyproof is, tenzij je gaat voor de inrichting van een isolatiecel met gewatteerde muren. Het maakt niet uit wat je verzint en beveiligt, op de een of andere manier zal je kind altijd wel iets vinden dat plotseling veel gevaarlijker is dan je dacht. Simpelweg omdat je kind in z’n jeugdige onschuld vele malen creatiever is dan jij.

Zonder gevaar bestaat niet

Dat wil niet zeggen dat je het kindveilig maken van je huis dan maar moet laten. Het enige dat het wil zeggen is dat wat je ook doet, je altijd alert en op je hoede moet zijn. Realiseer je dat zelfs het verlaten van de kamer voor twee tellen voldoende kan zijn om iets te laten gebeuren.Als je baby nog heel klein is, is het gevaar natuurlijk minder, want veel meer dan liggen en bewegen doet het niet. Aanpassingen in huis hebben dan vooral betrekking op zaken als: zorg dat de baby niet op de tocht ligt, zorg dat het bedje veilig is, dat huisdieren niet zomaar de kinderkamer in kunnen enzovoort. Toch is het verstandig om zo snel mogelijk de overige aanpassingen in huis te doen, om de simpele reden dat je niet van tevoren weet wanneer je kind precies wat leert.

Hoe kun je je huis kindveilig maken?

Waaraan kun je dan denken? Om te beginnen bijvoorbeeld aan traphekjes, kindveilige stopcontacten en deurstoppers om te zorgen dat er geen vingers tussen de deuren kunnen komen. Daarnaast kun je kijken naar minder voor de hand liggende zaken, zoals voorwerpen die ergens op staan en die je baby er aan de kabel af zou kunnen trekken (en die met pech op zijn of haar hoofd vallen). Maar bijvoorbeeld ook naar het vastzetten van kasten aan de muur zodat deze niet om kunnen vallen als er aan gehangen wordt en het opbergen van schoonmaakmiddelen in hoger gelegen kastjes.

Advertentie

Veiligheid in de woonkamer

 • De box is een veilige speelplek. Misschien kun je je niet voorstellen dat zo’n kleine baby al speelt. Toch doet hij dat al vanaf het begin: eerst vooral door te kijken, naar een mooie mobile bijvoorbeeld. Gaat je baby meer bewegen en rolt hij zich om, dan is het tijd om de bodem van de box naar beneden te verstellen. Ook kun je je kind nu op een zacht kleed met babygym erboven op de grond laten spelen.
 • Zorg dat er voldoende loopruimte is en dat er geen overtollige speeltjes of snoeren door de kamer slingeren. In zijn enthousiasme kan je kind er makkelijk over struikelen. Dit geldt ook voor jou als je je kind op de arm hebt.
 • Zorg dat de trap niet vol staat met spullen, zodat je veilig met je kind naar boven en beneden kunt zonder ergens over te struikelen.
 • Doe het traphekje altijd dicht, ook ’s avonds. Als je kind uit bed komt, kan hij in ieder geval niet slaperig van de trap vallen. Een traphekje moet geen horizontale spijlen bevatten, dat ziet je kind juist als een extra uitdaging om er overheen te klimmen.
 • Stopcontacten zijn fascinerend voor kleine kinderen. Vooral in de woonkamer kan je kind er makkelijk bij. Met een afdekplaatje of speciale wandcontactdoos voorkom je dat je kind in aanraking komt met de stroom die op het stopcontact staat.

Veiligheid in de keuken

 • Beveilig je fornuis eventueel met een speciaal rek, maar zorg er in ieder geval voor dat je kind nooit in de buurt is op het moment dat je daadwerkelijk aan het koken bent.
 • Heb je iets op het fornuis staan, maar moet je even weg? Zorg dan dat stelen en handvatten van pannen niet binnen het bereik van je kind zijn.
 • Zorg voor een beveiligde opening in de onderste keukenkastjes. Zo kun je schoonmaakmiddelen veilig opbergen.

Veiligheid in de badkamer

 • Blijf altijd bij je kind als hij in bad zit. Jonge kinderen kunnen al verdrinken in een relatief kleine laag water. Bijvoorbeeld doordat ze uitglijden tijdens het spelen.
 • Pas op met warm water. Voor je kind is het al snel te warm, waardoor hij brandwonden kan krijgen. Gebruik het liefst een thermostaatkraan. Het water wordt dan niet warmer dan de temperatuur die je instelt.
 • Gebruik in de douche en in het bad antislipmatjes.
 • Bewaar glazen flessen met bijvoorbeeld badschuim of aftershave buiten bereik van je kind. Als ze breken kan je kind de inhoud bijvoorbeeld in zijn oog krijgen of opdrinken.

Veiligheid in de tuin

 • Zorg dat de tuin een omheining heeft, bijvoorbeeld een hek of haag.
 • Een vijver heeft een grote aantrekkingskracht op je kind. Bouw hem tijdelijk om tot zandbak of zet er een goede omheining omheen.
 • Controleer je omheining en de grond regelmatig op roestige spijkers en andere scherpe voorwerpen.
 • Heb je een speeltoestel in de tuin, zorg dan voor een zachte ondergrond. Dat voorkomt dat je kind te hard valt.
 • Ga na of er giftige of gevaarlijke planten en struiken in de tuin staan, met doorns bijvoorbeeld. Verwijder deze planten en struiken zoveel mogelijk en zorg er anders voor dat ze buiten bereik van je kind staan

Niets meer laten slingeren

Het grootste gevaar ligt echter in de dingen die je rond laat slingeren. Daar hoef je geen sloddervos voor te zijn; immers, een lege batterij op de salontafel (omdat je nog met iets bezig was) is voldoende om voor groot gevaar te zorgen. Kleine kinderen stoppen werkelijk alles in hun mond, dus alles dat je rond laat slingeren is potentieel verstikkingsgevaar.Wat je ook doet om je huis veiliger te maken voor je kind, onthoud dat bepaalde ‘ongemakken’ noodzakelijk zijn, aangezien een kind ook moet leren dat het kan vallen en dat dat zeer doet. Kortom: kindveilig betekent niet automatisch Fort Knox, dus probeer hier een balans in te vinden.

Bronnen: Consumentenbond, JGZ