Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Helpt Dentinox bij doorkomende tandjes?

Heeft je baby last van doorkomende tandjes, dan kan Dentinox een uitkomst zijn. Dentinox is een geneesmiddel met een lokale, pijnstillende werking en is suikervrij. Het zorgt ervoor dat het tandvlees van je baby verdoofd wordt en je kind tijdelijk minder pijn heeft.

Dentinox bij doorkomende tandjes

Gemiddeld breekt het eerste tandje van een baby door tussen de 6 maanden en 9 maanden. Een van de twee onderste voortandjes komt waarschijnlijk als eerste. Sommige baby’s merken hier nauwelijks iets van, maar je baby kan hier ook flink last van hebben. Hij kan een enorme bijtbehoefte krijgen en meer huilen dan normaal. Vaak gaan doorkomende tandjes ook gepaard met koorts. Als je baby pijn heeft kun je verschillende dingen doen. Wrijf bijvoorbeeld voorzichtig met een koude vinger over het tandvlees of laat hem op een broodkorst of een koele bijtring kauwen. Een veel gebruikt middel tegen de pijn is Dentinox.

Wat is Dentinox?

Dentinox is een bekend middel dat helpt bij doorkomende tandjes. Het is suikervrij en heeft een plaatselijke pijnstillende werking. De werkende stof in Dentinox is lidocaïne. Deze stof verdooft het tandvlees van je baby, waardoor de pijn tijdelijk wat vermindert. De pijnlijke plekken mogen maximaal vier keer per dag aangestipt worden met een wattenstaafje of penseeltje met daarop wat van het middel. Maar let op: niet iedereen is even enthousiast over Dentinox. De Consumentenbond raadt het middel niet aan als eerste keuze vanwege het bestanddeel lidocaïne dat erin zit.

Bestandsdelen Dentinox

De werkzame stof in Dentinox is lidocaïnehydrochloride. Dit stofje werkt pijnstillend. De andere stoffen zijn kamille-tinctuur, macrogollaurylether, sorbitoloplossing, glycerol, polyvidon, polysorbaat 20, saccharinenatrium, levomenthol, xylitol en gezuiverd water.

Risico’s lidocaïne

Ook al is lidocaïne een veelgebruikt stofje tegen pijn en doorkomende tandjes, dat betekent niet dat het 100% veilig is. De FDA raadt aan om geen producten met 2% lidocaïne te gebruiken. Een teveel van deze stof kan voor ernstige bijwerkingen zorgen, zoals epileptische aanvallen, hartproblemen, hersenschade en zelfs overlijden.

In Dentinox is de dosering een stuk lager (slechts 0,38%), waardoor dit wel gewoon veilig te gebruiken is. Houd je wel altijd aan de voorgeschreven dosering. Wil je liever geen geneesmiddelen gebruiken, dan kun je je kind ook helpen met een gekoelde bijtring (niet bevroren) of door het tandvlees voorzichtig te masseren.

Bronnen: Consumentenbond, FDA

Zo gebruik je Dentinox druppels

Breng 2 à 3 druppels met een wattenstaafje aan op het tandvlees waar de tandjes doorkomen. Geef je baby de eerste 45 minuten na het opbrengen van het geneesmiddel geen eten of drinken, dit zorgt er namelijk voor dat de werkzame stof verdwijnt. Breng het geneesmiddel maximaal vier keer per dag op. Het mag niet langer dan 14 dagen achter elkaar gebruikt worden zonder een arts te raadplegen.

Het kan zijn dat je baby de kaken stijf op elkaar houdt als je het middeltje op z’n tandvlees wilt aanbrengen. Het kan dan helpen om Dentinox op een van je (schone) vingers te doen en daarmee het tandvlees van je kind te masseren.

Mogelijke bijwerkingen

Er treden zelden bijwerkingen op bij het gebruik van Dentinox. Heb je toch het idee dat je baby last van bijwerkingen heeft, neem dan contact op met je apotheker of huisarts.

Wanneer niet gebruiken

Gebruik Dentinox niet bij infecties of verwondingen in de mond. En controleer vooraf of je kind niet overgevoelig is voor een van de bestanddelen van de druppels. Gebruikt je kind naast Dentinox nog andere geneesmiddelen, of heeft je kind dat kort geleden gedaan of bestaat de mogelijkheid dat je kind in de nabije toekomst andere geneesmiddelen gaat gebruiken? Raadpleeg dan eerst de huisarts.

Alternatief middel: Chamodent

Dentinox is sterk van smaak, dus het kan zijn dat je baby het niet in wil nemen. Een alternatief voor Dentinox is Chamodent. Chamodent is een homeopathisch geneesmiddel (merk VSM). Het is verkrijgbaar in tabletten en druppels, waardoor sommige ouders het makkelijker vinden om toe te dienen. Welk middel jij het prettigst vindt, is natuurlijk persoonlijk.

Een paracetamol zetpil voor kinderen, verlicht vaak ook de pijn bij doorkomende tandjes en kiezen. Voor alle medicijnen geldt: lees altijd voor gebruik de bijsluiter.