huidverzorging baby

Babyhuid verzorgen: advies en tips

Het is belangrijk dat je het tere huidje van je baby goed verzorgt. In dit artikel lees je handige tips voor een goede huidverzorging.

Kwetsbare babyhuid

Baby’s hebben een gevoelige en kwetsbare huid. De babyhuid heeft nog geen beschermende zuurmantel. De zuurmantel is een ‘jasje’ dat beschermt tegen uitdroging, irritatie en infecties. Ook de hoornlaag, een gedeelte van de opperhuid, is nog niet volgroeid. De hoornlaag beschermt tegen bacteriën. Pas rond het vierde jaar is de hoornlaag volledig ontwikkeld.

Babyhuid verzorgen

Omdat baby’s een kwetsbare huid hebben, is het extra belangrijk om die goed te verzorgen. Enkele tips:

  • Doe je kind niet te vaak in bad, twee à drie keer per week is voldoende. Gebruik lauwwarm water. Te heet water droogt de huid namelijk sneller uit.
  • Doe een paar druppels babyolie in het badje. Olie houdt de huid soepel en zacht.
  • Gebruik de eerste maanden nog geen zeep, dat droogt de huid nog meer uit. Als je baby een maand of vier is kun je eventueel een milde babyzeep gaan gebruiken.
  • Je kunt je baby na het wassen het beste droogdeppen met een katoenen luier. Die neemt meer vocht op dan een badstof handdoek.
  • Let erop dat de huidplooien goed droog zijn. Om vochtige huidplooien te voorkomen, kun je er een laagje poeder over heen strooien.
  • Je kunt je kind na het badderen insmeren met een bodylotion speciaal voor baby’s of een andere vettige huidcrème.

Veelvoorkomende huidproblemen:

  • Hormoonvlekjes (babyacne): rode vlekjes met een blaasje erop. Hormoonvlekjes komen vooral voor in de huidplooien in de luierstreek.
  • Witte puntjes: zien er uit als warmteblaasjes en zitten in het gezicht, op het hoofdje of in de nek. Deze puntjes ontstaan meestal drie tot vijf weken na de geboorte en verdwijnen vanzelf.
  • Droge huid: de huid is rood en schraal met ruwe plekjes. Smeer de droge huid in met een vettige babycrème.
  • Berg: losse, vettige korstjes op het hoofd. Je kunt het hoofdje insmeren met babyolie om de korstjes los te weken.

Luieruitslag

De meeste baby’s hebben wel eens luieruitslag. Je kunt het proberen te voorkomen door de billetjes zo droog en schoon mogelijk te houden. Verschoon de luier daarom regelmatig. Luieruitslag ontstaat doordat de huid in contact komt met urine. De huid wordt dan schraal, rood en pijnlijk en kan zelfs open gaan. Bacteriën die in de ontlasting zitten, kunnen de luieruitslag verergeren. Verschoon je baby extra vaak als hij diarree heeft. Was de billetjes dagelijks met lauw water en smeer ze in met babyzalf. Smeer een rode en geïrriteerde huid in met zinkolie of zinkzalf. Laat je baby af en toe een tijdje zonder luier liggen.

Winterkou

Als het buiten koud en guur is, kun je de huid van je baby voor het naar buiten gaan insmeren met een vettige crème. Dat voorkomt uitdroging.

Zomerzon

De hoornlaag van de huid beschermt tegen zonlicht. Doordat die hoornlaag bij baby’s nog niet volgroeid is, is de babyhuid extra gevoelig voor de zon. Houd je baby helemaal uit de zon tot hij een half jaar oud is. Smeer hem altijd in met een zonnebrandproduct voor baby’s met een hoge beschermingsfactor. Ook in de schaduw moet je zonnebrandcrème gebruiken. Zand en water kunnen de UV-stralen namelijk weerkaatsen. Vermijd de volle zon en zet je baby een zonnehoedje op.

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Marjolein Leenarts is medisch specialist in huidziekten en werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk. Dit ziekenhuis staat bekend om haar expertise op het gebied van huid- en brandwonden. Als dermatoloog geeft ze advies bij huidproblemen, zoals luieruitslag of een droge huid. In 2015 verscheen haar ‘Handboek over de huid 0-4 jaar’, een compleet naslagwerk met alle ins & outs over de kinderhuid. Meer info: drleenarts.com.