Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
moeder wil baby laten boeren over schouder

Baby laten boeren: hoe doe je dat?

Vaste prik na de borst of de fles: je baby helpen een boertje te laten. Maar waarom moet je een baby laten boeren na het drinken? En wat doe je als boeren niet lukt?

Advertentie

Waarom moet je een baby laten boeren?

Tijdens het drinken aan de borst of uit de fles krijgt je baby lucht binnen. Door je baby te laten boeren na de voeding, kan hij die lucht weer kwijt. Niet alle baby’s boeren even veel of elke keer. Dit kunnen oorzaken zijn waarom je baby (veel) moet boeren:

 • Kleine baby’s moeten nog leren hoe ze tegelijkertijd kunnen ademhalen, zuigen en slikken. Vaak happen ze daardoor (veel) lucht mee tijdens het drinken.
 • Als aanhappen aan de borst of fles nog niet goed lukt, ontstaat er geen vacuüm tussen de mond en de tepel of speen. Daardoor kan er makkelijk lucht mee naar binnen komen.
 • Baby’s die gulzig drinken krijgen meer lucht binnen.
 • Bij borstvoeding: sommige voedingsproducten die de moeder eet kunnen zorgen voor meer gasvorming in de maag van de baby.
 • Bij kunstvoeding: het mengen van de voeding met het water kan voor luchtbelletjes in de melk zorgen, die de baby vervolgens binnenkrijgt.

Tip: Heb je al genoeg hydrofiele doeken in huis? Je kunt er niet genoeg hebben!

Het belang van boeren

Als je baby heeft gedronken, zit er waarschijnlijk lucht in zijn maag. Leg je hem na het drinken meteen neer, dan kan de lucht niet goed via de slokdarm weer naar buiten komen. Baby’s kunnen veel last hebben van lucht of gasvorming in hun buik. Het kan zo veel pijn doen dat je baby moet huilen of niet kan slapen. Ook kan lucht in de maag een vol gevoel geven, waardoor je baby niet meer verder wil drinken. Dat kan ervoor zorgen dat hij niet genoeg melk binnenkrijgt. Daarom is je baby laten boeren altijd heel belangrijk.

Wanneer boeren?

Je hoeft je baby meestal alleen te laten boeren na de voeding, maar het kan ook halverwege. Dat laatste is handig als…

Advertentie
 • je baby heel gulzig drinkt en daardoor waarschijnlijk lucht mee naar binnen zuigt.
 • je het idee hebt dat je baby een vol gevoel heeft omdat er veel lucht in zijn maag is gekomen. Door te boeren komt er weer ruimte voor voeding.
 • je baby vaak spuugt na de voeding.

Als er een boertje dwarszit, ligt je baby na een voeding onrustig in zijn wieg of hij blijft huilen. Hij beweegt ongemakkelijk, trekt moeilijke gezichten en laat duidelijk merken dat hij zich niet comfortabel voelt. Is je baby onrustig na een voeding, probeer hem dan (nog een keer) te laten boeren.

Hoe baby laten boeren?

Er zijn verschillende manieren om je baby te laten boeren:

 1. Tegen je aan

  Hou je baby rechtop tegen je aan, met zijn hoofd over of tegen je schouder. Ondersteun je baby onder zijn billen en klop of wrijf hem zachtjes op zijn rug, van beneden naar boven. Je kunt ook nog zachtjes op zijn billen kloppen, zodat hij ontspant. Of ‘bounce’ hem rustig op en neer, dat kan ervoor zorgen dat een boertje omhoog schiet. Vergeet geen slab of hydrofieldoek over je schouder te leggen, mocht hij wat melk teruggeven.

 2. Op schoot

  Zet je baby op je schoot en laat hem iets voorovergebogen leunen op je ene arm. Met je andere hand klop je zachtjes op zijn rug, van beneden naar boven.

  Advertentie
 3. Wiegend

  Pak je baby onder zijn oksels vast en til hem op. Houd hem zo even omhoog en wieg hem voorzichtig heen en weer. Niet alle baby’s houden ervan om onder hun oksels te worden opgetild. Laat je kind merken dat hij dit geen fijne houding vindt, probeer het dan op een andere manier.

Als boeren niet lukt

De ene baby laat makkelijker een boertje dan de andere. Lukt het op de bovenstaande manieren niet binnen een half uur? Dan kun je je baby even op zijn buik leggen (blijf er altijd bij als hij op zijn buik ligt!). Doe dit niet te snel na de voeding, want dan heb je kans dat alle melk er weer uitkomt. Als hij zijn hoofd omhoog probeert te krijgen, hebben de luchtbelletjes zich waarschijnlijk verzameld tot een grote bel, die makkelijker omhoog kan komen.

Tips bij baby laten boeren:

 • Zorg dat je baby goed kan ‘aanhappen’ aan de borst of fles. Meer info? Lees je baby aanleggen in drie stappen.
 • Bij kunstvoeding kun je de fles beter roeren dan schudden. Zo krijg je minder luchtbellen in de voeding.
 • Zorg dat de speen van de fles tijdens het drinken steeds gevuld is met melk en er dus geen lucht bijkomt.
 • Probeer bij gulzig drinken een speen met een kleiner gaatje.
 • Leg je baby tijdens het voeden met zijn hoofd iets hoger dan zijn lijf, zo kun je je baby laten boeren.
 • Leg een doekje over je schouder als je hem laat boeren, of hou een doekje bij de hand voor het geval er wat melk mee terugkomt.
 • Hou je baby even rechtop na de voeding en dan pas tegen je aan. Dan kan de voeding eerst wat zakken voor je hem neerlegt.
 • Til je baby rustig op na de voeding, als je te wild beweegt gaat hij eerder spugen.

Bronnen: Alrijne ziekenhuisLa Leche League

Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

Vitamine D en K

Voor voldoende voedingsstoffen
Bekijk nu