Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby laten boeren na voeding

Het is een bekend beeld: een baby die een boertje doet na het drinken. Maar hoe belangrijk is eigenlijk zo’n boertje na de borstvoeding of een flesje? En wat doe je als boeren niet lukt?

Waarom moet een baby boeren

Een boertje laten zorgt ervoor dat je baby lucht kwijt kan die hij binnenkrijgt tijdens het voeden. Het verschilt per baby en per keer of hij een boertje moet laten na de borst- of flesvoeding. Dit kunnen de oorzaken zijn dat je baby moet boeren:

Advertentie
 • Hele jonge baby’s moeten nog leren drinken. Ze moeten leren hoe ze tegelijkertijd ademhalen, zuigen en slikken. Vaak happen ze (veel) lucht mee in dit leerproces
 • Aanhappen aan de borst of fles lukt nog niet goed; er ontstaat dan geen vacuüm waardoor er lucht mee naar binnen komt
 • Gulzig drinken
 • Bij borstvoeding: het dieet van de moeder kan zorgen voor meer gasvorming in de maag van de baby
 • Bij kunstvoeding: het mengen van de voeding met het water kan voor luchtbelletjes in de voeding zorgen

  Tip: Heb je al genoeg hydrofieldoeken in huis?

Belang van boeren

Het zit zo: een baby die wel wil boeren maar dat nog niet heeft gedaan, heeft last van lucht of gasvorming in zijn maag. Dit kan erg pijnlijk zijn, waardoor je baby moet huilen of niet kan slapen. Ook kan een teveel aan lucht in de maag ervoor zorgen dat je baby het gevoel heeft dat hij vol zit en niet meer verder wil drinken. Om die redenen is het belangrijk je baby te laten boeren.

Wanneer boeren

Je kunt je baby laten boeren ná een voeding, maar ook tussendoor. Dit is vooral handig als je het idee hebt dat…

 • je baby extreem gulzig drinkt en daardoor constant veel lucht mee naar binnen zuigt
 • je baby het gevoel heeft dat hij vol zit omdat er veel lucht in zijn maag is gekomen. Door te boeren komt er meer ruimte voor voeding
 • Je baby vaak spuugt na de voeding

Een baby die een boertje moet laten, ligt na de voeding onrustig in zijn wieg of blijft huilen. Hij wringt, trekt moeilijke gezichten en laat duidelijk merken dat hij ongemakkelijk is. Is je baby onrustig na een voeding, probeer hem dan te laten boeren.

Baby laten boeren

Er zijn verschillende technieken om je baby te laten boeren:

 1. Techniek 1

  Houd je baby rechtop tegen je aan, met zijn hoofdje over of tegen je schouder. Ondersteun je baby onder zijn billetjes en klop of wrijf hem zachtjes op zijn rug, van beneden naar boven. Je kunt ook nog zachtjes op de billen kloppen, daar kan je kind van ontspannen, of proberen rustig op en neer te ‘bouncen’. Door op en neer te bewegen en kniebuigingen te maken, kan er wel eens een boertje loskomen.

 2. Techniek 2

  Zet je baby op je schoot. Hij leunt op je ene arm en met je andere arm klop je zachtjes op het ruggetje, van beneden naar boven. In deze houding zit de baby iets voorovergebogen.

 3. Techniek 3

  Houd je baby onder zijn oksels vast en til hem op. Laat hem even ‘bungelen’ in de lucht, en wieg hem voorzichtig heen en weer. Laat je kind merken dat hij dit geen fijne houding vindt, probeer het dan op een andere manier.

Als boeren niet lukt

De ene baby laat makkelijker een boertje dan de andere. Lukt het met bovenstaande technieken niet binnen een half uur om een boertje te voorschijn te toveren? Dan kun je ervoor kiezen je baby even op zijn buik te leggen. Doe dit niet te snel na de voeding, want dan heb je kans dat alle melk er weer uitkomt. Blijf er verder altijd bij als je baby op zijn buik ligt. Als hij zijn hoofdje omhoog probeert te krijgen, hebben de luchtbelletjes zich waarschijnlijk verzameld tot een grote bel, die makkelijker omhoog kan komen.

Tips bij het boeren

 • Leg een doekje over je schouder, of houdt een doekje bij de hand voor het geval er wat melk mee terugkomt
 • Leg je kind tijdens het voeden schuin neer, met het hoofd iets hoger dan het lijfje
 • Houd je baby even rechtop na de voeding, dan kan de voeding eerst wat zakken voor je hem neerlegt
 • Til je baby rustig op na de voeding, als je te wild beweegt gaat hij eerder spugen
 • Zorg ervoor dat je baby goed kan ‘aanhappen’ aan de borst of fles. Meer info? Lees je baby aanleggen in drie stappen.
 • Bij kunstvoeding kun je het flesje beter roeren dan schudden, dat zorgt voor minder luchtbellen in de voeding

Bronnen: Alrijne ziekenhuisLa Leche League