
12x wat moet je weten over een bevalling
Een bevalling is keihard werken. Dat is gewoon zo. Of je nu een ‘makkelijke’ of een ‘moeilijke’ bevalling hebt gehad, iedereen ervaart dit op haar eigen manier. Geen enkele bevalling is hetzelfde. Toen ik zwanger was van mijn eerste ging ik geheel blanco de bevalling in. Miljoenen vrouwen waren mij voorgegaan, dan moest het mij ook lukken. Toch had ik het prettig gevonden als ik bepaalde dingen van tevoren had geweten…
Ik ga je een aantal niet zo smakelijke en fijne dingen vertellen. Sta je op het punt om te bevallen en heb je geen zin om dat te lezen? Lees dan niet verder. Vind je het handig om je van tevoren wat input te krijgen, lees dan verder. Belangrijk om in je achterhoofd te houden: iedereen ervaart dit op een andere manier.
Onderstaande weetjes zijn geen spookverhalen. 99% van de mama’s (to be) maakt het mee. En, guess what? Na een eerste bevalling gaan er veel vrouwen voor een volgende zwangerschap.
ZIE OOK: Voorbereiding op de bevalling
‘Lalalalala’
Je kunt je kop in het zand steken en ‘lalalalala’ roepen als iemand je iets over de bevalling over wil vertellen, maar achteraf vond ik het wel fijn om bepaalde dingen te weten. Na een eerste bevalling heb je al heel wat ervaring opgedaan voor een volgende bevalling. Vergeet vooral ook niet te genieten van een bevalling, mijn moeder gaf mij dat als tip mee en achteraf vond ik dat best een fijne tip. Het is ook heel bijzonder!
ZIE OOK: De 15 beste bevallingstips van verloskundigen
Ik ga je alles vertellen. Je hebt NU nog de tijd om te stoppen met lezen.
12 weetjes over de bevalling
- Denk je dat de bevalling begonnen is? Ga niet meteen aan de telefoon hangen met de verloskundige of met hoge snelheid naar het ziekenhuis rijden. In de meeste gevallen kan het nog uren duren. Neem dus geen voorbeeld aan bevallingen in films.
- In de meeste gevallen heb je nog alle tijd. Om jezelf op te frissen of je ziekenhuiskoffer klaar te maken. Take your time!
- Het oefenen en maken van een baby is leuker dan het baren. Zoals een lezer haar oma citeert: “Zo lekker als het erin gaat, zo gaat het er niet uit…”
- Bevallen doet gewoon heel erg pijn. Uitzonderingen daar gelaten. Maar het is hard werken en urenlang weeën opvangen. Of je de pijn daarna meteen weer vergeten bent? Ik vond dat zo’n dooddoener. Vergeten was ik het echt niet en het resultaat (de baby) zorgde er ook niet voor dat ik het opeens minder pijnlijk vond.
- Rugweeën en beenweeën zijn de ergste. Die kun je niet opvangen.
- Probeer tussen de weeën door wat te relaxen, voor zover dat kan. En maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Of dat nou thuis of in het ziekenhuis is; het is jouw dag (en die van je partner).
- Vergeet vooral geen warme kleding en sokken. Je kunt het nog wel eens erg koud krijgen.
- Het kan er aan beide kanten uitkomen. Daarmee bedoel ik: de baby aan de voorkant en je ontlasting aan de achterkant. Niks om je voor te schamen. Hou het vooral niet tegen want dan komt de baby ook minder snel.
- Soms moet er een kleine knip gezet worden om te voorkomen dat je uitscheurt. Dit in het belang van de baby. Ik kan je zeggen; die knip voel je niet. Hij wordt gezet tijdens een wee en het is minder pijnlijk dan uitscheuren van voor naar achter.
- Ben je van plan te bevallen in het water? Dat verkleint het risico op uitscheuren. Dat is dan weer een ‘voordeel’.
- Denk je dat je vruchtwater verliest en vraagt de verloskundige of ze je maandverband of slipje mag zien? Let op: het kan zijn dat ze eraan gaat ruiken. Wees daarop voorbereid!
- Je kunt om pijnstilling vragen als je in het ziekenhuis bevalt. Verzet je daar niet tegen als je het echt niet meer aan kunt. Een ruggeprik vind je misschien té, maar je kunt ook gebruik maken van een pompje. Daar word je heel relaxed van, en tussendoor val je zelfs in slaap. Aanrader (in geval van nood).
ZIE OOK: Weeënpijn verminderen met TENS
Dit zijn tevens aanvullingen van Love2BeMama-lezers die op Facebook geplaatst zijn.
Op Love2BeMama staan nog veel meer weetjes en tips. Je leest ze hier! En vergeet niet:
Je kunt het!