Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

8 feiten en fabels over borstvoeding

Je krijgt er slappe borsten van, het maakt je snel weer slank en je baby blijft er langer door nachtbraken. Over borstvoeding doen veel verhalen de ronde. Wat is nou waar? Sofie en Eva geven uitsluitsel.

Advertentie

Ben je zwanger en wil je borstvoeding gaan geven? Dan hoor je om je heen waarschijnlijk veel verschillende ervaringen van familie en vriendinnen. Je nicht vond het heel makkelijk, de buurvrouw worstelde ermee en je zus vond het helemaal niks.

Geschreven door

Sofie en Eva

Ook worden veel goedbedoelde adviezen gedeeld. Maar wat is nou waar als het om borstvoeding gaat? In ons boek De melkfabriek vertellen we of deze bekende borstvoedingsverhalen feit of fabel zijn.

Tip! Wil je borstvoeding geven? Met deze bewaarzakjes kun je een voorraad moedermelk aanleggen

‘Het is gedoe’

Een reden voor veel aanstaande moeders om er huiverig tegenover te staan. Maar het is een fabel, het hóeft in elk geval helemaal niet ingewikkeld te zijn. In veel opzichten is borstvoeding juist makkelijk: geen geklooi met flesjes en opwarmen. De eerste week of weken is het wel even zoeken, meer dan flesvoeding, maar als het eenmaal loopt is het geen gedoe meer.

‘Je bent eerder weer slank’

Helaas, hoe snel je afvalt hangt af van je lichaamsbouw, oorspronkelijke gewicht en wat je eet. Borstvoeding kost calorieën maar tot nu toe wijst onderzoek uit dat dat niet echt scheelt in kilo’s. Fabel dus.

Advertentie

‘De baby wil langer nachtvoedingen’

Feit en fabel. Met borstvoeding op verzoek kan het inderdaad zeker wat langer duren voor je een ritme vindt. Maar ook dat verschilt per baby. En pasgeboren baby’s hebben sowieso geen duidelijk ritme, ook flesdrinkers niet. Je kunt er bij borstvoeding ook voor kiezen om niet op verzoek te voeden, maar een schema aan te houden, net als bij flesvoeding. Wat de nachten betreft: moedermelk is lichter verteerbaar dan poedermelk. Toch zijn er ook borstvoedingsbaby’s die al heel snel doorslapen en flesbaby’s die na een jaar nog elke nacht komen. Dus eigenlijk kun je ook hier niks zinnigs over zeggen.

‘Het doet pijn’

Vaak hoor je dat borstvoeding geven pijnlijk is. Dit is een feit en een fabel. Pijn hoort het niet te doen. Wel kan het aanhappen (dat is als je baby de tepel in z’n mondje neemt) in het begin gevoelig zijn. Als het pijn doet, is er altijd iets aan de hand. Soms ligt het bijvoorbeeld aan hoe je je kind aan de borst legt. Met de juiste hulp, zou het – zeker na de opstartfase – echt geen pijn moeten doen. Helaas kun je pech hebben en moet je soms wel een hele lange adem hebben om in de makkelijke fase te komen. Als dat te veel van jou en je gezin vergt, stap dan over op poedermelk.

 

‘Het is beter voor je baby’

Feit en fabel. Met poedermelk worden baby’s ook groot, maar moedermelk is wel bewezen beter, vooral vanwege de antistoffen die wel in moedermelk en niet in flesvoeding zitten. Moedermelk is gewoon geweldig spul. Het is bewezen gezonder voor baby’s én hun moeders (het verlaagt de kans op borstkanker).

Maar het allerbelangrijkste voor een baby is een gezonde moeder. Als het voor jou beter is om geen borstvoeding te geven, is dat ook voor je kind beter. Dus schuldgevoel als het niet lukt, is niet nodig.

‘Je partner heeft geen rol’

Fabel. Natuurlijk staat je partner tijdens het voeden buitenspel. Maar er is meer dan voeden alleen. Je partner kan wel knuffelen, troosten, baden en luiers verschonen. Sterker nog: dat jij voor al die voedingen ‘opdraait’ vinden wij een perfect excuus om je partner al het andere te laten doen. Wel is het zo dat jij de eerste weken alle voedingen doet en dat dat de eerste dagen, als de baby soms wel tien keer drinkt, heftig is.

‘Het is milieuvriendelijk’

Feit. Jep: borstvoeding is groener dan flesvoeding. Elk jaar wordt bijna twee miljard kilo poedermelk geproduceerd. Voor 1 kilo poedermelk is tien liter melk nodig. En intensieve melkveehouderij leidt tot ontbossing en CO2 uitstoot. Tegelijkertijd heb je voor borstvoeding natuurlijk ook spullen nodig zoals een kolf en pads voor in je beha. Ook die moeten gemaakt worden en vormen daardoor een belasting voor het milieu.

‘Je krijgt er theezakjes van’

Fabel. Je borsten gaan er vaak (een tijdje) op achteruit als je een kind krijgt, maar dat staat los van wel of geen borstvoeding geven. Dat heeft te maken met het zwanger zijn an sich, want daardoor ontwikkelen de melkklieren zich.

Bron: De melkfabriek en International Baby Food Action Network – Beeld: Shutterstock


Redactioneel – Offer – Luiers en billendoekjes

Luiers en billendoekjes

Bekijk de acties