Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

9 voordelen van het krijgen van een tweeling

Een dubbel aantal poepluiers en wallen tot onder je knieën. Maar ook: twee keer zoveel kusjes en knuffels en nooit zonder speelmaatje zitten. Marieke moest even aan het idee van een tweeling wennen, maar vindt het nu te gek. En wel hierom.

 1. Je voelt je extra speciaal
  Iedere zwangere vrouw voelt zich speciaal en bijzonder. Maar zwanger zijn van een tweeling maakt je éxtra speciaal. Dat is tenminste wat anderen je doen laten voelen. Mensen leven nóg meer met je mee, vertellen constant hoeveel bewondering ze voor je hebben en zijn enorm geïnteresseerd in je verhaal. Daarbij maakt maar een klein percentage van de vrouwen mee wat jij meemaakt. Best bijzonder, toch?
 2. Je krijgt extra veel echo’s
  ‘Wat krijg je weinig echo’s!’ Ik weet nog dat ik dat verbaasd riep naar een vriendin die tegelijk met mij zwanger was van één kind. Wist ik veel. Ik zat om de zoveel weken in het ziekenhuis te kijken naar mijn baby’s. Zo’n ‘normale’ zwangerschap lijkt me eerlijk gezegd best spannend. Weken zonder controles of echo’s. Het gaf mij een heel fijn en veilig gevoel dat ik extra goed in de gaten werd gehouden door de beste specialisten.
 3. Je bent in één keer klaar
  Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar ik heb gemerkt dat veel vrouwen met twee kinderen dit als groot voordeel zien. Maar één keer zwanger zijn, één keer bevallen en één keer slapeloze nachten. Tijdens mijn zwangerschap beaamde ik dit, maar nu ik het allemaal meegemaakt heb zou ik het graag nog één keer (bewuster) overdoen. Behalve dan 10+ luiers verschonen op een dag, daar ben ik wel klaar mee.
 4. Je krijgt meer hulp
  Hoera voor verlengde kraamhulp (tot tien dagen) en meer weken zwangerschapsverlof! Maar ook veel hulp van vrienden en familie en een partner die vanaf dag één net zo hard mee voedt en verschoont. Bij tweelingen staan vaders nooit aan de zijlijn. Hoe meer handen, hoe beter.
 1. Iedereen vindt de tweeling fantastisch
  Zelf hoef ik niet in de spotlights te staan, maar dat alle blikken op jouw baby’s gericht zijn, maakt je als moeder natuurlijk apetrots. Ik denk dat geen enkele moeder zoveel ‘oooh’s’ en ‘aaah’s’ krijgt als een moeder van een meerling. En het respect dat je krijgt van andere ouders is stiekem ook wel heel fijn. Wie houdt er niet van een schouderklopje op z’n tijd?
 2. Je hebt maar één schema
  Een tweeling is logistiek gezien op sommige vlakken een uitdaging (lees: boodschappen doen met een tweeling is de hel), maar als ik andere ouders hoor klagen over hun ingewikkelde ‘haal-breng-kijk’-schema’s voor de opvang, school en zwemles, ben ik blij dat ik een tweeling heb. Zij hebben maar één schema. Dat geldt ook voor slaapjes: met een peuter en baby zit je zo’n beetje de hele dag binnen. Er ligt altijd wel iemand in bed. Met een tweeling heb je dat niet.
 3. Hun ontwikkeling en behoeftes zijn gelijk
  Ga je met een dreumes en kleuter naar een zwembad? Dan willen ze allebei iets anders. Waar de oudste tien keer van de glijbaan wil met jou, kan de jongste alleen nog maar spartelen in het peuterbad. En dat is nog maar één voorbeeld van de verschillende behoeftes van kinderen met verschillende leeftijden. Een tweeling loopt qua ontwikkeling en behoeftes nagenoeg gelijk en dat maakt het ondernemen van activiteiten een stuk makkelijker.
 4. Je hoeft niet altijd mee op de wipwap
  Een huis bouwen van Lego, samen op de wipwap en verstoppertje spelen in de tuin: met je kind meespelen is te gek. Je kind de hele dag moeten vermaken daarentegen niet. Je wilt ook de was wegwerken, koken, opruimen en rustig een kop koffie kunnen drinken. Ik hoef in principe nooit mee te spelen, mijn kinderen vervelen zich samen nooit. Vanaf het moment dat ze wakker worden tot ze naar bed gaan, vermaken ze zich. Vaak samen, soms alleen. Dus doe ik alleen mee op momenten wanneer het mij uitkomt.
 5. Ze maken alles samen nóg leuker
  Luisteren naar een baby die brabbelt in bed is geweldig. Twee baby’s die met elkaar brabbelen is daarvan de overtreffende trap. Een peuter die gillend van plezier op zo’n fiets rondjes racet om de tafel is vermakelijk. Twee peuters die achter elkaar aan fietsen is daarvan de overtreffende trap. Hoe ze elkaar kusjes geven, altijd vragen waar de ander blijft als ze niet tegelijk wakker worden, de gesprekken die ze met elkaar voeren, de lol die ze met elkaar hebben. Het is onmogelijk te verwoorden hoe leuk het is om naar je tweeling te kijken als ze samen bezig zijn.

Marieke Ordelmans

Marieke Ordelmans (1986) woont samen met vriend Faysal en zoontjes Lewis en James (2) in Tilburg. In de weekenden komt ook Faysal’s dochter Aysha (10) op bezoek. Marieke werkt freelance in de media en schrijft regelmatig over het ‘managen’ van een samengesteld gezin en peutertweeling.