Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

moeilijk

'Waarom moet alles altijd zo moeilijk hier in huis?!'

Als je tips zoekt over de opvoeding van je kinderen, dan moet je niet bij mij zijn. Ik ben verre van een opvoed-goeroe. Ik heb een kind en dat voed ik op. Klaar.

Of ik het goed doe, dat is een vraag waar niemand antwoord op heeft. Wel weet ik dat het belangrijk is om mijn emoties onder controle te houden. Mijn temperamentvolle peuter stelt mijn geduld namelijk aardig op de proef.

Advertentie

Laten we het geduld van mama testen

Wie weet herken je deze situatie. Je hebt een nacht achter de rug waardoor de wallen tot onder je oksels hangen, omdat jouw oogappel lekker heeft lopen spoken. Vanaf het moment dat de dag om zes uur begint (veel te vroeg, maar het kind is wakker), is alles mis. Tijdens het verschonen word je al bekogeld met 63 spenen en als je hier iets van zegt, dan is het huilen. Samen naar de keuken dan maar voor een ontbijtje. Nadat hij gekozen heeft voor hagelslag en het broodje klaar is, wil hij toch liever smeerworst. Huilen. Vervolgens stoot hij zijn grote teen aan de drempel: nog harder huilen. Dat alles in de eerste vijf minuten nadat je uit je bed gestapt bent. Hele, diepe, lange zucht…

Wat er in jouw hoofd gebeurt

Oké, rustig blijven en tot tien tellen. Hmm, tot twintig misschien in dit geval. Hij is gewoon moe, het arme kind. Net als ik. Jeetje, wat ben ik moe. Dat huilen om niks steeds, dat moet echt stoppen. Waarom alles altijd zo moeilijk moet hier in huis?! (gevolgd door wat woorden die ik niet wil herhalen).

Altijd rustig blijven

Het is maar in mijn hoofd, dus dan is het oké. Gelukkig weet ik na ruim drie jaar heel erg goed dat het mijn eigen frustraties zijn. Deze uiten naar mijn kind voegt niets toe. Sterker nog, dat zou het alleen nog maar erger maken. Mijn kind is supergevoelig en voelt precies aan wanneer ik gefrustreerd raak.

Daardoor wordt hij extra opstandig, dus moet ik mijn emoties zoveel mogelijk onder controle proberen te houden. Ik haal diep adem en bekijk de situatie even van een afstandje: ‘We zijn gewoon moe en kunnen even wat minder hebben. Even doorbijten.’

Vijf minuten later lijkt het alsof er niets gebeurd is en is hij weer lekker aan het spelen. Dan heb ik mijn lieve en grappige Otis terug en ben ik blij dat ik mij in heb kunnen houden. Al lukt dat nog lang niet altijd…

Claudia Sloot

Claudia Sloot is moeder van Otis en schrijft over haar leven met een temperamentvolle peuter, die vindt dat slapen en eten voor mietjes is. Ook runt ze haar blog Oh yeah baby, heeft een kledinglijn You and Mini én werkt in de online marketing.