
Tessa: ‘Alles staat stil. Ook als je probeert om zwanger te raken’
De wachtkamers bij fertiliteitsarts Tessa zijn leeg. De impact die de coronacrisis heeft op iedereen die bezig is met vruchtbaarheidsbehandelingen is groot. Alles ligt stil. En dat zorgt voor veel verdriet.
Als een vloedgolf overstroomt het virus Nederland. Het komt steeds dichterbij en raakt op dit moment iedereen persoonlijk. Ziek van het virus is niet iedereen, maar het virus zorgt voor grote veranderingen in ieders dagelijkse leven, zo ook dat van mij en mijn patiënten.
Stop op vruchtbaarheidsbehandelingen
Voor heterokoppels, lesbische paren en alleenstaande vrouwen die voor het vervullen van hun kinderwens afhankelijk zijn van vruchtbaarheidsbehandelingen is de impact groot. Op dit moment zijn in heel Nederland alle vruchtbaarheidsbehandelingen gestopt. Nationale en internationale richtlijnen adviseren om een zwangerschap uit te stellen in deze tijd.
Er is nog veel onduidelijk over de impact van het virus tijdens een zwangerschap. Nu de zorg zich volledig richt op de behandelingen van patiënten met corona, is deze mogelijk minder goed voor vrouwen met zwangerschapscomplicaties. Nu is gewoon niet de beste tijd om zwanger te worden.
Geen hoop of blijdschap
Voor veel wensouders die ik tijdens mijn werk begeleid en bijsta, betekent dit plaatsnemen op de wachtbank. Op deze bank hebben sommigen al veel tijd doorgebracht. Een bank waar hoop, verdriet en blijdschap zich afwisselen op het moment dat ze bezig waren met een vruchtbaarheidsbehandeling. Maar op dit moment is het een wachtbank waar geen hoop of blijdschap meer is.
Lege wachtkamers
De wachtkamers zijn leeg. Het enige contact wat ik op dit moment heb, is via de telefoon of via beeldbellen. Ik heb vele wensouders gesproken die het ontzettend moeilijk hebben in deze onzekere tijd. Het virus heeft voorlopig een streep gezet door de toekomst en maakt een einde aan alle plannen en fantasieën over hun lang gekoesterde wens om zwanger te worden.
Bijna iedereen die ik spreek is begripvol over de situatie. Maar de verhalen die zij vertellen en de onzekerheid waar ze mee te kampen hebben, zijn indrukwekkend. Zo sprak ik een heterokoppel dat al vier jaar probeert om zwanger te worden. Twee jaar geleden bleek dat hij onvruchtbaar was. Na het verwerken van dit nieuws besloten ze om de hulp van een spermadonor in te schakelen. Vanwege het grote tekort aan donoren, stonden ze anderhalve jaar op de wachtlijst voordat er een geschikte donor was. Ze stonden net in de startblokken om te beginnen met de eerste behandeling. En toen stopte alles vanwege het virus.
In tranen
Veel vragen kreeg ik van vrouwen die PCOS hebben. Dit is een cyclusstoornis waardoor ze heel onregelmatig of helemaal geen menstruaties hebben. Nu hun behandeling stopt, krijgen ze geen eisprong en is er de komende tijd geen kans om zwanger te raken. Dat roept veel vragen en emoties op.
Via videobellen sprak ik met een lesbisch koppel. Ze waren beiden in tranen. Twee jaar geleden verloren zij hun baby tijdens de zwangerschap. Ze hadden nog één kans om met behulp van een IVF-behandeling zwanger te worden. Deze behandeling wordt in Nederland tot 43-jarige leeftijd vergoed. Ze hadden zich het afgelopen jaar voorbereid op deze poging. Al maanden leefden ze gezond en ze was ze tien kilo afgevallen om de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten. Maar de tijd dringt, want over twee maanden wordt ze 43 jaar.
Lees ook: Zo werkt IVF (in vitrofertilisatie)
Hoe lang nog?
Van iedereen krijg ik dezelfde vraag. “Hoelang duren de maatregelen nog? Dokter, kunt u dat voorspellen?” Maar op dit moment is alles in de wereld onzeker. Helaas is er geen zinnig woord over te zeggen. Maar ik hoop net als iedereen dat alles heel snel achter de rug is.