'Als het lukt, is het ontzettend welkom'

Claudia en haar partner besluiten er nog een keer voor te gaan: een baby. Als het lukt, tenminste. Ze is 35, dus of het zo makkelijk gaat is maar de vraag. Maar dan voelt haar lijf al snel anders. Of beeldt ze zich dat gewoon in?

Onze keuze om te stoppen is bewust gemaakt. Toen ik een nieuw doosje met drie strips kocht, wisten we dat dit het laatste zou zijn. Nog drie maanden en daarna zouden we zien of het zou gaan lukken om zwanger te worden. Een baby, een broertje of zusje voor Otis, zou ontzettend welkom zijn!

Advertentie

De laatste pil

Het is natuurlijk balen dat de natuur heeft bepaald dat je vruchtbaarheid al vanaf je dertigste achteruit gaat. Generaties geleden kregen de meeste vrouwen kun kinderen als twintiger, maar tegenwoordig is de groep dertigers steeds groter aan het worden (als deze niet al groter is). Tussen de 20 en 29 is de kans om binnen een jaar zwanger te worden 80% en tussen de 35 en 39 jaar is dit percentage drastisch ingestort naar een schamele 35%. Toch goed om je dit te realiseren als je als een ‘blij ei’ je laatste pil inneemt.

Realistische verwachtingen

Zelf vond ik het belangrijk om realistisch te zijn en niet te veel te verwachten. We zouden wel zien: als het lukte, dan was het ontzettend welkom. Een ontspannen houding hierin leek mij beter dan iedere maand nerveus boven een test te gaan hangen om misschien keer op keer teleurgesteld te worden.

In één keer raak

Afgelopen december, vlak voor kerst, werd hier in huis de laatste pil doorgeslikt. Dit was ruim twee maanden voor mijn 36ste verjaardag. Ook al leek ik in januari al veranderingen in mijn lijf te voelen, ik bleef nog even volhouden dat ik het me inbeeldde. Het zou namelijk met gemak een jaar kunnen duren. Toch? Mijn intuïtie bleek achteraf toch te kloppen. Het was de eerste keer direct raak! Wat een bijzondere verrassing…

Niet vanzelfsprekend

Blijkbaar is het dus toch mogelijk om snel zwanger te raken na je 35ste. Al ken ik verschillende verhalen van gezinnen waar het helaas niet zo gemakkelijk gaat. Wij realiseren ons dan ook dat het niet vanzelfsprekend is en zijn ontzettend dankbaar. Dit kindje kan blijkbaar niet langer wachten en is er klaar voor om over een paar maanden ons gezin te komen versterken. Je bent zo welkom, kleintje!

Claudia Sloot

Claudia Sloot is moeder van Otis en schrijft over haar leven met een temperamentvolle peuter, die vindt dat slapen en eten voor mietjes is. Ook runt ze haar blog Oh yeah baby, heeft een kledinglijn You and Mini én werkt in de online marketing.