Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Bereid je voor op borstvoeding geven in 4 stappen

Borstvoeding is dan wel natuurlijk, maar dat betekent helaas niet dat het vanzelf gaat. Soms kost het veel tijd en energie of lukt het helemaal niet. Een goede voorbereiding kan het verschil maken, zeggen Sofie en Eva.

Advertentie

Ben je zwanger en vooral erg bezig met de bevalling? Begrijpelijk. Maar denk ook na over de periode na de geboorte en verdiep je alvast een beetje in borstvoeding (als je daarvoor kiest). Dat kan namelijk echt de kans vergroten dat het straks allemaal wat soepeler gaat.

Geschreven door

Sofie en Eva

Wij helpen je een handje met deze vier tips voor zwangeren uit ons boek De melkfabriek:

1. Hoe werkt het?

Zorg dat je de basics al weet. Ga bijvoorbeeld naar een informatieavond in het ziekenhuis. Of lees nu onze spoedcursus hoe-werkt-borstvoeding:

  • De baby drinkt moedermelk uit jouw borsten.
  • Jouw lichaam produceert (als het goed is) precies genoeg melk, het is een vraag- en aanbod systeem.
  • Je moet in het begin veel aanleggen of kolven voor de juiste melkproductie. De eerste tijd na de geboorte leg je minstens om de twee of drie uur je baby aan de borst.
  • Elke voeding drinkt hij of zij aan elke borst (je switcht naar de andere borst als hij of zij loslaat).
  • Hoe ouder je kind is, hoe meer tijd er tussen voedingen zit.

2. Focus

Rust en focus. Verloskundige Tineke van Schuppen: ‘Tegen vrouwen die tot 36 weken zwangerschap hard doorwerken en zich voornemen om tijdens hun verlof lekker veel te lunchen met vriendinnen zeg ik: je bent hoogzwanger, neem ook eens de tijd om een middag naar een rompertje of uit het raam te staren. Wees je bewust van je lijf en wat daarmee gebeurt. Jij bent een kind op de wereld aan het zetten, daar moet je je mee bezig houden en niet met duizend andere dingen.’

3. Maak een plan

Hoe graag wil je borstvoeding geven en hoe zorg je voor genoeg steun? Wie kun je straks bellen als je vragen hebt of er doorheen zit? Het helpt enorm om vriendinnen of familieleden te hebben die ervaring hebben met borstvoeding en jou een beetje kunnen coachen. Bedenk hoe lang je het minstens wilt proberen en vraag je omgeving je daarbij te steunen, maar houd er ook rekening mee dat alles anders kan lopen dan je denkt.

Advertentie

4. Zorg voor bevoorrading

In de kraamweek heb je echt geen zin om naar de winkel te moeten rennen. Haal alvast wat in huis voor de borstvoeding:

  • Voedingsbeha’s zijn handig, die hebben vakjes die open kunnen. Koop ze niet te vroeg in je zwangerschap, want je borsten groeien nog.
  • Shirtjes met knoopjes aan de voorkant zijn een uitkomst.
  • Koop verder borst- of zoogcompressen, die stop je in je beha tegen het lekken.
  • Een voedingskussen is echt aan te raden om op te steunen als je voedt.
  • Enne…de hele fanatieke borstvoeders vinden het misschien heiligschennis wat we nu zeggen, maar haal ook een pot poedermelk of kant-en-klare zuigelingenmelk en een flesje. Toch fijn om bij de hand te hebben voor noodgevallen.
  • Een kolf kan, maar is best een dure aankoop. Je kunt ook eerst wachten of de borstvoeding wel lukt.

 

Bron: De melkfabriek – beeld: Shutterstock

Ouders van Nu product – Van Peuter tot Kleuter

Met informatie én tips over het gedrag van je peuter

€27,50
Bestel nu