Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De 3 leukste kook- en bak apps

Er zijn ontelbaar veel apps voor kinderen. Maar welke zijn echt leuk en leerzaam? Ilona Jens van Mediasmarties pikt iedere maand de meest opvallende er tussenuit. Vaak zijn ze gratis, soms betaald, maar altijd bijzonder. Deze maand 3 leerzame kinder apps waarmee kokkerellen nog leuker wordt: Foodo Keuken, Toca Kitchen en Grandma's Kitchen.

 1. Foodo Keuken

  Foodo Keuken app - Foodo Kitchen app
  Kosten: €1,99
  Geschikt voor: iPad
  Leeftijd: vanaf 3 jaar
  Goed voor: creativiteit
  Taal: Nederlands (en vele andere)

  Mediasmarties over Foodo Keuken
  De monsters staan in de rij bij jouw bakkerswinkel, want ze willen allemaal jouw baksels eten! Een voor een nemen ze de bestelling op. Aan jou de taak om lekkere taartjes, cakejes en donuts te maken naar hun wens. Je stelt eerst het deeg samen. Eenmaal klaar met het deegrollen helpt de muis je met de oven. Vervolgens kan het grote versieren beginnen. Een paar spinnetjes op de taart, wat gekke bolletjes.. Niets is te gek, want het zijn immers monsters! Zorg wel dat je de juiste bakvorm kiest en het juiste sausje. Want een monster die alles weer uitbraakt is niet zo fijn in jouw winkel. In de app Foodo Keuken is van alles te beleven en te zien. Ook de nutteloze voorwerpen kunnen bewegen als je ze aantikt en overal komen beestjes tevoorschijn. En nog mooier: je kan de app ook spelen in het thema Kerst en Halloween! De app is volledig geanimeerd en er komt geen taal in voor. Hierdoor is het al voor jonge kinderen leuk om te spelen.

  App Store

 2. Toca Kitchen

  Toca Kitchen app
  Kosten: €0,99/€2,99 (App Store), gratis (Android)
  Geschikt voor: iPhone, iPad, iPod touch, Android
  Leeftijd: vanaf 3 jaar
  Goed voor: leren koken
  Taal: Engels

  Mediasmarties over Toca Kitchen
  Bijna real life leren koken doe je met Toca Kitchen. De eters zitten al klaar aan tafel. Wat schotel jij ze voor? De kat lust bijna alles rauw, maar het Toca Boca meisje is wat kieskeuriger. Wat kan je allemaal met een aardappel, wat groente en wat vlees? Precies! Een hele lekkere maaltijd maken. Probeer maar eens. Je komt er snel genoeg achter of je het goed doet, want alleen als het lekker is smullen de gasten en geven ze een glimlach. Meer dan deze eters tevreden stellen hoef je in deze app niet te doen, maar daar kan je kind al een hele tijd mee zoet zijn. Raakt je kind uitgekeken op de app? Probeer dan ook eens Toca Kitchen 2, met andere gasten, meer voedsel en ander kookgerei. Ondertussen ontdek jij jouw ware chef-kok in spe. Nu maar hopen dat je kind koken in het echt ook zo leuk vindt…

  App Store: Toca Kitchen 1Toca Kitchen 2
  Google Play: Toca Kitchen 1Toca Kitchen 2

 3. Grandma’s Kitchen

  Grandma's Kitchen app
  Kosten: €2,99
  Geschikt voor: iPhone, iPad, iPod touch
  Leeftijd: vanaf 6 jaar
  Goed voor: Engels leren, rekenen, logisch inzicht, klokkijken
  Taal: Engels

  Mediasmarties over Grandma’s Kitchen
  Koken is nog nooit zo leuk en leerzaam geweest als in Grandma’s Kitchen. Het voelt als thuiskomen bij je eigen oma. Samen met grandma ga je aan de slag. Haar keuken zit namelijk vol met leuke spelletjes, die te maken hebben met taal, rekenen, klokkijken en logisch inzicht. Zo moet je bijvoorbeeld (Engelse) woorden combineren in het thema koken en voedsel. Of je moet zeggen hoeveel augurken je ziet, welke donut anders is dan de andere of de verschillen zoeken. Tussendoor versier jij je eigen taart. Maar het is niet allemaal koek en ei: er moet ook worden afgewassen natuurlijk. Of je kijkt naar een filmpje over hoe je bijvoorbeeld een wortel of kaas raspt. Als ouder kan je bij de instellingen de games aanvinken waarvan je wilt dat die tijdens het spelen verschijnen. Ook leuk zijn de fun facts in het hoofdmenu. Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde pompoen 500 pitten bevat?

  App Store

Ilona Jens

Ilona Jens is directeur van JVtv en Mediasmarties, het platform over kindermedia. Ze vindt het prima als kinderen ‘digitaal lummelen’, maar dan wel graag een beetje verantwoord. Ze ontwikkelt en produceert al 25 jaar content voor kinderen en hun ouders. Educatie is haar specialiteit. Dat maakt haar een appsolutely expert, iemand die weet waar kinderen blij van worden. Met haar bedrijf Mediasmarties informeert en inspireert ze ouders over hoe kinderen digitale media ervaren. Haar doel is om daarin op een speelse, uitdagende maar ook veilige manier te begeleiden. Daarnaast geef ze gastcolleges over mediawijsheid op hogescholen en universiteiten en organiseert ze events over Kids & Mediagebruik.