Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
naomi van as column

'‘Heb je je handen gewassen?’ Heel irritant vindt Sven dat.'

Vandaag was ik voor het eerst in mijn leven op een kinderdagverblijf. Tot nu toe hebben we de opvang kunnen regelen met lieve familie, maar twee vaste dagen in de week lijkt me voor Kae leuk (met andere kinderen) en voor mij handig (qua inplannen van mijn werk). De crèche is vlak bij ons huis en een dochter van een vriendin zit er ook en die is heel tevreden. Natuurlijk kwam ik helemaal bezweet aan, want te laat vertrokken.

Advertentie

Wauw, wat was het er ruim én chill (lees: geen hysterische herrie), en ook niet onbelangrijk: het rook er naar wasmiddel. Ik moet namelijk iets bekennen: hygiëne, en dan vooral goede hygiëne, is voor mij als wat lucht voor longen is. Nu is dat misschien wat overdreven, maar toch: ik vind schoon gewoon echt heel, héél fijn. Tijdens de rondleiding stel ik dan ook vooral vragen over dit onderwerp. Wat blijkt: dit kinderdagverblijf lijkt uit te blinken in, jawel: goede hygiëne.

Geschreven door

Naomi van As

Naomi van As - topsportster/moeder

Extra schoon

Zo is er altijd een schoonmaakploeg aanwezig die meerdere keren per dag (!) de ruimtes schoonmaakt. Ouders dragen slofjes om hun schoenen bij binnenkomst, en de leidsters hebben binnen- en buitenschoenen. In geval van koortslip of krentenbaard moet iedereen thuisblijven (YES!), het eten wordt vers bereid, en frisse lucht pakken ze meermaals buiten. Bij de peuter-wc vroeg ik: ‘Wassen de kinderen hun handen na het plassen?’ De leidster: ‘Dat moet, ja.’ Check.

Handen gewassen?

Sinds ik moeder ben, is mijn hygiënedrift nog wat toegenomen. Alsof ik me meer bewust ben van alles wat vies is. Gaat verder alles goed met je? Ik hoor het je denken. Nee, ik zit echt niet de hele dag mijn handen te schrobben. Maar het liefst raak ik de deurklink van een wc niet aan en als ik iemand een hand heb gegeven, zou ik dat moment met een wasbeurtje (een kleintje maar) willen afsluiten. Dat doe ik dan niet hoor. Maar ik denk dan wel aan al die mensen (de meerderheid, dat weet ik zeker) die hun handen niet wassen na het plassen, nat niezen of zo’n tufferig hoestje hebben. Andermans tjak op mijn hand vind ik gewoon vies. Ik zit namelijk altijd aan mezelf te plukken, aan mijn gezicht, mijn haar, mijn mond. Ik zeg vaak tegen Sven, zonder directe aanleiding: ‘Heb je je handen gewassen?’ Heel irritant vindt hij dat.

Bacteriehemel

Ondertussen stopt Kae, zoals elke peuter, alles in haar mond. Ruiten likken, muren proeven: en dat laat ik haar ook gewoon doen. Want ik weet dat het goed is, qua weerstand en zo. Na de rondleiding heb ik Kae meteen ingeschreven (ze doen er ook aan dansles!) alleen is er een mega wachtlijst. Hopelijk komt er binnenkort wat vrij. Ga ik Kae ondertussen maar eens trakteren op zo’n indoorballenbakparadijs. Want je snapt, die wereld hebben mijn hygiëneprotocol en ik tot nu toe chronisch genegeerd.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Advertentie

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine 

Commercieel – Gazelle – Offer

Gazelle Makki

Gazelle Makki

Elektrische bakfiets voor de hele familie
Plan je proefrit