Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

sterke wil

Waarom een kind met een sterke wil fantastisch is (alleen soms lastig als ouder)

Ik heb er zo eentje thuis. Een jongetje met een sterke wil. Hij is fantastisch. Gevoelig en extravert in al zijn emoties. Extreem blij, uitbundig lachen tot de tranen bijna over zijn wangen rollen, maar dus ook dramatisch verdrietig als iets niet gaat zoals hij het wil.

En: standvastig als een standbeeld van duizend kilo dat in de grond is verankerd met tien stalen pinnen van een meter lang. Hij laat precies weten wat hij wil en hoe hij het wil. Dat is niet altijd even gemakkelijk voor een moeder.

Advertentie

Sterke wil

Opvoeden is niet altijd gemakkelijk en iedere ouder worstelt met dezelfde situaties. Alleen zie ik bij ons wel degelijk verschil met sommige andere kinderen. Bijvoorbeeld vorig jaar, in dat pannenkoekenrestaurant. Waar wij constant achter Otis aan het restaurant door renden, zat er aan de tafel naast ons een kind van dezelfde leeftijd rustig aan tafel een pannenkoek te eten. Of op het strand, als de meeste kinderen gewoon bij hun ouders blijven zitten en daar spelen, terwijl mijn exemplaar op onderzoek uitgaat, ver uit mijn zicht.

Opvoeding of karakter?

Voordat ik de opvoedpolitie over mij heen krijg: ja, iedereen voedt zijn kinderen anders op, maar kinderen verschillen ook echt. Waar de een overal met gemak doorheen fietst, is bij de ander bijna alles een drama. In het ene gezin is er misschien eens per dag een moment dat een kind niet luistert. Bij het volgende gezin kan dat drie keer in een uur zijn.

Wie weet heb jij ook een kind met een sterke wil en hoewel ik weet dat het niet makkelijk is, heeft het ook erg veel mooie kanten:

1. Ze willen zelf dingen leren en ontdekken

Als je ze iets vraagt, is het misschien lastig om ze zover te krijgen. Als ze zelf mogen kiezen en meehelpen dan wordt het een feestje! Geef er een andere draai aan en hebben ze het gevoel dat ZIJ het heft in handen hebben en niet jij. Win-winsituatie, lijkt mij!

2. Ze zijn kieskeurig en hebben overal een mening over

Aan tafel kan dit nogal een uitdaging zijn en ook aankleden gaat niet altijd van een leien dakje. Aan de andere kant zullen kinderen met een sterke wil als ze groot zijn goed beslissingen kunnen nemen én blijken het vaak ondernemers in de dop te zijn.

3. Ze trekken zich niks van een ander aan

Eerlijk gezegd kan ik daar best nog wat van leren. Ze weten precies wat ze willen, hoe ze het willen en zijn niet bang om het anders te doen. Deze kinderen lopen niet zo snel mee met de kudde en trekken hun eigen plan, iets om trots op te zijn!

4. Ze zijn vastberaden

Deze kinderen kunnen LANG doorgaan in een discussie of drambui als ze hun zin niet krijgen. Ik ben regelmatig jaloers geweest op de energie van mijn zoon. Hoe houd je dingen toch zolang vol met je kleine lijf, terwijl ik het al vijf keer genoeg vind geweest? Ze staan vol achter hun eigen mening of opvatting en hun vastberadenheid is iets om te koesteren.

5. Ze zoeken de grenzen op

Je kind probeert je niet opzettelijk tot waanzin te drijven. Ze zoeken de grenzen op en testen hoe ver ze kunnen gaan. Dit hoort bij het opgroeien en laat zien dat ze het avontuur opzoeken en het heft in eigen hand nemen.

Omarm ‘m

Soms is het mooi om dingen eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Op de momenten dat je erover nadenkt of het legaal is om je kind op Marktplaats te zetten, bijvoorbeeld. Of als je voor de vijfde keer in een uur moet zeggen dat iets niet mag en je je afvraagt of ze echt wel oren op hun hoofd hebben zitten. Lees dan eens de bovenstaande punten door en omarm die sterke wil van je kind! Oké, nadat je tot tien hebt geteld dan…

Claudia Sloot

Claudia Sloot is moeder van Otis en schrijft over haar leven met een temperamentvolle peuter, die vindt dat slapen en eten voor mietjes is. Ook runt ze haar blog Oh yeah baby, heeft een kledinglijn You and Mini én werkt in de online marketing.