Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom peuters soms kleine sadisten zijn

Claudia weet het zeker. Peuters maken compleet misbruik van hun eigen schattigheid en snappen alleen dingen die voor hen lekker uitkomen. Bevalt het ze niet? Dan begrijpen ze echt niet wat je bedoelt of zetten ze het op een brullen.

Advertentie

Geduld op de proef stellen: les 639…

Geschreven door

Claudia Sloot

Horen en luisteren

Horen en luisteren zijn twee compleet verschillende dingen. Soms kijk ik naar mijn Otis en denk ik: begrijp je niet wat ik zeg of wíl je het gewoon niet begrijpen? Vaak neig ik naar het tweede, gezien de sterke wil en de koppigheid van mijn kleine directeur.

Wij zijn de ouders

Het zijn natuurlijk nog maar kinderen, dus je kunt ze niets kwalijk nemen. Ze ontdekken, testen uit en kiezen hun eigen weg. Wij als ouders hebben de mooie taak gekregen om ze te sturen. Ze te leren wat normen en waarden zijn. Wanneer ze moeten luisteren en hoe ze zich goed gedragen en dus niet compleet ontsporen. Voordat ik kinderen had, dacht ik dat varkentje wel eventjes te wassen. Ik geef toe dat ik daar iets te gemakkelijk over dacht.

Geduld hebben

Nu ik moeder ben, kan ik niet anders dan toegeven dat ik het best onderschat heb, kinderen opvoeden. Soms denk ik dat het kleine sadisten zijn en wij degenen die moeten leren geduld te hebben. Geduld dat tot aan de hemel reikt én nog tien keer op en neer!

Waarom peuters soms kleine sadisten zijn

 1. Het moment dat je weet dat het tijd is voor zindelijkheidstraining. Heb je mij net een nieuwe luier aangedaan? Mooi, dan ga ik nu even op mijn gemak kakken…
 2. Ze weten precies wat ze willen (en dat komt niet altijd uit).
  Ben je aan het koken? Dat is mijn probleem niet! Ik wil NU iets eten, want ik heb zo’n ontzettende honger (ook al heb ik net nog iets gegeten en gaan we over tien minuten avondeten).
 3. Dat het eigenlijk altijd alleen om hen draait.
  Ik weet niet waar jij naartoe gaat met je schoenen en je jas aan, maar ik begin net aan een puzzel van 250 stukjes. Ik ga NIET mee.
 4. Ze weten helemaal niet wat ze willen (en dat komt ook niet altijd uit).
  Meneer wil wel een broodje hagelslag. Na het klaarmaken en in vierkante blokjes snijden (zo heeft iedereen zijn eigen gekke voorkeuren), besluit hij toch smeerkaas te willen. Dan steeds dus de keuze: nee zeggen en heibel of ja zeggen en hem zijn zin geven, wat eigenlijk niet oké is… Zucht!
 5. Zij zijn wakker; HA dus jij ook!
  Of ze nu ieder uur kort wakker worden of in een nacht anderhalf uur lang achter elkaar wakker zijn. Als kind wakker is, dan betekent dat helaas meestal ook dat jij dus wakker bent. Dan kun je maar beter alle zeilen bijzetten met kruikjes, slaapliedjes en rugkriebelen. Please, ga nog even slapen?

Tot de hemel

Af en toe plak je ze achter het behang en drie dikke geïsoleerde muren, maar als ze dan tegen je zeggen: ‘Mama, jij bent mijn beste vriend’, dan smelt je moederhartje weer als een ijsklontje op het haardvuur. Gelukkig maar, want door die momenten gaat mijn geduld weer tot aan de hemel en weer terug!

Claudia Sloot

Claudia Sloot is moeder van Otis en schrijft over haar leven met een temperamentvolle peuter, die vindt dat slapen en eten voor mietjes is. Ook runt ze haar blog Oh yeah baby, heeft een kledinglijn You and Mini én werkt in de online marketing.