Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat als jouw kind een pester is?

Een klas vol kinderen die worden uitgenodigd op een kinderfeestje. Allemaal behalve één. Bram mag niet komen. De andere 29 kinderen wel. Dat is keihard. Ik kan het weten…

Advertentie

Jouw kind, de pester

Toen ik van de week met mijn neus op de feiten werd gedrukt door deze blog moest ik wel even slikken. Een confronterende brief van een vrouw die als buitenstaander moet toezien hoe haar neefje ‘er niet bij hoort’. Pijnlijk, en voor mij herkenbaar. Ik werd gepest om mijn haarkleur, waar ik nu overigens heel trots op ben.

Als ouder hoop je dat je kind niet wordt buitengesloten of wordt gepest. Maar wat als jij erachter komt dat jouw kind een pester is? Er zijn veel boeken over geschreven, experts zijn aan het woord geweest en er zijn pestprotocollen op school. Maar hier ligt toch een taak voor jou als ouder.

Geschreven door

Linda Bosscher

Uitnodigen uitdelen op school

In december schreef ik al een blog over het uitdelen van kerstkaarten in de klas. Het was op dat moment bij veel ouders een hot item en er volgde een heftige discussie. Het uitdelen van kerstkaarten (en uitnodigingen) in de klas kan veel onrust veroorzaken. Er zijn kinderen die wel een kaartje krijgen en kinderen die geen kaartje krijgen; dat is pijnlijk. Ook al wordt het niet met opzet gedaan, denk er als ouder eens over na. Misschien is het niet handig om kaarten en uitnodigen op school uit te delen.

Leren omgaan met teleurstellingen

Met een klas met 30 kinderen is het onmogelijk om iedereen uit te nodigen. Maar als ouder heb je echt wel een vinger in de pap. Wil je maar een paar kindjes uitnodigen? Prima, maar deel de uitnodigingen niet op school uit. Ook niet op het schoolplein. Stap op de fiets of in de auto en bezorg de uitnodigingen persoonlijk. Uiteindelijk komt het ‘buitengesloten kind’ er toch achter want er wordt over gepraat op school, maar zo voorkom je ongemakkelijke situaties bij kinderen onderling. Het gebeurt in ieder geval niet recht voor zijn neus.

Ouders, neem je verantwoordelijkheid

Als ouder heb je een grote verantwoordelijkheid om je kind op te voeden en normen en waarden mee te geven. Ga eens met je kind in gesprek en vraag door of er ook kinderen zijn die bijna niet of nooit worden uitgenodigd. Geef het goede voorbeeld, ook aan andere ouders, en nodig dat kind juist wel uit. Laat je kind weten dat het juist ‘stoer’ is om zo’n kind uit te nodigen.

Advertentie

De oplossing?

Pesters straffen helpt vaak niet, want de volgende dag gebeurt het weer. Een moeder tipte de volgende oplossing: kinderen die pesten of buitensluiten moeten verplicht een maand lang met het gepeste kind doorbrengen. Dag in dag uit meemaken wat een kind wat gepest wordt meemaakt, kan andere inzichten bij de pester brengen en hopelijk een ‘omdenken’ veroorzaken. Het klinkt mooi maar zou het de oplossing kunnen zijn?

Als ouder hoop je dat je kinderen nooit gepest of buitengesloten worden, maar ook dat ze dat niet bij andere kinderen doen. Dat is een eenzaam gevoel dat je niemand toewenst. Ik zal er alles aan doen om mijn kinderen het allerbeste voorbeeld te geven.

Jij wil als ouder toch ook niet dat jouw kind wordt buitengesloten? Denk er eens over na! Ik ben benieuwd naar jullie tips: hoe ga je om met een pester en hoe voorkom je dat kinderen zich buitengesloten voelen?

Redactioneel – offer – Buggy’s

Redactioneel - offer - Buggy's

Bekijk hier