allergisch voor muggenbeet

Allergische reactie op een muggenbeet

Een muggenbeet veroorzaakt normaal gesproken een klein jeukend bultje. Is je kind overgevoelig of zelfs allergisch voor muggen, dan zijn de gevolgen van zo’n muggenbeet een stuk vervelender. Maar hoe weet je nu of je kind een allergische reactie heeft?

Zo ontstaat een muggenbult

Muggen voeden zich normaal niet gesproken niet met mensenbloed. Ze steken alleen als de vrouwtjes eitjes gaan aanmaken en ze een voedzamere maaltijd nodig: bloed van mensen of dieren. We noemen het steken, maar eigenlijk snijdt een mug met zijn snuit door de opperhuid heen. Zo komt hij bij de lederhuid waar hij bloed uit bloedvaatjes haalt. In die snuit zitten twee buisjes: met het ene buisje spuit hij een beetje speeksel in je bloed om te voorkomen dat het bloed stolt. Via het andere buisje wordt het bloed omhoog gezogen. Je lichaam reageert op het speeksel van de mug met een huidreactie: je krijgt een muggenbult, die flink kan jeuken.

Overgevoelig voor muggenbeten

Bij kinderen zijn muggenbulten vaak groter dan bij volwassen. Ons lichaam lijkt te wennen aan muggenbeten naarmate we ouder worden: hoe vaker je gestoken bent, hoe minder hevig de muggenbulten worden. Maar soms blijft het niet bij een muggenbultje. Als je kind overgevoelig is voor muggenbeten, kan een muggenbult veranderen in een blaasje of blaar. Op zich kan dit geen kwaad: de plek droogt vanzelf in. Maar gaat het open, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan. Hij zal dan waarschijnlijk antibioticazalf voorschrijven.

De symptomen kunnen meteen na de muggenbeet ontstaan, maar ook pas een dag later. Dit is afhankelijk van de mate waarin je kind overgevoelig is voor muggenbeten. Dit kan erop wijzen dat je kind overgevoelig is voor muggenbeten:

  • De muggenbult wordt veel groter in oppervlakte dan een normale muggenbult.
  • De bult kan rood worden en een witte rand krijgen.
  • Naast dat de bult jeukt, kan het ook pijnlijk aanvoelen.
  • Er kan een blaasje of blaar op de muggenbult ontstaan.
  • Soms ontstaan er naast de muggenbult nog veel meer lichtrode, jeukende bultjes op de huid.

Allergische reactie muggenbeet

Bij een allergische reactie op muggenbeten wordt een muggenbult extreem groot. Er ontstaat een groot, dik ‘plakkaat’ dat zich soms zelfs over een volledig lichaamsdeel kan uitstrekken. Zo kan een arm, voet of het gezicht van je kind helemaal opzwellen door één simpele muggenbeet.

Als je kind allergisch is voor muggen, zal een muggenbult ook veel minder snel wegtrekken en de jeuk heviger zijn. Ook houdt de jeuk en zwelling lang aan. Bij krabben worden de klachten alleen maar erger. De muggenbult kan bovendien veel pijn doen door het zwellen; je kind kan zich er zelfs misselijk, duizelig en zwak door voelen. Je herkent een allergische reactie op een muggenbeet doordat de bult als je er op drukt, witgeel van kleur wordt door het onderhuidse vocht.

Behandeling allergie muggenbeet

Heeft je kind een hevige, waarschijnlijk allergische reactie op een muggenbeet, dan kun je het volgende doen:

  • Koel de plek waar de mug geeft gebeten, bijvoorbeeld met een washandje met ijsblokjes erin.
  • Gebruik een middeltje tegen muggenbulten. Deze zijn te koop bij de drogist of apotheek. Controleer van tevoren in de bijsluiter of het middel geschikt is voor kinderen.
  • Zorg dat eventuele blaasjes op de muggenbult indrogen. Het is belangrijk dat je kind ze niet open krabt. Daardoor zou een bacteriële infectie kunnen ontstaan.

Maar voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Tips om muggenbeten te voorkomen lees je hier.

Risico’s  allergie muggenbeet

Een muggenallergie of overgevoeligheid voor muggen is in principe een onschuldig. Wel kunnen er vervelende gevolgen optreden als een grote muggenbult niet goed geneest.

  • Blaasjes of blaren op de muggenbult die opengaan, kunnen gaan infecteren. Een bacteriële infectie herken je aan toegenomen roodheid, een zwelling, of pus in het wondje. Ga hiermee naar de huisarts.
  • Als je kind de plekken diep openkrabbelt, kunnen er littekens ontstaan.

Naar de huisarts

Heeft je kind erg veel last van hevige allergieklachten, neem dan contact op met je huisarts. De huisarts kan je mogelijk een antihistamine voorschrijven, waardoor de jeuk en de zwelling minder worden. Ook kun je via de huisarts een corticosteroïdenzalf krijgen, waardoor de symptomen snel verdwijnen. Soms zijn er ook ontstekingsremmers nodig.

Verband met wespenallergie

Als je kind allergisch is voor muggenbeten, dan geeft dat in principe een ander soort reactie dan bij een wespenallergie. Als je door een wesp gestoken wordt, reageert je lichaam op het gif dat de wesp via z’n angel in je huid spuit. In het geval van een wespenallergie treedt er een heftige reactie op van het immuunsysteem tegen dat gif, waardoor iemand zelfs buiten bewustzijn kan raken of kan overlijden.

Een mug daarentegen gebruikt geen gif, hij spuit alleen wat speeksel in ons bloed, waarop onze huid reageert. In het geval van een muggenallergie is de huidreactie heviger dan normaal, maar zo’n extreme allergische reactie als bij een wespenallergie, gebeurt bij muggenbeten vrijwel nooit.

Er lijkt ook geen verband te zijn tussen een muggenallergie en een wespenallergie. Wel zie je vaak dat kinderen met een muggenallergie ook hevig reageren op steken van bijvoorbeeld een horzel, daas, vlo of mijt.