Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Allergische reactie op een muggenbeet kind

Een muggenbeet veroorzaakt normaal gesproken een klein jeukend bultje. Is je kind overgevoelig voor muggen, dan zijn de gevolgen van zo’n muggenbeet een stuk vervelender. Maar hoe weet je of het een allergische reactie muggenbeet is bij je kind?

Zo ontstaat een muggenbult

Muggen voeden zich normaal gesproken niet met mensenbloed. Ze steken alleen als de vrouwtjes eitjes gaan aanmaken en ze een voedzamere maaltijd nodig hebben: bloed van mensen of dieren. We noemen het steken, maar eigenlijk snijdt een mug met zijn snuit door de opperhuid heen. Zo komt hij bij de lederhuid waar hij bloed uit onze bloedvaten haalt. In die snuit zitten twee buisjes: met het ene buisje spuit hij wat speeksel in je bloed om te voorkomen dat het bloed stolt. Via het andere buisje wordt het bloed opgezogen. Je lichaam reageert op het speeksel van de mug met een huidreactie: je krijgt een muggenbult, die flink kan jeuken en/of zwellen.

Tip: Bij een normale reactie kun je deze producten gebruiken

Advertentie

Allergische reactie muggenbeet kind

Bij kinderen zijn muggenbulten vaak groter dan bij volwassen. Ons lichaam lijkt te wennen aan muggenbeten naarmate we ouder worden: hoe vaker je gestoken bent, hoe minder hevig de muggenbulten worden. Maar soms blijft het niet bij een muggenbultje. Is het een allergische reactie muggenbeet is bij je kind? Dan kan het bultje veranderen in een blaasje of blaar. Op zich kan dit geen kwaad: de plek droogt vanzelf in. Maar gaat het open, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan. Als er tekenen zijn van een infectie, dan kan de huisarts besluiten om antibiotica in de vorm van een zalf of drankje voor te schrijven.

Symptomen allergische reactie muggenbeet kind

De symptomen kunnen meteen na de muggenbeet ontstaan, maar ook pas een dag later. Deze verschijnselen kunnen erop wijzen dat je kind overgevoelig is voor muggenbeten:

  • De muggenbult heeft een grote oppervlakte dan een normale muggenbult.
  • De bult kan rood worden en een witte rand krijgen.
  • Naast dat de bult jeukt, kan het ook pijnlijk aanvoelen.
  • Er kan een blaasje of blaar op de muggenbult ontstaan.
  • Naast de muggenbult kunnen er meer lichtrode, jeukende bultjes op de huid ontstaan.

Overdreven allergische reactie muggenbeet

Soms ontstaat er een enorm grote zwelling enkele uren of dagen na een muggenbeet. Het lichaam krijgt dan een overdreven ontstekingsreactie op het speeksel dat is ingebracht door de mug. Er ontstaat een groot, dik ‘plakkaat’ dat zich zelfs over een volledig lichaamsdeel kan uitstrekken. Zo kan een arm, voet of het gezicht van je kind opzwellen door één simpele muggenbeet.

De zwelling kan een aantal dagen aanhouden en kan bovendien veel pijn doen. Als uiting van die ontstekingsreactie kan een kind last krijgen van; misselijkheid, duizeligheid en koortsig (net een soort lichte griep).

Behandeling van een forse zwelling na een muggenbeet

Heeft je kind een hevige, overdreven ontstekingsreactie op een muggenbeet, dan kun je het volgende doen:

  • Koel de plek waar de mug heeft gebeten, bijvoorbeeld met een washandje met ijsblokjes erin.
  • Gebruik een middeltje tegen muggenbulten. Deze zijn te koop bij de drogist of apotheek. Controleer van tevoren in de bijsluiter of het middel geschikt is voor kinderen.
  • Zorg dat eventuele blaasjes op de muggenbult indrogen. Het is belangrijk dat je kind ze niet open krabt. Daardoor zou een bacteriële infectie kunnen ontstaan.

Maar voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Tips om muggenbeten te voorkomen lees je hier.

Risico’s van een forse zwelling na een muggenbeet

De forse reactie na een muggenbeet is in principe een onschuldige reactie die in de loop der jaren verdwijnt. Wel kunnen er vervelende gevolgen optreden als een grote muggenbult niet goed geneest.

  • Blaasjes of blaren op de muggenbult die opengaan, kunnen gaan infecteren. Een bacteriële infectie herken je aan een rode huid, zwelling, pus in het wondje of koorts. Ga bij een infectie altijd meteen naar de huisarts.
  • Als je kind de bulten diep open krabt, kunnen er littekens ontstaan.

Naar de huisarts door allergische reactie muggenbeet

Heeft je kind veel last van hevige klachten na een muggenbeet, neem dan contact op met je huisarts. De huisarts kan mogelijk een antihistamine voorschrijven, waardoor de jeuk minder wordt. Ook kun je via de huisarts een corticosteroïdenzalf (ook wel hormoonzalf genoemd) krijgen, waardoor de symptomen snel verdwijnen. Bij forse zwelling of een bacteriële ontsteking werken ontstekingsremmers het beste. Bijvoorbeeld een diclofenac of ibuprofen in de juiste kinderdosering; paracetamol heeft geen ontstekingsremmend effect. Overleg altijd eerst met je huisarts voordat je deze pijnstillers geeft.

Geen verband met wespen- of een bijenallergie

Als je kind overgevoelig is voor muggenbeten, dan geeft dat in principe een ander soort reactie dan bij een ‘echte’ wespenallergie. Als je door een wesp gestoken wordt, reageert je lichaam op het gif dat de wesp via z’n angel in je huid spuit. In het geval van een wespenallergie treedt er een heftige reactie op van het immuunsysteem tegen dat gif. Hierdoor kan iemand forse allergische reacties krijgen, zoals overal jeukbulten, kortademigheid of wegraking. Gelukkig is deze vorm van allergie bij kinderen zeer zeldzaam.

Er lijkt geen verband te zijn tussen een muggenovergevoeligheid en een wespen- of bijenallergie. Wel zie je vaak dat kinderen met een muggenovergevoeligheid ook hevig kunnen reageren als ze worden gestoken door bijvoorbeeld een horzel of daas.

Bronnen: Huidarts.nl, Reinier de Graaf

 

Hans de Groot

Allergoloog

Hans de Groot ziet als allergoloog zowel kinderen als volwassenen en is gespecialiseerd in o.a. voedselallergie, insectallergie, hooikoorts en de behandeling ervan met immunotherapie. In het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft heeft Hans een allergiecentrum opgezet, inclusief de zogenaamde pindapoli waar met snelle diagnostiek en introductie van voeding een allergie zo snel mogelijk wordt voorkomen bij baby’s met eczeem.