bedtijden

Bedtijden voor kinderen: handig slaapschema

Wat is een geschikte bedtijd voor schoolgaande kinderen? En is het slecht als je kind er een heel ander ritme op na houdt? Hier een gemiddeld slaapschema.

Iedereen weet dat genoeg slapen belangrijk is, zeker voor kinderen. Ze moeten kunnen opladen na een drukke dag. Bovendien ontwikkelen jonge kinderen zich snel en dat kost een berg energie.

Advertentie

De eerste jaren

Een baby heeft nog heel veel slaap nodig. Hij slaapt dan ook nog wanneer het hem uitkomt en hij heeft geen vast ritme. Lees hier meer over het slaapritme van je baby: hoeveel slaapt een baby precies? Na het eerste jaar begint er meer een vaste structuur in te komen. Je dreumes slaapt dan het meeste ’s nachts en nog een aantal uur overdag. Wanneer je moet stoppen met het middagdutje, verschilt per kind. Het ene kind doet op zijn derde nog een middagslaapje van een paar uur, terwijl de andere driejarige helemaal niet meer overdag slaapt.

Bedtijden: basisschoolleeftijd

Op de basisschool wordt er niet meer overdag geslapen. Doet je kind nog steeds een middagdutje terwijl hij bijna naar de basisschool gaat? Probeer het dutje dan wat vaker over te slaan. Laat je kind ’s avonds wel eerder naar bed gaan als hij daar behoefte aan heeft. De meeste kinderen tussen de vier en de zes jaar gaan tussen 18.30 en 19.15 uur naar bed. Aanbevolen wordt om kinderen van deze leeftijd ongeveer 11 uur te laten slapen, maar de behoefte aan slaap verschilt per kind. Een kind dat overdag slaperig is en zich niet zo goed kan concentreren, zou weleens baat kunnen hebben bij een extra halfuurtje nachtrust. Niet voor één nacht, maar structureel. Lees hier: zo help je een kind met concentratieproblemen.

De gemiddelde tijd dat Nederlandse kinderen tussen de vier en de zes jaar echt slapen is geen 11, maar 9,5 uur. Zoveel uur slaap hebben kinderen die naar school gaan gemiddeld nodig:

 • 4 jaar: 11,5 uur per nacht
 • 5 jaar: 11 uur per nacht
 • 6 jaar: 10 uur en 45 minuten
 • 7 jaar: 10,5 uur
 • 8 jaar: 10 uur en 15 minuten
 • 9 jaar: 10 uur
 • 10 jaar: 9 uur en 45 minuten
 • 11 jaar: 9,5 uur
 • 12 jaar: 9 uur en 15 minuten

Veel ouders hanteren de regel dat het kind een kwartier langer op mag blijven bij elk jaar dat hij ouder wordt. De gemiddelde bedtijd voor een kind is dan ook:

Leeftijd Naar bed
4 tot 6 jaar tussen 19.00 en 19.30 uur
7 tot 8 jaar tussen 19.45 en 20.00 uur
9 tot 10 jaar tussen 20.00 en 20.30 uur
11 tot 12 jaar tussen 20.30 en 21.00 uur

Bedtijd door cultuur bepaald

In Nederland is het gebruikelijk dat kinderen een speciale ‘kinderbedtijd’ hebben, maar in de meeste culturen is dit fenomeen niet bekend. Behalve bij ons is het alleen in de Duitstalige landen normaal dat kinderen vroeg(er) naar bed moeten. In de rest van de wereld gaan kinderen over het algemeen pas naar bed als ze moe zijn en zelf naar bed willen.

Dit is ook te zien aan de kinderprogramma’s op televisie. In Nederland zijn deze tot een uur of acht ’s avonds te zien (on demand daargelaten), in veel andere landen kan dat tot middernacht. Kinderen vinden het dan ook niet ‘stoer’ om lang op te blijven, in tegenstelling tot in Nederland, waar laat naar bed gaan iets is voor ‘grote kinderen’. Alleen is het in deze culturen vaak wel gebruikelijk dat kinderen een middagdutje of zelfs een lange siësta doen. Zo komen ze alsnog aan genoeg slaap.

Slaaptips

 • Zorg voor regelmaat: stuur je kind rond dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Ook in het weekend. Zeker moeilijke slapers hebben hier baat bij. Regelmaat houdt de biologische klok gezond, waardoor een kind beter kan slapen.
 • Eet gevarieerd: kinderen die gevarieerd eten zouden een betere nachtrust hebben, blijkt uit onderzoek. Suiker zou de slaapkwaliteit juist verslechteren. Meer weten: hoeveel suiker mag een kind per dag hebben?
 • Lekker bewegen: voetballen, dansen of ravotten in de modder, kinderen die regelmatig bewegen slapen beter dan stilzitters.
 • Creëer rust in de avond: rust en ontspanning zijn belangrijk om goed te kunnen inslapen. Flikkerende schermen of spannende spelletjes kun je dus beter voor de ochtend of middag bewaren