Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
alleenstaand-ouderschap

Dit moet je (financieel) regelen als alleenstaande ouder

Steeds vaker voeden ouders een kind alleen op. Maar wat moet je allemaal (financieel) regelen als alleenstaand ouder? Welke toeslagen kun je aanvragen en wat zijn je andere verplichtingen?

Advertentie

Alleenstaande ouder toeslag

Kinderen kosten geld, dat weet je natuurlijk allang. Gemiddeld zou een kind tot twaalf jaar ongeveer 55.000 euro kosten, wat neerkomt op ongeveer 4.300 euro per jaar. In de eerste jaren zijn luiers, voeding, kleding en de aankleding van de kinderkamer de grootste kosten. Later worden dit onder meer opvang, hobby’s, kleedgeld en studies. Voor wie hier eens echt wil induiken en voor alle aanstaande ouders die volledig voorbereid willen worden, biedt Geldwijzer Kinderen tot twaalf jaar van het Nibud inzicht in deze kosten. Ook vind je daar informatie over alimentatie, kinderbijslag en alleenstaande ouder toeslag als het kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag en hoe je dit kunt aanvragen.

Tip: check hier op hoeveel kinderbijslag hebt en of je in aanmerking komt voor het kindgebondenbudget.

Kinderbijslag

Totdat je kind achttien jaar wordt, heb je als ouder recht op kinderbijslag. Dit bedrag, bedoeld om een deel van de kosten van de opvoeding te dekken, ontvang je aan het einde van elk kwartaal. Kort na de geboorte van je kind ontvang je hier een aanvraagformulier voor. Wil je weten hoeveel kinderbijslag je ongeveer zult ontvangen? Bekijk het overzicht van de Sociale Verzekeringsbank.

Lees ook: Hoeveel kinderbijslag krijg je bij een tweede en derde kind?

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een regeling waarbij je van de Belastingdienst een extra alleenstaande ouder toeslag kunt krijgen om in het levensonderhoud van je kinderen tot achttien jaar te voorzien. Je komt hiervoor in aanmerking als je een of meer minderjarige kinderen hebt. Ontvang je al bepaalde toeslagen? Dan krijg je vanzelf kindgebonden budget, als je hier recht op hebt. Belangrijke voorwaarde is dat je inkomen of vermogen niet te hoog is. Alleenstaande ouders zonder toeslagpartner met een laag inkomen kunnen aanspraak maken op een extra verhoging van het kindgebonden budget. Dit wordt ook wel ‘alleenstaande ouderkop’ genoemd.

Advertentie

Lees meer: Dit zijn de regels rondom het kindgebonden budget

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Behalve toeslagen, kun je als werkende alleenstaande ouder ook aanspraak maken op een heffingskorting. Namelijk de inkomensafhankelijke combinatiekorting, waarmee je korting krijgt op je inkomstenbelasting. Als je kind jonger dan twaalf jaar is op 1 januari van het jaar waarover je aangifte gaat, dan mag je een bepaald bedrag van je inkomstenbelasting aftrekken.

Kiezen jij en je ex-partner voor co-ouderschap of hebben jullie een ouderschapsplan? Dan kunnen jullie ook aanspraak maken op deze korting. Daarvoor is het van belang dat het kind minimaal drie dagen per week op beide woonadressen doorbrengt. Zie je door alle uitkeringen, toeslagen en kortingen het bos niet meer? Ga dan eens op gesprek bij een boekhouder en laat hem naar je gewijzigde financiële plaatje kijken en de korting toepassen, dan weet je zeker dat het goed gebeurt.

Hier meer tips waar je rekening mee moet houden bij je belastingaangifte

Advertentie

Alimentatie aanvragen

Je kunt kinderalimentatie vragen als je ex-partner meer inkomen heeft én juridisch ouder van je kind is. Dit houdt in dat je kind door je ex-partner is erkend, dat je kind is geboren tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap met je ex-partner, de rechter het ouderschap van je ex-partner heeft vastgesteld of je ex-partner je kind eerder heeft geadopteerd. Of je recht hebt op alimentatie (of juist alimentatie moet betalen) wordt bepaald door de rechter.

Lees ook: 7 slimme budgettips voor alleenstaande ouders

Denk je dat je recht hebt op alimentatie? Schakel dan een advocaat in om een zogeheten verzoekschrift bij de arrondissementsrechtbank in te dienen. De niet-verzorgende ouder is verplicht om financieel voor de kinderen te zorgen. Deze plicht stopt nooit vanzelf en blijft bestaan tot je kind financieel zelfstandig is (dit moet eveneens door de rechter bekrachtigd worden) of tot hij 21 jaar is.

De hoogte van de kinderalimentatie wordt door drie factoren bepaald: het gezinsinkomen, de behoefte van de kinderen en de draagkracht van de ouders. Hierover kun je afspraken maken met je ex-partner, deze kun je vervolgens weer vastleggen in een ouderschapsplan.

Tips: zo voorkom je een vechtscheiding

Voogdij

Vaak iets dat er bij in schiet of dat je vooruit blijft schuiven omdat je er liever niet over nadenkt: de voogdij. Wat gebeurt er met je kind als je komt te overlijden? Wie neemt dan de zorg en opvoeding over? Voor alle ouders van belang én al helemaal voor alleenstaande ouders. Laat bij de notaris daarom vastleggen wie er voor je kind zal zorgen, mocht er onverhoopt iets met je gebeuren.

Lees ook: Voogdij regelen, hoe doe je dat?

Kinderopvangtoeslag

Aangezien je geen partner hebt om voor je kind te zorgen als jij gaat werken, is het belangrijk goede opvang te regelen. Je kind kan de eerste vier jaar naar het kinderdagverblijf en van zijn tweede tot vierde jaar naar de voorschool. Vanaf vier jaar gaat je kind naar school en kun je kiezen voor buitenschoolse opvang. Voor deze soorten opvang kun je bij de Belastingdienst een tegemoetkoming aanvragen: de kinderopvangtoeslag.

Informeer bij de Belastingdienst of er voor jou als alleenstaande ouder nog speciale/aanvullende regels gelden. Uiteraard is het ook handig een aantal vaste contactpersonen (familie, vrienden, oppas) te hebben waar je kind terecht kan wanneer je afspraken hebt. Maar ook wanneer je kind of jij ziek wordt en je kind niet naar de opvang kan of jij niet in staat bent voor je kind te zorgen.

Meer lezen: 10 redenen waarom alleenstaand moeder zijn zo gek nog niet is

Verzekeringen

Aangezien je nu samen met je kind een gezin vormt, zullen ook je aanslagen en verzekeringen op basis van een gezin worden berekend. Je gaat dus meer betalen dan toen je nog alleen woonde of reisde. Is het zo dat je ex-partner onlangs is verhuisd, dan kan je situatie juist weer gunstiger uitpakken.

Voor afval en waterzuiveringsheffingen geldt over het algemeen dat wanneer je ergens met meer dan één persoon woont, je voor drie vervuileenheden/een gezin betaalt. Is jouw situatie onlangs gewijzigd? Dan is het slim om je belastingen en verzekeringen zoals de inboedelverzekering, reisverzekering en zorgverzekering even na te lopen.

Lees ook: Wanneer en hoe stel je een nieuwe relatie voor aan je kind?

Redactioneel – Offer – Kraamtijd en ontzwangeren

Zorg dat je goed voorbereid bent

Kraampakket
Shop nu