Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe ga je om met jokken?

Je kind op een leugentje betrapt? Don’t worry, jokken hoort erbij. En het is dé kans om je kind eerlijkheid bij te brengen.

Alle kinderen jokken

Kinderen moeten leren wat het betekent als je niet de waarheid spreekt. Op een dag ontdekt je kind dat het iets kan zeggen wat niet klopt. Een hele uitvinding. Erachter komen dat je kind jokt is niet leuk, maar er is een voordeel: jokken is dé kans om je kind eerlijkheid bij te brengen. Maak er geen groot punt van. Heel boos worden heeft geen zin, dat maakt de kans dat het vaker gaat jokken groter. Focus je op de waarheid zonder je kind een leugenaar te noemen.

Advertentie

Waarom jokken kinderen?

  • Uit angst voor straf, dit is vaak de belangrijkste reden.
  • Uit onzekerheid, je kind wil zich mooier en groter voordoen dan hij is.
  • Vanuit een behoefte aan aandacht, je kind verzint iets zodat er naar hem geluisterd wordt.
  • Vanuit gemakzucht, je kind heeft geen zin in gedoe en is ‘vergeten’ hoe iets is verlopen.

Eerlijkheid duurt het langst

Merk je dat je kind vaker jokt, probeer hem dan niet in alles te wantrouwen. Een kind dat niet meer wordt geloofd, zal steeds minder de waarheid gaan spreken. Leg wel uit dat jokken vervelende gevolgen kan hebben. Dat jij dan niet meer weet wat je wel of niet kunt geloven.

Beloon eerlijkheid

Bewust jokken doen kinderen pas vanaf zeven à acht jaar. Vanaf die leeftijd kennen ze het verschil tussen fantasie en realiteit. Bovendien is hun geweten een stap verder ontwikkeld. Maar al weten ze best wat ze (niet) hebben gedaan – toch kan het zijn dat ze je expres iets anders vertellen. Bijvoorbeeld uit angst dat jij je kind niet meer lief vindt als hij iets heeft gedaan wat niet mag of om straf te ontlopen. Stel, je kind heeft het speelgoed van zijn zusje gepakt. Probeer erachter te komen wat de reden is en help hem om de waarheid te vertellen. Laat merken dat je niet boos zult worden, maar eerlijkheid waardeert. Kijk samen naar het gedrag. Wat gebeurde daar en wat had er anders gekund? Vraag hem hoe het incident opgelost kan worden.

En vooral niet vergeten: geef een complimentje voor het vinden van de oplossing. Op deze manier haal je de aandacht van het jokken af en leert je kind met lastige situaties omgaan, waarover hij dan niet meer hoeft te jokken.