Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
honden en kinderen

Veilig omgaan met honden en kinderen

Honden en kinderen spelen vaak leuk samen, maar het kan ook fout gaan. Nog te vaak worden kinderen gebeten, meestal doordat kinderen en honden elkaar niet goed begrijpen en er geen toezicht is van de ouders.

In samenwerking met expert

Piet Hellemans

Dierenarts

Honden en kinderen

Of je zelf nu een hond hebt of niet, het is sowieso belangrijk om je kind te leren veilig om te gaan met honden. Het LICG (Landelijk InformatieCentrum voor Gezelschapsdieren) heeft daarom Tien Gouden Regels opgesteld voor een veilige omgang met honden. Deze regels vormen een goede basis om gevaarlijke situaties te helpen voorkomen. Ze gelden zowel voor een eigen hond als honden die je kind bij anderen of buiten tegenkomt.

Advertentie

Tip: Zo laat je je hond of kat wennen aan een pasgeboren baby

De Tien Gouden Regels

  1. Omhels een hond niet. Hij kan zich gevangen voelen en zich willen verdedigen.
  2. Wil je kind de hond van een ander aaien, laat hem dan eerst vragen of dat mag. Niet alle honden vinden aaien leuk. Je kind kan eerst aan jou vragen of het mag, dan aan de baas van de hond en dan aan de hond zelf. Steek rustig een hand uit. Komt de hond, dan kun je aaien. Komt hij niet? Laat hem dan met rust. Dat geldt ook voor je eigen hond.
  3. Ren niet zomaar op een hond af en ren ook niet voor hem weg. Als je op een hond af rent, kan hij schrikken. Als je van hem wegrent, komt hij je achterna.
  4. Staar een hond niet aan. Aanstaren kan voor een hond eng of uitdagend zijn.
  5. Ga niet onder of op een hond liggen. Als je onder de hond ligt, denkt hij dat hij de baas is. Als hij hapt, zit je gezicht in de buurt van zijn bek. Gaat je kind op een hond liggen, dan kan je kind hem pijn doen.
  6. Laat een hond met rust als hij eet of slaapt. Soms wil een hond zijn voer verdedigen. En als je hem plotseling wakker maakt, kan hij schrikken en happen.
  7. Kom niet in de mand of bench van de hond. Dat is zijn veilige rustplek.
  8. Aai een hond niet zomaar op zijn kop, maar liever op zijn borst of hals. Veel honden vinden aaien over de kop niet prettig, ze kunnen ervan schrikken of denken dat je de baas wilt spelen.
  9. Doe geen trek- of stoeispelletjes met de hond. Daarbij gebruikt de hond zijn tanden en dat kan fout gaan.
  10. Is er een probleem met de hond? Wil hij niet komen, gaat hij niet aan de kant, heeft hij speelgoed van je kind in zijn bek? Laat je kind dit dan niet zelf oplossen. Het is veiliger als je kind jou er altijd bij roept als er iets met de hond moet gebeuren. Hier meer tips als je kind angst voor honden heeft.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Piet Hellemans

Dierenarts

Piet Hellemans is sinds 2006 werkzaam als dierenarts in Amsterdam. Sinds 2010 is hij ook een bekend gezicht van diverse SBS programma’s. Bij Dieren op Spreekuur was hij en van de vaste dierenartsen, hij heeft het programma Beestengeluk en Rob’s Grote Tuinverbouwing gepresenteerd en is regelmatig te gast bij Koffietijd, Radar en Opgelicht?!. Piet beantwoordt wekelijks vragen over dieren in De Telegraaf. Daarnaast zet hij zich als ambassadeur en vrijwilliger in voor meerdere stichtingen en dierenwelzijnsorganisaties, waaronder castratie en sterilisatie projecten van zwerfdieren in binnen- en buitenland.

Piet behandelt en opereert honden, katten, konijnen, knaagdieren, vogels en vissen. Om dierenleed te bestrijden geeft Piet uitleg en advies; van vergiftigingen tot goede parasietenbestrijding bij onze geliefde (huis)dieren.

Voor meer informatie: kijk op Piet Hellemans Raymon is gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van levensbedreigende situaties. Voornamelijk ligt zijn specifieke aandachtspunt op het verlenen van eerste hulp bij baby's en kinderen. Zijn focus ligt op hoe je rustig blijft in stressvolle situaties zodat je op dat moment kunt handelen. Iedere minuut, iedere seconde telt.

Hij gelooft erin dat als je vertrouwen krijgt in jezelf, je in een onvoorzienbare situatie beter adequaat kunt handelen. Raymon heeft jarenlange ervaring als militair en docent binnen Defensie en geeft momenteel 1 op 1 privé workshops bij mensen thuis. Doormiddel van de VIDAS Methode leer je in iedere situatie te onthouden wat je wanneer moet doen. Naast de kennis en vaardigheden blijft hij zich verdiepen in de werking van het menselijk brein. Hoe gaat het leren en de hersenen samen.

Voor meer informatie:

Social media van Piet Hellemans:

Publicaties:

Redactioneel – Offer – Leuke slaaptrainers voor peuters

Leuke slaaptrainers voor peuters

Handig hulpmiddel bij het slapen
Bekijk ze hier