Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
gevaren van instagram

Je kind wil op Instagram: dit moet je weten

Sociale media zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Dat geldt ook voor je kind. Wanneer mag jouw kind een Instagram-account aanmaken? En hoe bereid je je als ouder hierop voor?

Advertentie

Wat is Instagram?

Mocht je het gemist hebben. Instagram, kortweg ‘Insta’ genoemd, is een sociaal netwerk dat om foto’s en filmpjes draait. Je kunt een account aanmaken en daarop foto’s met eventueel een onderschrift plaatsen waar mensen op kunnen reageren. Omgekeerd kan jij ook reageren op posts die anderen hebben gedeeld. Instagram is een app die alleen werkt op een smartphone of tablet. Op een computer kun je Instagram alleen bekijken, maar geen foto’s plaatsen of reageren.

Reageren op Instagram-posts

Bij de foto’s op Instagram staan meestal korte onderschriften, vaak met relevante hashtags. Dit is een #-teken met een woord erachter. Denk bijvoorbeeld aan #vakantie. En bij foto’s met eten wordt er vaak #instafood aan toegevoegd. Foto’s met dezelfde hashtag zijn zo makkelijk te vinden. Als het profiel openbaar is tenminste. Je kunt op twee manieren op foto’s reageren: je kunt een hartje aanklikken (‘vind ik leuk’) of zelf een reactie schrijven.

Lees ook: Mijn kind wil een eigen You Tube-pagina, wat nu?

Speciale handleiding voor ouders

In 2018 heeft Instagram een speciale handleiding (in het Engels) online gezet voor ouders van tieners. Deze handleiding is geschreven door ouders die werken bij Instagram. Hierin wordt uitgelegd hoe de app werkt en hoe deze veilig gebruikt kan worden. Zo staat erin hoe de privacy-instellingen werken, hoe je een tijdslimiet kunt instellen en hoe reacties onder foto’s worden beheerd. Ook worden de belangrijkste termen in de app uitgelegd, zoals ‘stories’ en ‘igtv’.

Ook handig: in de handleiding staan tien vragen waarmee ouders een gesprek over Instagram kunnen beginnen met hun kind en er zo achter kunnen komen hoe hun kind de app gebruikt. Dit zijn vragen zoals: ken je je volgers? En: denk je goed na over wat je op Instagram deelt?

Advertentie

Wettelijke bepalingen en minimumleeftijd

Sinds 2018 hebben kinderen jonger dan zestien jaar officieel toestemming nodig van hun ouders om een social media-account aan te maken. Dit geldt dus ook voor Instagram. Als je kind een account wil aanmaken en hij geeft aan dat hij jonger is dan zestien jaar, dan blokkeert Instagram dat account.

Ouders moeten toestemming geven door een kopie of foto van hun ID-bewijs op te sturen. Of ze kunnen eenmalig een creditcardbetaling doen van 0,50 eurocent. Doe je dit niet, dan krijgt je kind een ‘light’ versie van Instagram met minder mogelijkheden en waarbij het account niet openbaar kan worden gemaakt.

Toch hebben veel kinderen onder de zestien jaar een account zonder dat ouders toestemming hebben gegeven. Deze kinderen hebben simpelweg ingevuld dat ze meerderjarig zijn. Instagram kan dit helaas niet voorkomen: de medewerkers kunnen onmogelijk nagaan wie er achter elk account zit.

Kinderen en social media: 10 tips

Advertentie

De risico’s van Instagram

Instagram mag dan nog zo leuk en onschuldig lijken, er kleven ook risico’s aan voor je kind.

 • Tieners die hun smartphone mee naar hun slaapkamer nemen, kunnen tot ’s avonds laat (of zelfs diep in de nacht) met de app bezig zijn. Dit kan voor slaapproblemen
 • Onzekere pubers kunnen nóg onzekerder of zelfs depressief worden van al die perfecte plaatjes op Instagram. Leg je kind uit dat de meeste foto’s zijn bewerkt door middel van een filter en mensen vrijwel alleen maar hoogtepunten van hun leven delen.
 • Realiseer je dat de foto’s die je kind deelt gebruikt of zelfs misbruikt kunnen worden. Foto’s van je kind op social media: dit moet je weten.
 • Instagram heeft een chatfunctie. Iedereen kan je kind zo benaderen om te chatten, ook onbekenden.
 • Op Instagram draait het om de hoeveelheid ‘likes’ die je op een foto krijgt. Dit kan ervoor zorgen dat je kind continu op zijn telefoon kijkt om te checken of hij al veel ‘likes’ heeft op een post, terwijl er toch echt belangrijker dingen in het leven zijn.

Afspraken over Instagram

Als je kind van jou op Instagram mag of zelf een account heeft aangemaakt, maak dan samen goede afspraken. Geef je kind daarbij de ruimte om te vertellen wat hij weet en wat hij wil. Daarmee laat je hem zien dat je hem serieus neemt en voorkom je dat hij dingen stiekem gaat doen. Je zou het volgende met je kind kunnen afspreken:

 • Laat je kind een privéaccount aanmaken, zodat niet iedereen zijn foto’s kan zien. Dat doe je zo: klik rechtsonder in de Instagram-app op het icoontje van het account. Klik vervolgens rechtsboven op de drie horizontale streepjes. Ga naar ‘Instellingen’ en dan naar ‘Privacy’. Schakel ‘Privé-account’ in door het bolletje naar rechts te vegen.
 • Laat je kind geen onbekende mensen toevoegen, ook niet via de chat.
 • Spreek af dat je kind elke foto die hij wil delen eerst aan jou laat zien.
 • Maak de afspraak dat je kind jou toevoegt als volger. Zo kun je in de gaten houden wat hij online zet. Ook als hij is ‘vergeten’ een post eerst aan jou voor te leggen.
 • Moedig je kind aan om naar je toe te komen als hij ergens over twijfelt of als er iets gebeurt op Instagram waar hij mee zit.

Meer lezen: Hoe je cyberpesten kunt voorkomen

Tips voor ouders

 1. Wees niet te negatief over het gebruik van Instagram. Over het algemeen delen kinderen vooral lieve, mooie, ontroerende, grappige of creatieve boodschappen met elkaar.
 2. Ga ervan uit dat social media veel leuke kanten heeft.
 3. Vraag aan je kind of hij je wil laten zien welke apps hij gebruikt en wat hij online zet.
 4. Laat je kind nadenken over wat hij van social media vindt en wat de foto’s of reacties van andere gebruikers met hem doen.
 5. Leg uit dat een hartje (‘vind ik leuk’) niet meer is dan een korte reactie.
 6. Heb je het gevoel dat je kind niet goed in zijn vel zit en negatief wordt beïnvloed door social media? Neem dat serieus en praat erover.
 7. Vertel je kind dat het leven niet alleen draait om prachtige foto’s, maar dat het belangrijk is wie je bent in het echte leven.
 8. Het verbieden van apps, internet en smartphones heeft geen zin. Je kind groeit nu eenmaal op in deze wereld. Praat er liever over hoe hij zijn smartphone het beste kan gebruiken.
 9. Misschien vind jij Instagram totaal niet interessant, maar probeer niet weg te kijken. Hou de vinger aan de pols door erover te praten. Je wil toch niet dat je kind dingen stiekem gaat doen?

Wil je meer weten over internet en social media? Kijk dan eens hier: Hoe maak je kinderen mediawijs?

Tip:
Hoeveel beeldschermtijd is oké voor je kind?

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini collectie

Prenatal

Sweet Petit mini collectie

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu