Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kind is alleen thuis en speelt vrolijk

Kind alleen thuislaten vanaf welke leeftijd?

Een klein kind alleen thuislaten, is natuurlijk geen goed idee. Maar wanneer is een kind wel oud genoeg om alleen thuis te blijven? En hoe lang kan je dan zonder je kind de deur uit? Hier wat richtlijnen. Plus praktische tips voor als het moment is aangebroken dat je kind alleen thuis kan blijven.

In samenwerking met expert

Tischa Neve

Kinderpsycholoog

Wetten en regels

Er is geen wet die zegt vanaf welke leeftijd je je kind alleen thuis mag laten. Wel verbiedt Het Wetboek van Strafrecht (artikel 255) het ‘in hulpeloze toestand’ achterlaten van een kind. Oftewel: zolang je kind nog niet (deels) voor zichzelf kan zorgen (handelsbekwaam zijn heet dat), mag je hem niet alleen thuislaten. 

Advertentie

Officieel is een kind pas echt volledig handelsbekwaam als hij achttien jaar is, maar je wordt heus niet vervolgd als je je puber een paar uur of zelfs een dag alleen thuislaat. Tenzij er iets misgaat. In dat geval kan het je een celstraf van twee jaar of een geldboete van negentienduizend euro opleveren. En niet te vergeten: een levenslang schuldgevoel.

Geschikte leeftijd alleen thuislaten

Als kinderen in groep 7 of 8 zitten, zijn de meeste kinderen oud genoeg om voor het eerst even alleen thuis te blijven, zeggen de meeste experts. Er zijn ook experts die de vuistregel hanteren: als je een kind alleen op de fiets de straat op kunt sturen, kun je hem ook alleen thuislaten. 

Toch verschilt het per kind op welke leeftijd ze alleen thuis kunnen blijven. Dit hangt dan van verschillende factoren af. Voelt je kind zich er goed bij om alleen thuis te blijven en heb je er als ouder vertrouwen in? Het ene kind kan nou eenmaal meer verantwoordelijkheid aan, dan het andere. En stel er gebeurt iets: weet je kind dan wat hij moet doen? Tips: zo leer je een kind (meer) verantwoordelijkheid nemen.

Ook de omstandigheden spelen een rol. Woon je in the middle of nowhere of op een woonerf vol waakzame buren en is er een oudere broer of zus thuis?

Advertentie

Lees hier wanneer de meeste kinderen eraan toe zijn om alleen naar school te fietsen. Met handige tips voor veiligheid.

Alleen thuisblijven oefenen

Heb je het idee dat je kind het aan kan om even alleen thuis te blijven of geeft hij zelf aan dat hij dit wil? Bouw dit dan op. Laat je kind in het begin overdag kortere tijd alleen thuisblijven. Als je boodschappen gaat doen bijvoorbeeld. Bel je kind eventueel tussendoor om te checken of het goed gaat. Tussen de middag alleen thuis eten? Prima, maar bel je kind dan wel even op. Durf je het aan om wat langer weg te gaan, zorg dan dat je niet al te ver weg gaat en dat je bereikbaar bent. Bel je kind ook dan af en toe om te checken hoe het thuis gaat. 

Houd verder goed in de gaten of je kind het echt prima vond om alleen te zijn, of dat hij dit alleen maar zegt om stoer te doen. Jullie moeten je er tenslotte allebei goed bij voelen.

Een mobiele telefoon: vanaf welke leeftijd is je kind er geschikt voor?

Hoe lang kan je kind alleen blijven?

Hoe lang je je kind alleen thuislaat, is afhankelijk van hoe zelfstandig je kind is en wat hij aan kan. En waar jij je prettig bij voelt natuurlijk. Dit zijn richtlijnen die voor veel kinderen gelden.

Leeftijd  Hoe lang alleen thuis?
<7 jaar  Je kind is nog te jong om waar dan ook alleen te blijven.
8-10 jaar  Heb je het idee dat je kind eraan toe is om even alleen te blijven. Doe dit dan niet langer dan 30 minuten en alleen overdag.
11-12 jaar  De meeste kinderen kunnen nu 1,5 tot 2 uur alleen thuisblijven. Doe dit liefst alleen overdag of in de vroege avond.
13-15 jaar  Kinderen kunnen alleen thuisblijven, maar nog niet ‘s nachts.
16-17 jaar  Als je puber zich er goed bij voelt, kun je hem nu langere tijd alleen thuis laten. Eventueel ook ’s nachts of zelfs een paar dagen.

Lees meer: dit zijn geschikte huishoudelijke taken per leeftijd.

Tips alleen thuisblijven

Heb je het idee dat je kind eraan toe is om alleen thuis te blijven of wil je het proberen? Hier wat handige tips.

  1. Vraag je kind van tevoren wat hij ervan vindt om alleen thuis te blijven. Vindt hij dit echt oké of stiekem erg spannend? Wacht in het laatste geval nog even of probeer het extra voorzichtig uit. 9 tips om het zelfvertrouwen van je kind te boosten. 
  2. Spreek uit dat je vertrouwen in je kind hebt en gelooft dat hij het kan.
  3. Laat je kind in het begin alleen korte tijd alleen thuis en alleen overdag. Gaat het goed, dan kan je steeds wat langer weg. Overleg wel altijd met je kind of hij zich hier goed bij voelt.
  4. Maak duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld: mag je kind de deur opendoen en voor wie? Mag hij de telefoon opnemen? Mag je kind apparaten gebruiken, welke wel en welke niet?
  5. Zorg dat je kind weet wat hij in geval van nood moet doen. Zorg dat hij jou of iemand anders kan bellen als het nodig is en leg uit wanneer hij 112 moet bellen, mocht er echt iets naars gebeuren.
  6. Je kunt ook afspreken dat hij naar iemand in de buurt kan in noodgevallen. Een buurvrouw bijvoorbeeld of oma om de hoek. In dat geval moet je natuurlijk wel zorgen dat je kind huissleutels heeft. Zo voedt je een zelfstandig kind op. 
  7. Doe de voordeur nooit op slot als je kind geen mogelijkheid heeft om deze open te maken. Anders kan hij niet naar buiten, mocht dit nodig zijn.
  8. Zet de wasmachine, droger en vaatwasser uit. Zo verklein je de kans op kortsluiting en brand. Berg vlijmscherpe koksmessen liever weg. Laat uiteraard ook geen kaarsen branden. 

Wat kost een oppas?

Geen haar op je hoofd die eraan denkt je kind alleen thuis te laten? Grote kans dat je vroeg of laat een oppas nodig hebt. Wij geven je een aantal richtlijnen voor oppastarieven.

Tischa Neve

Kinderpsycholoog

Tischa Neve (1970) is psycholoog, en opvoedkundige, auteur, moeder van Dim (2009) en pleegmoeder. Sinds het opvoedtv-programma Schatjes (2006) waarin zij ouders coachte, richt zij zich met haar bedrijf ‘Groot&klein’ op het inspireren en ondersteunen van ouders en professionals bij de opvoeding en het grootbrengen van kinderen. Boeken, lezingen, workshops, coaching en online cursussen: alles om opvoeden (nog) leuker en makkelijker te maken.

Lees meer over
Redactioneel – Offer- Kinderfiets

Kinderfiets

De prachtige Volare Melody fietsenreeks is van superieure kwaliteit
Shop nu