omgangsregeling

Omgangsregeling of co-ouderschap?

Als je uit elkaar gaat, moet je samen bepalen wat de beste regeling is voor jullie kind. Kies je voor: omgangsregeling of co-ouderschap?

Omgangsregeling of co-ouderschap?

De omgangsregeling is een van de belangrijkste beslissingen bij scheiden. De afspraak die jullie daar samen over maken, is onderdeel van het ouderschapsplan. Dat ouderschapsplan is weer verplicht voor de scheidingsaanvraag bij de rechter.

Advertentie
  1. Omgangsregeling

    Nog steeds blijven de meeste kinderen na een scheiding bij de moeder wonen en wordt er een omgangsregeling afgesproken met de vader. Vaak is dat één weekend in de twee weken en een dag door de week.

  2. Co-ouderschap

    Zo’n 20% van de gescheiden ouders kiest tegenwoordig voor co-ouderschap: een min of meer gelijke verdeling van de zorg. Kinderen wisselen dan steeds van huis; ze zijn 3 of 4 dagen per week bij elke ouder. Wil je meer lezen over financiën en co-ouderschap? Het Nibud heeft het handige boekje Geldwijzer alimentatie & co-ouderschap. Hierin staat een rekenschema om alle kosten van de kinderen in rekening te brengen en vervolgens te verdelen. Co-ouderschap heeft ook fiscale voordelen, zoals de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

  3. Birdnesting

    Bij deze vorm van co-ouderschap blijven de kinderen in het huis wonen, maar wisselen de ouders steeds. Ideaal voor de kinderen, maar zwaar voor de ouders. Het is vaak een goede tijdelijke optie, bijvoorbeeld als het huis moeilijk verkoopbaar is. Laat je wel goed voorlichten over de financiële aspecten.

Kijk naar de kinderen

Als ouders weten jullie goed wat bij je kind past. Als je bijvoorbeeld denkt dat hij last zal hebben van het veelvuldig wisselen van woonomgeving, is co-ouderschap niet zo’n goed idee. Het is ook minder geschikt voor kinderen onder de 6 jaar. Zij hechten aan een vertrouwde omgeving met vaste patronen en rituelen. De andere ouder steeds een paar dagen niet zien is dan erg lang. Kinderen hebben geen besef van tijd en kunnen nog niet bevatten wanneer ze de andere ouder weer zien. Voor hen is het beter om een vaste woonplek te hebben en kortere, maar wel frequente bezoekjes te brengen aan de ‘uitwonende’ ouder.

Oudere kinderen

Zijn je kinderen wat ouder, dan zal de behoefte groeien om meer tijd met beide ouders door te brengen. Tieners hebben graag inspraak in de omgangsregeling, omdat ze meestal minder zin hebben om rekening te houden met hun ouders. Ze hebben hun eigen sociale agenda. Een omgangsregeling is dus maatwerk en zou steeds weer moeten worden aangepast aan de situatie.

Wees eerlijk over je eigen motieven

Behalve dat je kijkt naar wat het beste is voor je kind, is het ook goed om eerlijk te zijn over je eigen motieven voor een keuze. Wil je bijvoorbeeld co-ouderschap of een flexibele omgangsregeling omdat je dan veel contact hebt met je ex-partner en hoopt op een verzoening? Of gun je je ex de rol van ouder niet meer omdat je zo gekwetst bent? Of ben je bang om alleen te zijn? Ook hier geldt: het welzijn van je kind moet vooropstaan.

Bron: Gescheiden. Met je ex toch samen goede ouders door Carlijne Vos.