Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Omgangsregeling of co-ouderschap?

Als je uit elkaar gaat, moet je samen bepalen wat de beste regeling is voor jullie kind. Kies je voor: omgangsregeling of co-ouderschap?

In samenwerking met expert

Kim Smienk

Specialist familierecht & familiemediator

Omgangsregeling of co-ouderschap?

De omgangsregeling is een van de belangrijkste beslissingen bij scheiden.  De verdeling van de zorg voor de kinderen is een van de belangrijkste beslissingen bij scheiden. De afspraak die jullie daar samen over maken, is onderdeel van het ouderschapsplan. Dat ouderschapsplan is weer verplicht voor de scheidingsaanvraag bij de rechter. Er zijn een aantal omgangsopties waarvoor je kunt kunt kiezen na de scheiding.

Advertentie
  1. Omgangsregeling

    De meeste kinderen met een vader en moeder blijven na de scheiding bij hun moeder wonen. Er wordt dan een omgangsregeling met de vader afgesproken. Zo’n omgangsregeling betekent vaak dat de kinderen een weekend in de twee weken en een doordeweekse dag bij hun vader zijn. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de kinderen bij hun vader gaan wonen en dat er een omgangsregeling met de moeder wordt afgesproken.

  2. Co-ouderschap

    Zo’n 20% van de gescheiden ouders kiest tegenwoordig voor co-ouderschap: een min of meer gelijke verdeling van de zorg. Kinderen wisselen dan steeds van huis; ze zijn 3 of 4 dagen per week bij elke ouder. Wil je meer lezen over financiën en co-ouderschap? Het Nibud heeft het handige boekje Geldwijzer alimentatie & co-ouderschap. Hierin staat een rekenschema om alle kosten van de kinderen in rekening te brengen en vervolgens te verdelen. Co-ouderschap heeft ook fiscale voordelen. Beide ouders hebben bijvoorbeeld recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

  3. Birdnesting

    Bij deze vorm van co-ouderschap blijven de kinderen in hetzelfde huis wonen en wisselen de ouders steeds. Ideaal voor de kinderen, maar zwaar voor de ouders. Het is vaak een goede tijdelijke optie, bijvoorbeeld als het huis moeilijk verkoopbaar is. Laat je wel goed voorlichten over de financiële aspecten.

Tip: Hoe lang krijg je partneralimentatie?

Advertentie

Kijk naar de kinderen

Als ouders weten jullie goed wat bij je kind past. Als je bijvoorbeeld denkt dat hij last zal hebben van het veelvuldig wisselen van woonomgeving, is co-ouderschap niet zo’n goed idee. Het is ook minder geschikt voor kinderen onder de 6 jaar. Zij hechten aan een vertrouwde omgeving met vaste patronen en rituelen. De andere ouder steeds een paar dagen niet zien is dan erg lang. Kinderen hebben geen besef van tijd en kunnen nog niet bevatten wanneer ze de andere ouder weer zien. Voor hen is het beter om een vaste woonplek te hebben en kortere, maar wel frequente bezoekjes te brengen aan de ‘uitwonende’ ouder.

Lees ook: Scheiden: dit zeg je tegen je kind

Oudere kinderen

Zijn je kinderen wat ouder, dan zal de behoefte groeien om meer tijd met beide ouders door te brengen. Tieners hebben graag inspraak in de omgangsregeling, omdat ze meestal minder zin hebben om rekening te houden met hun ouders. Ze hebben hun eigen sociale agenda. Een omgangsregeling is dus maatwerk en zou steeds weer moeten worden aangepast aan de situatie.

Wees eerlijk over je eigen motieven

Behalve dat je kijkt naar wat het beste is voor je kind, is het ook goed om eerlijk te zijn over je eigen motieven voor een keuze. Wil je bijvoorbeeld co-ouderschap of een flexibele omgangsregeling omdat je dan veel contact hebt met je ex-partner en hoopt op een verzoening? Of gun je je ex de rol van ouder niet meer omdat je zo gekwetst bent? Of ben je bang om alleen te zijn? Ook hier geldt: het welzijn van je kind moet vooropstaan.

Bron: Gescheiden. Met je ex toch samen goede ouders door Carlijne Vos.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Advertentie

Kim Smienk

Specialist familierecht & familiemediator

Kim Smienk is eigenaresse van Kim Smienk Mediation. Kim weet alles over de juridische kant van het ouderschap en is specialist in de 'minder standaard' (familie)relaties. Ze stelt contracten op voor ouders die met een zaaddonor een kindje krijgen, begeleidt draagmoeders en maakt ouderschapsplannen voor kinderen die door meer dan twee ouders worden opgevoed. Verloopt het ouderschap even niet zo soepel? Als familiemediator krijgt Kim jullie weer op de rit.

Contact
Website
LinkedIn
Instagram

Redactioneel – Offer- Kinderfiets

Kinderfiets

De prachtige Volare Melody fietsenreeks is van superieure kwaliteit
Shop nu