Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Opvang tijdens schoolvakantie

Je kind heeft vakantie, maar jij en je partner moeten gewoon werken. Welke mogelijkheden zijn er om je kind op te vangen als de school dicht is? Lees hier hoe je kinderopvang regelt tijdens de schoolvakantie.

Advertentie

Kinderopvang regelen tijdens schoolvakantie

Als werkende ouder kan het een hele klus zijn: kinderopvang regelen tijdens de schoolvakanties. Jouw werk gaat gewoon door en meestal heb je niet genoeg vrije dagen om de hele vakantie thuis te blijven. Bij vriendjes laten spelen, schuiven met werkroosters, een vrije dag opnemen, een dagje naar oma brengen; met veel kunst- en vliegwerk weten ouders het op te lossen. Gelukkig is de buitenschoolse opvang in Nederland steeds beter geregeld.

Tip! Vraag je je regelmatig af hoé je het allemaal voor elkaar moet krijgen met opvang en andere (kindgerelateerde) zaken? Dit humoristische boek staat vol tips en helpt om te relativeren. 

Buitenschoolse opvang

Buitenschoolse opvang (BSO) is beschikbaar voor kinderen vanaf vier jaar. Basisscholen zijn verplicht de aansluiting met de BSO te organiseren. Buitenschoolse opvang kan bestaan uit voorschoolse opvang, naschoolse opvang en opvang op vrije dagen en tijdens schoolvakanties. Vaak kunnen kinderen tijdens de schoolvakantie hier de hele dag terecht, ook als ze normaal niet naar de BSO gaan. Informeer naar de vormen van buitenschoolse opvang bij jou in de buurt.

Oppas

Natuurlijk kun je ook je ouders of schoonouders lief aankijken, maar mocht dit geen optie zijn, dan kun je ervoor kiezen een oppas in te huren. Dit kan bijvoorbeeld een buurmeisje of een zogenaamde oppasoma zijn. Vaak gaat het hier om een informele oppas, waar je ook geen kinderopvangtoeslag voor kunt aanvragen.

Advertentie

Zoek je een oppas? Vraag dan in eerste instantie eens rond bij andere ouders in de buurt. Een betrouwbare oppas kun je het beste via via vinden. Hang anders een briefje op in de supermarkt of bij een pedagogische opleiding, vraag een stagiaire op school of de BSO of zoek een oppas of oppascentrale via internet.

Aansluiting school

Basisscholen zijn verplicht de aansluiting met de BSO te organiseren als ouders daar om vragen. Sommige scholen verzorgen de opvang zelf, anderen besteden het uit aan een kinderopvangorganisatie.

Vaak zit de BSO in het gebouw van de school zelf of in de buurt. Jonge kinderen worden dan van school gehaald en wat oudere kinderen gaan, als de situatie dit toe laat, zelf naar de buitenschoolse opvang toe.

Kosten

De kosten voor buitenschoolse opvang verschillen per BSO en per contract dat je daar afsluit. Bij de Belastingdienst kun je hiervoor kinderopvangtoeslag aanvragen, ook voor alleen vakantieopvang.

Advertentie

Een oppas kost in de regel tussen de 4 en 6 euro per uur voor één kind. Als je kind veel aandacht vraagt of als je meerdere kinderen hebt, ligt het uurtarief vaak hoger. Lees hier meer over op Oppastarieven.

Een oppas die zich registreert bij een erkend gastouderbureau, wordt een officiële gastouder die aan bepaalde kwaliteitsnormen moet voldoen. Je kunt dan kinderopvangtoeslag aanvragen. De geregistreerde gastouder kan ook een oma of andere bekende zijn.

Flexibele schoolvakanties

Overigens gaan er steeds meer stemmen op om flexibele schoolvakanties in te voeren op scholen. Ouders spreken dan aan het begin van het schooljaar met de school af wanneer ze met vakantie willen. Ze zijn niet gebonden aan vaste vakantiedata en kunnen zo de schooltijden beter afstemmen op hun werk. Hier wordt op dit moment op een paar scholen mee geëxperimenteerd. Tijdens de proef hebben scholen geen vaste vakanties meer en zijn dus het hele jaar open. Bijkomend voordeel van de flexibele tijden is dat niet alle leerlingen tegelijkertijd aanwezig zijn. Dat betekent kleinere klassen en meer individuele aandacht.

Redactioneel – Offer- Rugzak

Rugzak

Mini Unisex Rugzak
Shop nu