populariteit

Populariteit bij kinderen: waar zit ‘m dat nou in?

In elke groep zit wel een jongen of meisje met wie iedereen vriendjes wil zijn. Maar wat maakt het ene kind nu populair en het andere niet? En welke rol kun jij hierin spelen?

Dit typeert een populair kind

Populaire kinderen hebben vaak veel zelfvertrouwen en een sterk zelfbeeld. Het zijn natuurlijke leiders en een van de kenmerken daarvan is dat ze goed keuzes kunnen maken. Ze communiceren duidelijk en dat is belangrijk bij het sluiten van vriendschappen (‘laat ik iemand wel of niet toe in de groep?’). Verbaal zijn ze meestal vaardig. Ze leren makkelijk en zien er over het algemeen leuk uit (dat laatste is uiteraard een vaag begrip).

Maar waarom zijn deze kinderen zo aantrekkelijk voor anderen? Populaire kinderen gedragen zich vaak dominant, niet te voorspelbaar en soms ook creatief en vernieuwend. En hoe bijzonderder en autonomer je bent, hoe meer ontzag anderen voor je hebben. Onder meer omdat ze zelf ook wel zo zouden willen zijn.

Aan populariteit kleven ook nadelen

Populariteit lijkt vaak leuker dan het is. Als je zo geliefd bent loop je op je tenen om dat te blijven. Je moet nadenken over strategieën en dat is vermoeiend en kan leiden tot problemen. Aan de buitenkant lijken populaire kinderen misschien sterk en onafhankelijk, maar van binnen zijn ze meestal juist kwetsbaar en afhankelijk van de groep om zich heen. Want die groep moeten ze te vriend houden.

Rol als ouder

Of je kind nu een ‘leider’ of een ‘volger’ is, het is goed om aan te geven dat hij altijd bij je kan aankloppen als hij ergens over wil praten. Een kind wordt sterker als hij veel deelt met zijn ouders. Merk je dat je kind ontevreden is over zijn positie in de groep, dan kun je keuzes aandragen. Bijvoorbeeld: ‘Wil je vriendjes met iemand worden? Dan kun je dit doen.’ Geef aan dat je kind het mag zeggen als hij iets niet wil in de groep. En dat hij kan kiezen met wie hij wil omgaan.