Tweetalig onderwijs: hoe jonger hoe beter?

Tweetalig onderwijs (tto) wint aan populariteit in Nederland. Naast middelbare scholen beginnen ook steeds meer basisscholen het aan te bieden. Kinderen krijgen steeds vaker, eerder en meer Engels. Maar wat zijn de voordelen hiervan? En hoe weet je of jouw kind hier aan toe is?

Uit cijfers van het Europees Platform blijkt dat momenteel zo’n 500 van de 7.000 basisscholen in Nederland vanaf groep 1 lessen geven in Engels. Natuurlijk gebeurt dat op een manier die bij peuters past. Ze leren de taal via spelletjes, oefeningen en liedjes.

Voordelen van tweetalig onderwijs

Volgens Early Bird, kenniscentrum op het gebied van vvto (vroeg vreemde taal onderwijs) in Nederland, heeft een extra taal leren op jonge leeftijd een paar duidelijke voordelen:

  • Jonge kinderen hebben nog geen moeite om bepaalde klanken uit te spreken, ze pakken de uitspraak van een vreemde taal makkelijk op.
  • Bij het leren van een taal worden de taalgebieden in de hersenen van kleuters extra gestimuleerd. Hier hebben ze bij hun eerste taal, maar ook later bij het leren van andere talen, voordeel van.
  • Als jonge leerlingen spelenderwijs in aanraking komen met een vreemde taal hebben ze er vooral ook veel plezier in.

Tweetalig onderwijs scoort goed

Kinderen die tweetalig onderwijs volgen zouden hier later profijt van hebben: leerlingen van tto-scholen scoren in het derde leerjaar aanzienlijk hoger op Engelse toetsen dan leerlingen in het reguliere onderwijs in Nederland én in omringende landen. Maar ook de resultaten die de tto-leerlingen behalen voor de andere vakken wijken positief af van het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europees Platform naar tweetalig onderwijs.

Hoe vind ik een tweetalige school?

Er zijn in Nederland ongeveer 1.000 basisscholen die een vorm van vvto aanbieden. Deze scholen geven bijvoorbeeld extra uren Engels, Duits, Frans of Spaans. Ruim een kwart daarvan werkt met het speciale lesprogramma van Earlybird. Op www.earlybirdie.nl vind je een overzicht van EarlyBird-scholen in wording. Welke middelbare scholen in jouw buurt tto aanbieden, kun je vinden op www.ikkiestto.nl onder de tab ‘Is tto in de buurt?’.

Iets voor jouw kind?

Twijfel je of het tweetalig onderwijs iets voor jouw kind is? Ga dan eens naar de website www.ikkiestto.nl. Naast veel relevante informatie staat op deze site een leuke test, waarmee je zoon of dochter erachter kan komen of het tto een goede optie zou zijn.