
Zittenblijven op school: wie beslist dat?
Als je kind blijft zitten moet hij een schooljaar overdoen. Officieel heet dat doubleren. Waarom moet een kind soms blijven zitten en wie beslist daarover?
Zittenblijven
Het is de bedoeling dat kinderen acht jaar over de basisschool doen. Scholen proberen daarom te voorkomen dat kinderen blijven zitten. Toch kan het zijn dat de schoolresultaten en ontwikkeling van een kind zo ver achterblijven bij zijn klasgenoten dat de school geen andere oplossing ziet dan een jaar overdoen.
Lees ook: Hoe weet je of je kind rijp is voor groep 3
School beslist
De juf of meester van je kind bepaalt of hij blijft zitten. Je kunt dat als ouders niet tegenhouden, maar meestal neemt de school deze beslissing wel in overleg met jullie. Soms is het mogelijk om met wat extra inzet toch te voorkomen dat je kind blijft zitten. Ook kan je kind onder bepaalde voorwaarden overgaan. Hij krijgt dan de kans om in de volgende groep te laten zien wat hij kan, ook al voldoet hij niet aan de normen om over te gaan. De school spreekt met jullie af wat de voorwaarden zijn en wanneer de beslissing valt of jullie kind definitief kan overgaan.
Regels zittenblijven
Elke school heeft zijn eigen regels over zittenblijven. Deze staan in de schoolgids. De meeste scholen laten een leerling pas doubleren als hij bij meerdere vakken niet kan meekomen met de klas. Als je kind een leerstoornis heeft, zoals dyslexie, is de keuze lastiger. Zo’n stoornis is blijvend, dus is het de vraag of zittenblijven iets oplevert. Twijfelt de leerkracht of je kind moet blijven zitten, dan overlegt hij in de overgangsvergadering met andere juffen en meesters.
Heeft zitten blijven zin?
De meningen over het nut van blijven zitten zijn verdeeld. Onderzoek laat zien dat er op korte termijn wel een positief effect is, maar waarschijnlijk komt dat doordat het kind voor de tweede keer dezelfde stof krijgt. Na een paar jaar is het effect verdwenen en zit hij weer op het niveau van voordat hij bleef zitten. Onderzoekers zeggen dat zwakkere leerlingen beter meer begeleiding kunnen krijgen dan een jaar overdoen.