Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwemdiploma C, waarom het zo belangrijk is

Het A- en B-diploma wordt door de meeste kinderen wel behaald, maar lang niet allemaal gaan ze door voor het C-diploma. Jammer, want het behalen van het C-diploma zorgt ervoor dat een kind écht veilig kan zwemmen in alle zwembaden, waterparken en open water.

Kinderen moeten vandaag de dag veel kunnen om hun zwemdiploma C te behalen. De eisen zijn een stuk uitgebreider dan vroeger. En dat is niet voor niets. De aanpassingen aan de vereisten voor de zwemdiploma waren nodig, omdat de moderne zwembaden voor kinderen aanzienlijk gevaarlijker en uitdagender zijn dan vroeger. Denk maar aan golfslagbaden, stroomversnellingen in zwembaden en wildwaterbanen. De huidige eisen zijn dan ook sterk gericht op onderwateroriëntatie en op overleven. Daarom wordt ook geadviseerd om kinderen hun A-, B- én C-diploma te laten behalen. Pas dan is het zeker dat je kind zich goed kan redden en overal veilig kan gaan zwemmen.

Zwemdiploma C: wat moet je kind kunnen?

De zwemslagen zitten er na het behalen van het A-diploma en B-diploma goed in en je kind is inmiddels ook gewend om lange afstanden te zwemmen. De technieken van de zwemslagen zijn door al die lessen bovendien optimaal geworden, waardoor er tijdens het zwemmen van de slagen zo min mogelijk energie wordt verspild. Dit geeft een kind zelfvertrouwen. De meeste kinderen beleven dan ook veel plezier aan het behalen van hun C-zwemdiploma.

Bij het C-diploma staat centraal dat kinderen lange afstanden kunnen overbruggen met diverse zwemslagen. Tevens leren ze extra vaardigheden die hen voorbereiden op onverwachte situaties. Zo leren ze tijdens de zwemlessen bijvoorbeeld de volgende extra (survival)onderdelen (dit kan verschillen per zwemlesaanbieder):

• Hurksprong
• Startduik
• Hoekduik
• Help-Houding
• Koprol voorover van de kant en in het water
• Koprol achterover vanaf een rubberboot
• Wrikken
• Iemand redden (en eventueel vervoeren)
• Stukje balvaardigheid

Na het C-diploma

Heeft je kind er na het behalen van het ABC-diploma (of een gelijkwaardig diploma die volstaat aan het volledige ABC) nog geen genoeg van, dan is het mogelijk om verder te gaan met andere watersporten. Leren snorkelen is bijvoorbeeld fantastisch voor kinderen, om zo de onderwaterwereld te ontdekken. Het behalen van zwemvaardigheidsdiploma’s is ook een mogelijkheid. Zwemvaardigheidslessen waar diploma’s aan gekoppeld zijn, zijn snorkelen, survivalzwemmen, waterpolo, wereldzwemslagen, synchroonzwemmen en springen van de plank. En er bestaan zelfs lessen scubaduiken, zwemmen met een monofin en wedstrijdzwemmen. Zo wordt je kind een nóg betere zwemmer.

Veilig zwemmen

Na het behalen van de (laatste) mijlpaal: het C-diploma, is je kind klaar om in alle zwembaden en wildwaterparken te gaan zwemmen. Beoordeel als ouder zelf of je kind al de juiste leeftijd heeft om zonder toezicht naar het zwembad te gaan. Dit is afhankelijk van hoe oud en zelfstandig je kind al is. Zwemmen in buitenwater en in de zee met z’n sterke stromingen kan verraderlijk zijn, blijf hier daarom altijd bij als ouder om toezicht te houden.

Britt Klaassen-Anholts

Zwemonderwijzer

Britt Klaassen-Anholts, moeder van twee, is zwemonderwijzer en docente bewegingsonderwijs. Samen met haar man heeft ze sinds 2006 een eigen succesvolle zwemschool. Haar boek 'Met succes op zwemles!' is uniek en bevat eenvoudige en leuke tips, oefeningen en spelletjes om op een plezierige manier het zwemtraject te ondersteunen, voor zowel ouder én kind.

Contact
Website
Facebook
Instagram
Youtube