Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwemdiploma C, waarom het zo belangrijk is

De meeste kinderen halen hun zwemdiploma A en B, maar lang niet allemaal gaan ze door voor het C-diploma. Terwijl je kind alleen met zwemdiploma A, B én C echt veilig kan zwemmen in alle zwembaden, waterparken en open water.

In samenwerking met expert

Britt Klaassen-Anholts

Zwemonderwijzer

Kinderen moeten vandaag de dag best veel kunnen om hun zwemdiploma C te halen. De eisen zijn veel uitgebreider dan vroeger. En dat is niet voor niets. De aanpassingen aan de vereisten voor de zwemdiploma’s waren nodig, omdat de moderne zwembaden voor kinderen aanzienlijk gevaarlijker en uitdagender zijn dan vroeger. Denk maar aan golfslagbaden, stroomversnellingen in zwembaden en wildwaterbanen. De huidige eisen zijn dan ook sterk gericht op onderwateroriëntatie en op overleven. Daarom wordt ook geadviseerd om kinderen hun A-, B- én C-diploma te laten halen. Pas dan kan je kind zich goed redden in alle zwembaden, waterparken en open water zonder stroming en hoge golfslag.

Advertentie

Zwemdiploma C: wat moet je kind kunnen?

De zwemslagen zitten er goed in als je kind het A-diploma en B-diploma op zak heeft. Ook is je kind inmiddels gewend om lange afstanden te zwemmen. De technieken van de zwemslagen zijn door al die lessen bovendien optimaal geworden, waardoor je kind tijdens het zwemmen zo min mogelijk energie verspilt. Dit geeft een kind zelfvertrouwen en plezier in het zwemmen. De meeste kinderen vinden het dan ook heel leuk om door te gaan met lessen voor hun C-zwemdiploma. Bij het C-diploma staat het overbruggen van lange afstanden met verschillende zwemslagen centraal.

Ook leren kinderen extra vaardigheden die ze voorbereiden op onverwachte situaties. Het kan per zwemlesaanbieder verschillen wat kinderen precies leren aan extra (survival)onderdelen, maar denk hierbij aan:

• Hurksprong
• Startduik
• Hoekduik
• HELP-houding
• Koprol voorover van de kant en in het water
• Koprol achterover vanaf een rubberboot
• Wrikken
• Iemand redden (en eventueel vervoeren)
• Balvaardigheid

In het standaard examenprogramma zwemdiploma C van de Nationale Raad Zwemveiligheid kun je lezen welke onderdelen en vaardigheden er bij het zwemexamen terugkomen. Het kan zijn dat je kind ook andere vaardigheden moet laten zien. Zwemlesaanbieders mogen namelijk (onder toezicht van de Nationale Raad Zwemveiligheid) hun eigen examen ontwikkelen als dit beter past bij hun visie en lesprogramma.

Welke kleding bij afzwemmen: zwemdiploma C

Bij het afzwemmen voor zwemdiploma C draagt je kind, anders dan bij diploma A en B, ook een jas. Dit zijn de kledingeisen voor het C-diploma:

  • Badkleding
  • Shirt met lange mouwen
  • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
  • Jas met lange mouwen
  • Schoenen: van plastic, leer of sportschoenen. Slippers of schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan.

Hoe lang duurt het om C-diploma te halen?

De grootste tijdsinvestering is zwemdiploma A, daarna zitten de basisvaardigheden erin en is je kind behoorlijk vertrouwd geraakt met het water. Over het algemeen kun je er rekening mee houden dat je kind even lang bezig is met zwemles voor diploma C, als voor diploma B. Uiteraard kan dit per kind verschillen: het ene kind heeft een bepaalde techniek sneller onder de knie dan het andere.

Veilig zwemmen

Als je kind zwemdiploma A, B en C heeft gehaald (of een ander diploma dat hieraan gelijkwaardig is), kan hij in alle zwembaden en wildwaterparken veilig zwemmen. Je beoordeelt uiteraard zelf of hij oud en zelfstandig genoeg is om zonder toezicht naar het zwembad te gaan. Zwemmen in buitenwater en in de zee, met z’n sterke stromingen, kan verraderlijk zijn. Ga altijd mee om eventuele waarschuwingsborden te bekijken en te beoordelen of je kind veilig het water in kan, en blijf erbij om toezicht te houden.

Na het C-diploma

Heeft je kind met zijn A-B-C-diploma op zak nog steeds geen genoeg van zwemles? Dan zijn er daarna nog meer zwemvaardigheidslessen, zoals snorkelen. Superleuk om te leren hoe je de onderwaterwereld kunt ontdekken. Je kunt hier eventueel ook een diploma voor halen. Andere zwemvaardigheidslessen waar diploma’s aan zijn gekoppeld zijn survivalzwemmen, waterpolo, wereldzwemslagen, synchroonzwemmen en springen van de plank. En er bestaan zelfs lessen scubaduiken, zwemmen met een monofin en wedstrijdzwemmen. Als je kind nogal ‘de slag te pakken heeft’, kan hij z’n lol op!

Britt Klaassen-Anholts

Zwemonderwijzer

Britt Klaassen-Anholts, moeder van twee, is zwemonderwijzer en docente bewegingsonderwijs. Samen met haar man heeft ze sinds 2006 een eigen succesvolle zwemschool. Haar boek 'Met succes op zwemles!' is uniek en bevat eenvoudige en leuke tips, oefeningen en spelletjes om op een plezierige manier het zwemtraject te ondersteunen, voor zowel ouder én kind.

Contact
Website
Facebook
Instagram
Youtube