
Zwemdiploma C, waarom het zo belangrijk is
De meeste kinderen halen hun zwemdiploma A en B, maar lang niet allemaal gaan ze door voor het C-diploma. Terwijl je kind alleen met zwemdiploma A, B én C echt veilig kan zwemmen in alle zwembaden, waterparken en open water.
Kinderen moeten best veel kunnen om hun zwemdiploma C te halen. De eisen zijn veel uitgebreider dan vroeger en dat is niet voor niets. De aanpassingen aan de vereisten voor de zwemdiploma’s waren nodig, omdat de moderne zwembaden voor kinderen een stuk gevaarlijker en uitdagender zijn dan vroeger. Denk aan golfslagbaden, stroomversnellingen en wildwaterbanen. De huidige eisen zijn dan ook sterk gericht op onderwateroriëntatie en op overleven. Daarom wordt ook geadviseerd om kinderen hun A-, B- én C-diploma te laten halen en om na het behalen van de zwemdiploma’s regelmatig te blijven zwemmen om de conditie en vaardigheden op peil te houden. Pas dan kan je kind zich goed redden in alle zwembaden, waterparken en open water zonder stroming en hoge golfslag. Bij zwemdiploma C oefenen kinderen vooral de langere afstanden, zodat ze minder snel moe worden in een zwembad of de zee.
Zwemdiploma C: wat moet je kind kunnen?
De zwemslagen zitten er goed in als je kind het A-diploma en B-diploma op zak heeft. Ook is je kind inmiddels gewend om lange afstanden te zwemmen. De technieken van de zwemslagen zijn door al die lessen bovendien optimaal geworden, waardoor je kind tijdens het zwemmen zo min mogelijk energie verspilt. Dit geeft een kind zelfvertrouwen en plezier in het zwemmen. De meeste kinderen vinden het dan ook heel leuk om door te gaan met lessen voor hun C-zwemdiploma. Bij het C-diploma staat het overbruggen van lange afstanden met verschillende zwemslagen centraal.
Ook leren kinderen extra vaardigheden die ze voorbereiden op onverwachte situaties. Het kan per zwemlesaanbieder verschillen wat kinderen precies leren aan extra (survival)onderdelen, maar denk hierbij aan:
• Hurksprong
• Startduik
• Hoekduik
• HELP-houding
• Koprol voorover van de kant en in het water
• Koprol achterover vanaf een rubberboot
• Wrikken
• Iemand redden (en eventueel vervoeren)
• Balvaardigheid
In het standaard examenprogramma zwemdiploma C van de Nationale Raad Zwemveiligheid kun je lezen welke onderdelen en vaardigheden er bij het zwemexamen terugkomen. Het kan zijn dat je kind ook andere vaardigheden moet laten zien. Zwemlesaanbieders mogen namelijk (onder toezicht van de Nationale Raad Zwemveiligheid) hun eigen examen ontwikkelen als dit beter past bij hun visie en lesprogramma.
Welke kleding bij afzwemmen: zwemdiploma C
Bij het afzwemmen voor zwemdiploma C draagt je kind, anders dan bij diploma A en B, ook een jas. Dit zijn de kledingeisen voor het C-diploma:
- Badkleding
- Shirt met lange mouwen
- Lange broek, jurk of rok tot de enkels
- Jas met lange mouwen
- Schoenen: van plastic, leer of sportschoenen. Slippers of schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan.
Hoe lang duurt het om C-diploma te halen?
De grootste tijdsinvestering is zwemdiploma A, daarna zitten de basisvaardigheden erin en is je kind behoorlijk vertrouwd geraakt met het water. Over het algemeen kun je er rekening mee houden dat je kind even lang bezig is met zwemles voor diploma C, als voor diploma B. Uiteraard kan dit per kind verschillen: het ene kind heeft een bepaalde techniek sneller onder de knie dan het andere.
Veilig zwemmen
Als je kind zwemdiploma A, B en C heeft gehaald (of een ander diploma dat hieraan gelijkwaardig is), kan hij in alle zwembaden en wildwaterparken veilig zwemmen. Je beoordeelt uiteraard zelf of hij oud en zelfstandig genoeg is om zonder toezicht naar het zwembad te gaan.
Zwemmen in buitenwater en in de zee, met z’n sterke stromingen, kan verraderlijk zijn. Ga daar altijd mee om eventuele waarschuwingsborden te bekijken en ga ook zelf de zee, een meer of rivier in om te voelen of er een sterke stroming staat, hoe warm het water is (is het water erg koud dan kan je kind onderkoeld raken of sneller kramp krijgen). Zo kun je beoordelen of je kind veilig het water in kan. Blijf er ook altijd bij om toezicht te houden en bespreek met je kind de veiligheidsborden en vlaggen die bij meren en stranden hangen, zodat hij weet wat ze betekenen.
Na het C-diploma
Heeft je kind met zijn A-B-C-diploma op zak nog steeds geen genoeg van zwemles? Dan zijn er daarna nog meer zwemvaardigheidslessen die hij kan doen, bijvoorbeeld bij reddingszwemmen. Je kunt hier eventueel ook een diploma voor halen. En natuurlijk zijn er ook allerlei leuke zwemsporten die hij kan beoefenen, denk bijvoorbeeld aan: wedstrijdszwemmen, waterpolo, synchroonzwemmen, snorkelen en schoonspringen. En er bestaan zelfs lessen scubaduiken en zwemmen met een monofin. Als je kind nogal ‘de slag te pakken heeft’, kan hij z’n lol op!
Blijf oefenen met zwemmen
Ook al heeft je kind na zijn C-diploma al zijn zwemdiploma’s: hij moet blijven oefenen om goed te blijven in het zwemmen. Zwemmen kun je namelijk ook weer verleren. Ga dus – als het lukt – met enige regelmaat naar het zwembed. Zo kan je kind zijn geleerde vaardigheden blijven oefenen en zijn (zwem)conditie op peil houden en het is meteen een gezellig dagje uit.