Wat is turbozwemmen?
Turbozwemmen, ook wel een snelcursus zwemmen genoemd, is een intensieve zwemcursus waarbij je kind in een korte periode zijn A-diploma kan halen. Vaak duurt een snelcursus maximaal zes à zeven maanden. Dit is aanzienlijk korter dan het normale A-traject, dat meestal een jaar tot anderhalf jaar duurt.
Het aantal benodigde lesuren om een diploma te behalen is echter wel gelijk aan de verkorte of een normaal traject, alleen het traject wordt in een kortere periode intensiever aangeboden bij een snelcursus.
Er zijn ook organisaties die het traject in enkele weken aanbieden, bijvoorbeeld voor ouders die willen dat hun kind nog snel voor de grote vakantie zijn diploma haalt. Hierbij wordt er meer prestatiegericht gewerkt en wordt er van kinderen verwacht dat ze de lesstof vlot(ter) kunnen opnemen. Meestal is een dergelijke cursus pas vanaf een bepaald lesniveau. Bij de meeste zwemscholen is er voorafgaand aan de cursus dan ook eerst een testles om te kijken of een kind een versnelde cursus zowel mentaal als fysiek aan kan.
Zwemdiploma A: wat moet je kind kunnen?
De eisen voor zwemdiploma A zijn een stuk uitgebreider dan vroeger. Waarom is dat eigenlijk? En wat leert je kind allemaal precies tijdens de zwemlessen voor zijn A-diploma? Lees hier alles over het zwemdiploma A.
Verschil turbozwemmen en normale zwemles
Maar hoe verschilt dit turbozwemmen nu met reguliere zwemlessen? Dat zit 'm eigenlijk alleen in de urenverspreiding. Bij het turbozwemmen zijn er evenveel lesuren als bij het regulier zwemmen in anderhalf jaar, alleen zijn deze in een kortere tijdsduur opgenomen. Waarbij een reguliere les vaak 30 tot 45 minuten duurt, kan een les turbozwemmen twee tot vier uur duren (uiteraard wel met korte pauzes tussendoor).
Diploma en prijsgarantie
Een regulier leszwemuur duurt circa 30 tot 45 minuten. Dit klinkt heel kort, maar toch is het voor een kind lang genoeg om de les goed vol te kunnen houden qua aandacht en kracht, én om de zwemslagen te leren.
Turbozwemlessen duren langer, waardoor kinderen vaak sneller meer kracht ontwikkelen om de verschillende zwemslagen vlotter onder de knie te krijgen. Bovendien weten ouders met deze cursus waar ze aan toe zijn: binnen een aantal maanden is het diploma behaald (diplomagarantie).
Hier zit een kleine kanttekening aan: kinderen die na het traject nog niet voldoen aan de eisen van het zwemdiploma, zwemmen langer door, totdat zij wel op het beoogde niveau zijn om te mogen afzwemmen. Het voordeel is dat de cursuskosten al zijn betaald en er (meestal) geen bijkomende kosten voor de extra lessen worden berekend.
Bij regulier zwemmen kan niet worden vastgesteld wanneer een kind op mag voor diplomazwemmen. Maar hierbij krijg je tussendoor wel updates over hoe het gaat met de zwemlessen.
Voordelen van turbozwemmen
Zwemscholen die turbozwemmen aanbieden, stellen deze voordelen vast:
-
Organisaties hebben vaak een diplomagarantie aan het einde van het traject. Nu zal niet ieder kind aan het eind van het traject ook echt klaar zijn om af te zwemmen. Dat lossen de meeste organisaties op door hem kosteloos aan te laten sluiten bij een andere turboklas of in het reguliere traject door te laten stromen in een badje op zijn niveau. Ditzelfde geldt ook als kinderen niet goed mee kunnen komen, ze krijgen dan extra lessen aangeboden.
-
Met langere lessen heeft je kind een grotere kans om zijn zwemvaardigheid sneller te verbeteren. Van een 45 minuten durende les wordt zeker 10 minuten afgesnoept door opstartperikelen en uitleg, dus er blijft maar 35 minuten effectieve les over. Als er vervolgens een week overheen gaat, dan moet je je afvragen hoeveel je kind nog weet van de vorige les. Vaak moeten er dan dingen herhaald worden voordat het kwartje weer valt. Al is dat laatste niet erg, want door herhaling wordt een vaardigheid beter opgeslagen.
-
Kleine groepen en veel persoonlijke aandacht van de zwemleraar.
-
Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de kinderen, geen badje één, twee, etc. De hele zwemgroep doet dus eigenlijk steeds hetzelfde en zal gedurende de cursus met elkaar het zwemtraject afleggen. Uiteraard wordt er wel persoonlijke aandacht gegeven en krijgt elk kind andere tips, omdat niet ieder kind op dezelfde manier iets aanleert.
-
Je hebt minder reistijd. Omdat de lessen langer duren, hoef je minder vaak naar het zwembad toe. En omdat je kind sneller zijn diploma haalt, is het sowieso minder tijdrovend.
Nadelen van turbozwemmen
Zweminstanties en de nationale zwembond KNZB zetten hun vraagtekens bij versnelde zwemcursussen:
-
Je kind heeft tijd nodig om geleerde vaardigheden in zijn brein op te slaan. Het moet even landen, en daar is niet altijd de tijd voor bij turbozwemmen waardoor je kind de slagen soms niet goed aanleert.
-
De lessen zijn prestatiegericht. Er wordt meer druk gezet op het leren van de slagen in een kortere tijd.
-
De kennis van je kind over zwemmen blijft na het diplomazwemmen bij turbozwemmen soms minder goed hangen ten opzichte van regulier zwemmen, mits er na het diplomazwemmen door gezwommen wordt voor het volgende diploma. En mits ouders met hun kinderen blijven zwemmen/oefenen. De kunst zit in de herhaling. Bij reguliere zwemlessen hebben kinderen langer de tijd (uitgesmeerd over circa anderhalf jaar) om de zwemslagen echt aan te leren en eigen te maken. Zo vergeet je kind de slagen minder snel.
-
De lessen zijn best zwaar en daarom niet voor alle kinderen geschikt. Vooral kinderen onder de 6 jaar kunnen moeite hebben met het – in zeer korte tijd – opnemen van de oefenstof. Het tempo gaat in sommige gevallen gewoon te snel, wat voor frustratie kan zorgen. Ook is twee uur zwemmen voor kinderen heel intensief qua conditie en hebben ze hier niet altijd de kracht voor.
-
Dilemma tussen kindvriendelijk zijn en druk zetten. Als er tijdens de lessen minder tijd is voor ontspanning en individuele problemen dan kan je kind het plezier in zwemmen verliezen. Daardoor kan je kind na het behalen van zijn diploma niet meer verder willen zwemmen. Vooral voor minder sportieve (of bange) kinderen is deze vorm van zwemles mindere geschikt.
-
Ouders overschatten regelmatig de zwemvaardigheid en -veiligheid van jonge kinderen. Zwemmen moet na het diploma goed worden bijgehouden om het niet te verleren. Het is dan ook zeer belangrijk om het zwemtraject compleet te maken en dus door te gaan voor het B- en C-diploma. Hier moet je als ouder bewust van zijn, anders is je kind alsnog niet veilig in het water. Na een versnelde A-cursus is dit extra van belang.
-
Er zijn instapeisen voor de kinderen. Een kind moet bijvoorbeeld al watervreesvrij zijn en er wordt gekeken naar de motorische en cognitieve ontwikkeling van een kind. Ook zijn de meeste cursussen vanaf minimaal 5 jaar om het haalbaar te houden.
-
Kortom, deze zwemmethode moet bij je kind passen. Hij moet de druk en het tempo aankunnen en je kind moet gemotiveerd en sterk genoeg zijn.
Zo houdt je kind het vol
Turbozwemmen is een intensieve zwemcursus. Om te zorgen dat je kind niet halverwege de les afhaakt, kun je rekening houden met de volgende dingen:
- 01.
Zorg ervoor dat je kind goed uitgerust is voor de zwemles en voldoende energie heeft. Het is verstandig om ongeveer anderhalf uur voor de les start goed gegeten te hebben. Dus niet vlak voor de les, dan kan het eten naar boven komen.
- 02.
Zorg ervoor dat je een zwemschool of organisatie uitkiest die de turbolessen ook echt leuk maken voor de kinderen, en die zich niet alleen maar focussen op prestatie. Vraag eerst eens rond bij andere ouders of op school.
- 03.
Tijdens elke turbozwemles is er een pauze (soms meerdere). In de pauze kunnen de kinderen iets drinken en eten. Kies voor een snack met 'snelle' koolhydraten, zoals een banaan of een plak ontbijtkoek. Die zorgen voor nieuwe energie.
- 04.
Geef je kind de ruimte zich te ontwikkelen en zet niet onnodig druk op je kind. Dit remt juist de ontwikkeling en het zelfvertrouwen van je kind.
- 05.
Weet als ouder zeker dat je kind het leuk vindt om in het water te zijn, zodat hij niet gaat opzien tegen de lange zwemlessen.
- 06.
Zorg dat de turboles in het weekend valt en niet na schooltijd. De lange zwemles vergt veel discipline en concentratie. Na een lange schooldag ook nog eens een paar uur achter elkaar zwemmen, is echt teveel gevraagd voor kinderen.
- 07.
Het kan fijn zijn om de cursus samen met een vriendje te doen. Zo heeft je kind houvast en samen leren zwemmen is gezellig.
Afzwemmen voor diploma
Wie bepaalt of en wanneer je kind mag afzwemmen? Het zou natuurlijk zo moeten zijn dat kinderen pas op mogen voor hun diploma als ze goed genoeg kunnen zwemmen en niet omdat de cursusduur erop zit. Hier mag je als ouder dan ook vanuit gaan. Twijfel je toch over de zwemveiligheid van je kind nadat de cursus erop zit, maak dit dan zeker bespreekbaar met de zwemonderwijzer.
Als ouder moet je een goed gevoel hebben over de zwemkunsten van je kind, je moet er vertrouwen in hebben dat ze veilig zwemmen. Besef dat er op dit moment nog geen landelijke afspraken zijn over deze lesmethoden. Daarom is het heel belangrijk om op zoek te gaan naar een goed aangeschreven zwemschool waar andere ouders positief over zijn.
Blijven oefenen
Kinderen worden pas echt zwemzeker wanneer ze na het behalen van hun A-diploma, B diploma en C-diploma ook geleidelijk meer zwemervaring opdoen. Het is belangrijk dat ouders regelmatig met hun kind naar het zwembad gaan na het behalen van de diploma's. Anders verwatert hun kennis letterlijk.
Is je kind klaar voor zwemles?
Zwemexpert Britt Klaassen-Anholts vertelt hier wat zwemles precies inhoudt en op welke leeftijd de meeste kinderen beginnen met het reguliere traject.
De leukste zwembaden op een rij
Een uitje naar een zwemparadijs is altijd een succes. Hier een flinke rij suggesties voor een dagje zwemmen en spelen in het water.