Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom Minecraft goed is voor kinderen

Minecraft is super populair bij kinderen. Het is leuk om te doen, maar ook heel educatief. Het spel stimuleert de creativiteit en verbetert de schoolprestaties. Dit zijn alle voordelen op een rij én tips hoe je Minecraft veilig kunt spelen.

Advertentie

Wat is Minecraft?

Wat Minecraft precies is, is niet in één woord te vangen. Het is een videogame, virtuele LEGO, een mijnbouwsimulator, je creëert er je eigen wereld mee en het is avontuur. Spelers stappen een andere, virtuele wereld in, die geen grenzen kent. Er is dus heel veel vrijheid, om te bouwen, te reizen en je eigen ideeën vorm te geven. Het is het echte leven, maar dan een stuk eenvoudiger.

Minecraft als lesmateriaal

Minecraft wordt regelmatig ingezet in het basis- en voortgezet onderwijs. Met de komst van de Education Edition is het voortaan geaccepteerd lesmateriaal. Minecraft wordt gezien als een van de weinige computerspellen waar kinderen echt wat van opsteken en waarbij het brein op een goede manier wordt geprikkeld. Ze moeten namelijk bouwen en overleven. Een half uur Minecraft spelen voor het slapengaan zorgt voor hogere cijfers op school en betere sociale vaardigheden. Maar er zijn meer voordelen:

 1. Minecraft zorgt voor betere schoolprestaties 
  Minecraft zorgt voor betere prestaties op school, vooral bij aardrijkskunde, natuurkunde, geschiedenis en wiskunde. Zo bestaat een blok in Minecraft uit vier houten planken. Kinderen moeten dus steeds berekenen of zij genoeg hout hebben om spullen in het spel te kopen om mee te bouwen. Ook leren ze abstract denken en denken in oplossingen. Dit werkt door bij het beantwoorden van vragen op school en het huiswerk is sneller gemaakt. En dat betekent meer tijd om te spelen!
 2. Het stimuleert de creativiteit
  Toen Minecraft werd gelanceerd was het gereedschap in het spel noodzakelijk om te overleven. Inmiddels laten spelers hun fantasie de vrije loop en worden er kastelen, boomhutten, woningen en de meeste bijzondere creaties gebouwd, waar ze de origineelste ideeën in kwijt kunnen.
 3. Het leert kinderen niet op te geven
  Je hoeft bij Minecraft geen prinses te redden of als eerste bij de finish te zijn, dus in die zin is er geen specifiek doel. De spelers worden beloond als ze een bepaalde taak hebben voltooid en dat motiveert kinderen om plannen door te zetten en doelen te verwezenlijken. Ook moedigt het ze aan om dingen zelf op te lossen en niet direct om hulp te vragen.
 4. Meetkunde wordt een makkie
  Meetkunde leert kinderen hun ruimtelijke voorstellingsvermogen te gebruiken. Ze leren nadenken over hoe bouwwerken, schaduwen, spiegelbeelden en plattegronden in elkaar zitten, dit in gedachten voor zich te zien en te bedenken hoe ze een bouwwerk het beste kunnen aanpakken. Het is heel leuk om te zien hoe makkelijk kinderen dit in het spel oppakken.
 5. Het zelfvertrouwen groeit
  Kinderen krijgen vaak te horen dat ze iets nog niet kunnen omdat ze nog niet groot genoeg zijn of niet genoeg weten. Maar bij Minecraft kunnen ze alles net zo goed als volwassenen. En dat doen ze écht zelf, niet de computer.
 6. Kinderen leren wat teamwork is
  Door over te schakelen naar de multiplayermodus kunnen kinderen samen bouwen en spelen. Oftewel: als een team samenwerken, elkaar enthousiast maken en zo sneller taken voltooien.
 7. Kinderen worden socialer
  Omdat het spel zo veelzijdig én populair is, is het een goede ijsbreker en sociaal smeermiddel onder kinderen. Zo zei een moeder onlangs op BBC News: ‘Mijn zoon heeft voor heel wat uitdagingen gestaan om op school in contact te komen met kinderen, maar Minecraft heeft ze samengebracht.’
 8. Er wordt geen grof geweld gebruikt
  Er zijn online en in de winkel heel wat gewelddadige spellen voor kinderen te vinden. En ook al is er geen wetenschappelijk bewijs dat gamen agressie kan opwekken, veel ouders vinden het een geruststellend idee dat er in Minecraft geen grof geweld voorkomt. Hoewel het ook weer niet helemaal onschuldig is: ’s nachts verschijnen er monsters, zombies en vierkante spinnen.

Ouderlijk gezag gewenst

Zeker in het begin is het verstandig om dit spel samen met je kind te ontdekken. Ten eerste omdat het leuk is om samen in die gekke virtuele wereld te stappen, waar je varkens moet vangen met een hengel. Maar je kunt zo ook een oogje in het zeil houden en je weet waar je kind het over heeft als hij over zijn Minecraft-avonturen vertelt. Bovendien krijg je bij Minecraft van tevoren geen instructies en uitleg wat de bedoeling is. Dat kan frustrerend zijn voor kinderen en daar kunnen ouders ze bij helpen.
Het is tegelijkertijd een grote kracht van het spel: het vinden en delen van informatie op internet is bijna een verplicht onderdeel. Kinderen gaan op YouTube-kanalen en Minecraft Wiki op zoek naar tips en tricks. Doe dat zeker in het begin samen, want in sommige video’s en tutorials is het taalgebruik vervelend. Zet dan het geluid uit of zoek een kanaal dat je wél aanspreekt.

Maak een afgeschermde wereld voor jouw gezin

Een belangrijke factor van Minecraft is dat je het met andere mensen speelt. Er zijn duizenden servers over de hele wereld, waar iedereen zich op kan aansluiten. Over die werelden heb je geen controle en het trekt allerlei soorten mensen aan. Dat kan onaangename ontmoetingen opleveren, wees je daarvan bewust.
Wil je deze risico’s vermijden en het spel veilig spelen, zet dan zelf een server op met een Minecraft-wereld waar alleen jij en je kinderen toegang toe hebben. Dan heb jij de volledige controle over het reilen en zeilen van jouw wereld. Wil je bijvoorbeeld niet dat er na middernacht monsters verschijnen, dan kan dat.
Als je het te veel gedoe vindt om zelf een server op te zetten, kun je met Minecraft Realms heel makkelijk privéwerelden maken met vrienden en familie, zonder de technische problemen van een Minecraft-server. Deze dienst is alleen niet gratis, maar werkt met een abonnement.

Advertentie

Minecraft en de echte wereld

Wil je niet dat je kind lange tijd aan het scherm geplakt zit? Bec Oakley oftewel MineMum, moeder van twee Minecraft-fans, heeft daar een goed advies voor: probeer verbinding te zoeken tussen activiteiten in Minecraft en die in zijn echte wereld. Wat hij in het spel leert kun je vaak vertalen naar de echte wereld. Op haar blog geeft Oakley allerlei tips. Maak bijvoorbeeld samen papieren Minecraft-poppetjes, bak een Minecraft-taart, bouw creaties na met LEGO of zand… Inspiratie genoeg!

Auteur: Marjolein Schel – Bron: PopSugar – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod