Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
snoepen sinterklaas

Gezond(er) snoepen met Sinterklaas

Pepernoten, chocoladeletters, marsepein, gevuld speculaas… We zijn het zo gewend om veel te snoepen met Sinterklaas. Hartstikke feestelijk en lekker, maar ook: bákken suiker. Wat zijn gezonde(re) alternatieven?

Advertentie

Een beetje extra snoepen met Sinterklaas is helemaal niet erg. Bied er ook maar eens weerstand aan: het ligt al weken voordat de goede man in Nederland is in de winkels, aantrekkelijk gepresenteerd en precies op grijphoogte voor kinderen. Zo krijgt je kind haast ongemerkt al gauw langere tijd meer suiker binnen dan goed voor hem is. En dan moet kerst nog komen!

Wil je de suiker-intake in december aan banden leggen zonder dat het saai en ongezellig wordt? Dat gaat lukken. Er zijn namelijk genoeg gezonde(re) alternatieven waar je kind blij van wordt. Ook op de grote dag zelf. Zet je schrap voor gezond(er) snoepen met Sinterklaas.

Tip: 25x zo zeg je nee tegen je kind zonder nee te zeggen

Snoepen met Sinterklaas: hoeveel calorieën?

Enig idee hoeveel calorieën er eigenlijk in een kinderhandje pepernoten zitten? Hieronder vind je een overzicht van het populairste sinterklaassnoepgoed. Bedenk hierbij ook dat deze calorieën vooral uit suikers en ongezonde vetten komen. Het is natuurlijk het beste als je kind zijn dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën binnenkrijgt met gezonde voeding.

Advertentie

Het Voedingscentrum maakt tijdens de sinterklaasperiode onderscheid tussen ‘dagkeuzes’ en ‘weekkeuzes’ (buiten de Schijf van Vijf). Pepernoten, taaitaai, schuimpjes en speculaas kun je bijvoorbeeld best elke dag geven (in de hieronder genoemde hoeveelheid). Marsepein, gevuld speculaas, amandelstaaf en chocolade geef je het liefst maximaal één keer per week.

Snoepgoed Kilocalorieën Hoeveelheid
Kruidnoten 48 kcal Per 10 stuks
Chocoladekruidnoten 102 kcal Per 10 stuks
Pepernoten 92 kcal Per 10 stuks
Marsepein 105 kcal Per stukje (25 gram)
Schuimpjes 10 kcal Per stuk
Taaitaai 15 kcal Per stuk (klein poppetje)
Borstplaat 35 kcal Per stuk
Kikker/muis 57 kcal Per stuk
Chocolade munten 32 kcal Per stuk
Speculaasjes 48 kcal Per stuk
Gevuld speculaas 140 kcal Per stuk (30 gram)
Speculaasbrok 120 kcal Per stuk (25 gram)
Amandelstaaf 113 kcal Per stuk (25 gram)
Chocoladeletter puur 141 kcal Per stukje (25 gram)
Chocoladeletter wit 143 kcal Per stukje (25 gram)
Chocoladeletter melk 146 kcal Per stukje (25 gram)

Tip! Glutenvrije speculaasjes koop je hier gewoon kant-en-klaar

Gezonde alternatieven

Sinterklaas is maar één keer per jaar in het land, dus er mag best wat gesnoept worden. Wil je het binnen de perken houden, dan kun je kiezen voor de volgende gezonde én lekkere alternatieven. En die zien er toch heel gezellig en ‘sinterklazig’ uit:

Zonder suiker of minder suiker

Is je kind niet te verleiden tot totaal verantwoord snoepen met Sinterklaas? Dan kun je altijd nog zelf de keuken ingaan om (iets) gezondere varianten van pepernoten, speculaasjes en marsepein te bakken:

Advertentie

Hier meer Sinterklaas recepten die je samen met je kind kunt maken.

Tips voor een gezonde(re) Sinterklaasavond

Snoepen met Sinterklaas? Er zijn allerlei manieren om te zorgen dat je kind zich verwend voelt, terwijl jij jezelf een tevreden schouderklopje voor bewust ouderschap kunt geven. Zo pak je dat aan:

  • Maak een monkey platter: laat je kind twee vakjes van een vakjesbord vullen met snoep. In de rest doe je crackertjes, gekookt ei en snackgroenten.
  • Doe de pepernoten of ander lekkers in kleine bakjes. Dan lijkt het meer, terwijl er minder wordt gesnoept dan uit een grote schaal.
  • Haal niet te veel snoepgoed in huis. Je kind geniet niet per se meer als er een overvloed is. Haal bijvoorbeeld twee soorten, waarvan je hem eentje laat kiezen.
  • Dat de pepernoten al in augustus in de winkels liggen, betekent niet dat je ze dan al moet kopen. Hoe korter voor Sinterklaas, hoe bijzonderder. Plus: hoe minder je kind ervan eet.
  • Kook een gezonde avondmaaltijd die je kind graag lust. Dan zijn de vitaminen en mineralen alvast binnen. Het toetje kun je best eens vervangen door taaitaai.
  • Gaan jullie je een keer te buiten, vertel je kind dan dat dat mag als het feest is. Zo blijft het iets speciaals en kun je makkelijker weer ‘normaal doen’ als Sinterklaas weer naar Spanje is vertrokken.
Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod