Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10 dingen die je moet weten over het RS-virus

Elk jaar krijgen honderden baby's en kinderen het RS-virus. In de meeste gevallen is dit verkoudheidsvirus onschuldig, maar als het overslaat op de luchtwegen kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Toch hebben veel ouders er nog nooit gehoord. Daarom alles wat je moet weten over het RS-virus.

Advertentie
 1. RS-virus staat voor Respiratoir Syncytieel Virus

  Het RS-virus is een (verkoudheids)virus, waar je kind mee in aanraking kan komen. Meestal veroorzaakt het virus niet meer dan een verkoudheid, maar in sommige gevallen kan het ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als het virus overslaat naar de luchtwegen. Jaarlijks overlijden er wereldwijd ongeveer 700 baby’s aan het RS-virus, hierbij is het goed om te weten dat dit zeldzaam in Nederland gebeurt. De kans hierop is het grootst bij baby’s jonger dan drie maanden en baby’s die vallen binnen een risicogroep. Tot deze kwetsbare groepen behoren bijvoorbeeld baby’s die te vroeg zijn geboren (voor de 37 weken, baby’s met een hartafwijking of longziekte, baby’s met het down-syndroom.

 2. We zitten midden in een uitbraak

  Volgens artsen ontstaat er jaarlijks vanaf november een epidemie, die duurt tot ongeveer maart. In de herfst- en wintermaanden komen daarom de meeste infecties met het RS-virus voor. Maar ook in de zomer kan het ‘winterse’ RS-virus opeens opduiken, zoals nu blijkt.

 3. Het RS-virus komt vaak voor

  Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus dat er is. Bijna elk kind loopt voor zijn tweede verjaardag wel een keer het RS-virus op, meestal zonder ernstige gevolgen. De meeste symptomen lijken op normale verkoudheidsklachten als een loopneus, hoesten, rode wangen en soms een beetje koorts. Let wel: als je je als ouder zorgen maakt, trek dan meteen aan de bel en laat je baby nakijken door een arts.

 4. Het RS-virus kan leiden tot een ziekenhuisopname

  Hoewel het virus dus meestal als een onschuldige verkoudheid verloopt, kan het ernstige gevolgen hebben. Zo kan het een infectie aan de luchtwegen (bronchitis) veroorzaken wat zorgt voor heftige hoestbuien. Uit onderzoek blijkt dat tien procent van alle kinderen in Nederland een arts bezoekt vanwege een RS-infectie. Jaarlijks belanden er ongeveer 2000 kinderen in het ziekenhuis, een deel daarvan wordt opgenomen op de Intensive Care.

  Advertentie
 5. Een intrekkende borstkas kan wijzen op een ernstige RS-infectie

  Een snelle en moeilijke ademhaling (piepgeluiden), hijgerig naar adem happen, hoesten, een bleke of grauwe huid, tekenen van uitdroging (huilen zonder tranen, geen natte luier in 12 uur), niet of minder eten/drinken, bij inspanning (zoals de fles drinken) snel vermoeid/uitgeput raken, een intrekkende borstkas: dit zijn allemaal signalen die duiden op een ernstige RS-infectie en dus met spoed naar het ziekenhuis moet!

 6. Je kunt weinig tegen een RS-infectie doen

  Er is helaas geen medicijn die dit verkoudheidvirus kan verhelpen. Veel meer dan je baby laten uitzieken en zijn verkoudheid bestrijden met wat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kun je niet doen. Help je baby het minder benauwd te krijgen, door zijn neus regelmatig te spoelen met een zoutoplossing. Zorg ook dat de lucht in huis niet te droog is, zo voorkom je dat je kind extra moet hoesten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een bakje water bij de verwarming te zetten. Blijf er ook opletten dat je baby voldoende drinkt, dit voorkomt uitdroging. Vaak verdwijnen de klachten binnen twee weken.

  Tip: Schaf een luchtbevochtiger aan, zo voorkom je te droge lucht in huis.

  Lees ook: 6x dit kun je doen als je baby verkouden is

 1. Er is geen vaccin tegen het RS-virus

  Nog niet tenminste, wetenschappers werken aan de ontwikkeling hiervan maar naar verwachting duurt het nog jaren dat er een vaccin is. Er is inmiddels wel een medicijn die de kans op ernstige RS-virusinfecties kan verkleinen. Maar als een baby het RS-virus eenmaal heeft, is er geen medicatie die de infectie kan verhelpen.

 2. Het is besmettelijk

  Het virus verspreidt zich door hoesten, niezen en praten. Het virus kan buiten het lichaam uren overleven en wordt via de lucht of door aanraking van besmette personen of spullen zoals speelgoed overgedragen. Was dus altijd extra vaak je handen als je verkouden bent, of in de buurt bent geweest van iemand die verkouden was. En maak ook het speelgoed van je kind regelmatig met een sopje goed schoon.

  Lees ook: Zo voorkom je de verspreiding van griep

 3. Doe aan preventie

  In deze tijd ben je sowieso voorzichtig, maar zorg voor een extra goede hygiëne voor jou en je baby, denk aan 100x je  handen wassen, goed schoonmaken van deurknoppen, spenen, flesjes, speelgoed etc. Vergeet ook niet je huis goed te ventileren: zet je ramen en deuren dus dagelijks open.

 4. Hou je kind uit de buurt van mensen die verkouden zijn

  Neem het zekere voor het onzekere en laat kinderen of volwassenen die flink verkouden zijn pas weer in contact met je (jonge) baby komen als de snotneuzen over zijn. Ga je zelf op kraamvisite als je verkouden bent? Was dan heel goed je handen als je daar bent, of neem het zekere voor het onzekere en ga een andere keer langs.

  Lees hier alles over verkoudheid bij kinderen

Bron: NOS, Wilhelmina Kinderziekenhuis Beeld: Shutterstock