Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Baby heeft last van RS-virus
door

10 dingen die je moet weten over het RS-virus

Maar liefst 1 op de 56 baby's in Europa wordt tijdens het eerste levensjaar in het ziekenhuis opgenomen met het RS-virus. Als dit verkoudheidsvirus, dat in de meeste gevallen onschuldig is, overslaat op de luchtwegen kunnen de gevolgen ernstig zijn. Toch hebben veel ouders er nog nooit van gehoord. Daarom: alles wat je moet weten over het RS-virus.

Advertentie
  1. Het RS-virus komt vaak voor

    Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus dat er is. Bijna elk kind loopt voor zijn tweede verjaardag wel een keer het RS-virus op, meestal zonder ernstige gevolgen. De meeste symptomen lijken op normale verkoudheidsklachten als een loopneus, hoesten, rode wangen en soms een beetje koorts. Let wel: als je je als ouder zorgen maakt, trek dan meteen aan de bel en laat je baby nakijken door een arts.

    Lees ook: Alles over het RS-virus

  2. RS-virus staat voor Respiratoir Syncytieel Virus

    Het RS-virus veroorzaakt bij volwassenen meestal niet meer dan een verkoudheid. In sommige gevallen, zoals bij heel jonge kinderen of kwetsbare ouderen, kan het ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als het virus overslaat naar de luchtwegen. Jaarlijks overlijden wereldwijd ongeveer 700 baby’s aan het RS-virus. Hierbij is het goed om te weten dat dit zeldzaam in Nederland gebeurt. In de herfst- en wintermaanden komen de meeste infecties met het RS-virus voor, maar ook in de zomer kan het ‘winterse’ respiratoir syncytieel-virus opeens opduiken.

    Zie ook: Stapje dichter bij levensreddend middel tegen RS-virusinfectie

  3. Te vroeg geboren baby’s zijn extra kwetsbaar

    Niet alle kinderen hebben evenveel kans om heel ziek te worden van het RS-virus. De kans hierop is het grootst bij baby’s jonger dan drie maanden en baby’s die vallen binnen een risicogroep. Tot deze kwetsbare groepen behoren bijvoorbeeld baby’s die te vroeg zijn geboren, ofwel voor de 37 weken. Ook baby’s met een hartafwijking of longziekte en baby’s met het downsyndroom lopen meer risico om flink ziek te worden van het RS-virus.

    Advertentie
  4. Het RS-virus kan leiden tot een ziekenhuisopname

    Hoewel het virus dus meestal als een onschuldige verkoudheid verloopt, kan het ernstige gevolgen hebben. Zo kan het een infectie aan de luchtwegen (bronchitis) veroorzaken, wat zorgt voor heftige hoestbuien. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst een op de 56 baby’s in Europa tijdens het eerste levensjaar in het ziekenhuis opgenomen met het RS-virus. In Nederland belanden jaarlijks 150 tot 200 baby’s met het RS-virus op de intensive care.

  5. Een intrekkende borstkas kan wijzen op een ernstige RS-infectie

    Een snelle en moeilijke ademhaling (piepgeluiden), hijgerig naar adem happen, hoesten, een bleke of grauwe huid, tekenen van uitdroging (huilen zonder tranen, geen natte luier in 12 uur), niet of minder eten/drinken, bij inspanning (zoals de fles drinken) snel vermoeid/uitgeput raken, een intrekkende borstkas: dit zijn allemaal signalen die duiden op een ernstige RS-infectie. Raadpleeg dan gauw een arts.

  6. Je kunt weinig tegen een RS-infectie doen

    Er is helaas geen medicijn dat dit verkoudheidsvirus kan verhelpen. Veel meer dan je baby laten uitzieken en zijn verkoudheid bestrijden met wat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kun je niet doen. Help je baby het minder benauwd te krijgen, door zijn neus regelmatig te spoelen met een zoutoplossing. Zorg ook dat de lucht in huis niet te droog is, zo voorkom je dat je kind extra moet hoesten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een bakje water bij de verwarming te zetten. Blijf er ook op letten dat je baby voldoende drinkt, dit voorkomt uitdroging. Vaak verdwijnen de klachten binnen twee weken.

    Tip: Schaf een luchtbevochtiger aan, zo voorkom je te droge lucht in huis.

    Advertentie

    Lees ook: 6x dit kun je doen als je baby verkouden is

  1. Er is geen vaccin tegen het RS-virus

    Nog niet tenminste, wetenschappers werken aan de ontwikkeling hiervan. Een eerste vaccin tegen RSV is door de Europese Unie op 4 november goedgekeurd. En diverse vaccins zijn in ontwikkeling. Maar naar verwachting duurt het nog jaren voordat er een vaccin op de markt is. Er is inmiddels wel een medicijn dat de kans op ernstige RS-virusinfecties kan verkleinen. Maar als een baby het RS-virus eenmaal heeft, is er geen medicatie die de infectie kan verhelpen.

  2. Het is besmettelijk

    Het virus verspreidt zich door hoesten, niezen en praten. Het virus kan buiten het lichaam uren overleven en wordt via de lucht of door aanraking van besmette personen of spullen zoals speelgoed overgedragen. Was dus altijd extra vaak je handen als je verkouden bent, of in de buurt bent geweest van iemand die verkouden was. En maak ook het speelgoed van je kind regelmatig met een sopje goed schoon.

    Lees ook: Zo voorkom je de verspreiding van griep

  3. Doe aan preventie

    In deze tijd ben je sowieso voorzichtig, maar zorg voor een extra goede hygiëne voor jou en je baby, denk aan vaak je handen wassen, goed schoonmaken van deurknoppen, spenen, flesjes, speelgoed etc. Vergeet ook niet je huis goed te ventileren: zet je ramen en deuren dus dagelijks open.

  4. Hou je kind uit de buurt van mensen die verkouden zijn

    Neem het zekere voor het onzekere en laat kinderen of volwassenen die flink verkouden zijn pas weer in contact met je (jonge) baby komen als de snotneuzen over zijn. Ga je zelf op kraamvisite als je verkouden bent? Was dan heel goed je handen als je daar bent, of neem het zekere voor het onzekere en ga een andere keer langs.

    Lees ook: Alles over verkoudheid bij kinderen

Bron: NOSBeeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer- Drinkbeker

Drinkbeker

De Miracle 360° Trainer Cup
Shop nu