Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwak positief resultaat zwangerschapstest
door

10 mogelijke redenen voor een vaag positief resultaat op je zwangerschapstest

Het moment dat je gaat testen of je zwanger bent: is er iets spannender in het leven dan dat? Hoe vervelend is het dan als de test geen duidelijk antwoord geeft. Er lijkt een licht positief streepje zichtbaar, maar je weet het niet zeker. Hoe dit kan?

Advertentie
  1. Je bent zwanger, maar het is nog te vroeg om te testen

    Als je een zwangerschapstest afneemt in een (te) vroeg stadium van je zwangerschap, krijg je mogelijk een zwak positief resultaat. Tijdens je zwangerschap produceert je placenta het hGC-hormoon. Dit begint bijna onmiddellijk vanaf het begin van de zwangerschap, maar het duurt even voordat de hGC-waarden in je lichaam zijn gestegen. Het vroegste moment dat de stijgende hCG-waarden kunnen worden gemeten, ligt tussen de elf en veertien dagen na de conceptie. Lees hier meer over wanneer je kunt testen. De hCG-waarden zijn het hoogst tegen het einde van het eerste trimester. Als je te vroeg gaat testen, krijg je dus mogelijk een vals negatief of een zwak positief resultaat.

  2. Je hebt een vroege miskraam gehad

    Een vaag positieve test kan ook het resultaat zijn van een vroege miskraam die je al in de eerste dagen of weken van de zwangerschap hebt gehad. Vroege miskramen hebben niet altijd duidelijke symptomen. Soms treden er helemaal geen symptomen op en lijkt het gewoon op een (iets latere) menstruatie, waardoor je misschien niet eens wist dat je ooit zwanger was. Na een vroege miskraam duurt het even voordat de hCG-waarden in je lichaam weer naar hun normale niveau gaan. Dus als je tijdens dit tijdsbestek een zwangerschapstest doet, is het mogelijk dat er een vaag positief resultaat optreedt.

  3. De test is oud

    Een oude of verlopen test meet mogelijk niet nauwkeurig genoeg meer of het hCG-hormoon aanwezig is in je urine of niet. Dit kan leiden tot een vals negatief of, vaker, zwak positief testresultaat. Als je te maken hebt met zoiets serieus als een mogelijke zwangerschap, wil je er zeker van zijn dat het resultaat klopt. Het is daarom aan te raden een nieuwe test te kopen.

    Lees ook: Negatieve zwangerschapstest maar toch zwanger?

  4. Je hebt een oud kopje gebruikt

    Verschillende zwangerschapstesten komen met verschillende instructies. Sommige testen geven aan dat je het staafje in een kopje urine moet dopen. Als je dit doet, is het ’t beste om elke keer een andere, bij voorkeur wegwerp-, beker te gebruiken. Als je geen wegwerpbeker gebruikt, is het misschien niet voldoende om een afgewassen beker te gebruiken. Zwangerschapstesten vereisen zulke kleine urinemonsters, dat alles wat van tevoren in je beker is achtergebleven, je resultaat kan beïnvloeden.

    Advertentie
  5. Je hebt misschien gezondheidsproblemen

    Gezondheidsproblemen kunnen ook de boosdoener zijn, zeker als je klachten te maken hebben met hormonen. Aangezien zwangerschapstests werken door te signaleren of een vrouw hCG in haar lichaam heeft, kan een gezondheidsprobleem een vaag positief testresultaat veroorzaken. Zo kunnen nierziekten bijvoorbeeld als gevolg hebben dat er eiwitten en bloed in je urine lekken. Van zwangerschapstests is bekend dat ze dit eiwit kunnen verwarren met hGC. In het verleden is ook gebleken dat een (vage) positieve test heel soms kan betekenen dat er sprake is van baarmoederhalskanker. Maar raak niet in paniek: het gaat hier om zeldzame gevallen.

  6. De zwangerschapstest is te lang geleden uitgevoerd

    Een zwangerschapstest die een zwak positief resultaat geeft, heb je misschien te lang laten liggen. De meeste testen hebben één tot tien minuten nodig (afhankelijk van het merk) om de hormoonwaarden in je urine te meten. Als je de test langer laat liggen, voordat je ‘m bekijkt, kan de urine verdampen. Dit kan resulteren in een vage positieve lijn. Wacht dus niet te lang met het bekijken van de test; dat kan een vals resultaat geven.

    Lees ook: Ik wil zwanger worden

  7. Je hebt recent een abortus gehad

    Een vage positieve test kan ook worden veroorzaakt door een abortus. Een abortus beëindigt een zwangerschap, maar je lichaam keert niet meteen terug naar zijn normale staat. Het duurt even voordat de hormoonspiegels in je lichaam weer normaal zijn. Dus als je onlangs een abortus hebt gehad en vervolgens een zwangerschapstest doet, krijg je mogelijk nog een zwak positief resultaat.

  8. Je slikt vruchtbaarheidsmedicijnen

    Vruchtbaarheidsmedicijnen voor vrouwen bevatten hormonen die een ovulatie stimuleren. Voor vrouwen die problemen hebben om zwanger te raken, kunnen deze medicijnen een waar redmiddel zijn. Maar gebruik je deze medicijnen, let er dan op dat je op het juiste moment een zwangerschapstest doet. Vaak heb je de neiging om veel en vaak te testen tijdens zo’n traject, maar veel vruchtbaarheidsmedicijnen (zoals Pregnyl), bevatten het hCG-hormoon. Hierdoor kun je dus een vals (vaag) positief resultaat krijgen.

    Advertentie
  9. Je hebt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad

    Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen treden op wanneer een bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder nestelt. Omdat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap een interne bloeding kan veroorzaken en de baby nooit voldragen kan worden, wordt een dergelijke zwangerschap beschouwd als een medisch noodgeval dat behandeld moet worden. Helaas betekent dit dat de zwangerschap wordt afgebroken. Als je na het behandelen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap een test doet, kun je nog een zwak positief resultaat krijgen. Maar dit betekent niet dat je nog steeds zwanger bent.

  10. Je bent zwanger

    Soms betekent een vage positieve test gewoon dat je zwanger bent. En waarom dat tweede streepje wat vager is dan de eerste, weet niemand. Krijg jij een licht, vaag positief streepje te zien op je zwangerschapstest en denk je dat je zwanger bent? Koop dan nog een test en test de volgende dag opnieuw. Met een beetje geluk is het resultaat dan duidelijker.

Lees ook: Ben ik zwanger?

Bron: BabyGagaBeeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Shop hier