Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

11x positieve reacties op ongevraagd advies over de opvoeding

Niemand zit te wachten op ongevraagd advies over de opvoeding. Toch ontkom je bijna niet aan bemoeizuchtige buitenstaanders. Hier zijn elf positieve reacties om te dealen met het goedbedoelde maar ongevraagde advies van familie en vrienden.

Advertentie
 1. ‘Ik waardeer hoeveel je geeft om onze kinderen, maar ik ben heel blij met onze eigen aanpak’

  Hard op de inhoud, maar zacht op de relatie. Met dit antwoord laat je de andere persoon weten dat jullie geen hulp en advies nodig hebben, maar je waardeert de intentie.

 2. ‘Ik heb veel nagedacht en gelezen over ouderschap en ben heel blij met wat ik daarvan heb opgestoken’

  Misschien kan deze zelfverzekerde reactie de ander zelfs nieuwsgierig maken naar wat je hebt gelezen en waarom je hebt besloten dat het de juiste manier is om dingen aan te pakken. Dit doen millennial moeders anders dan voorgaande generaties.

 3. ‘We hebben verschillende methoden geprobeerd, en dit is wat voor ons het beste werkt’

  Met dit antwoord laat je weten dat je verschillende stijlen van ouderschap geprobeerd hebt en nu tevreden bent met wat je doet. Moeder zijn pas na drie maanden zeker over hun opvoedstijl.

  Advertentie
 4. ‘We merken dat hij beter reageert als we op een zachte manier grenzen stellen’

  Zachtaardig ouderschap wordt vaak verward met een (te) tolerante opvoeding. Met dit antwoord stel je vrienden en familie gerust dat je wel degelijk grenzen stelt en de controle hebt.

 5. ‘Ik heb gemerkt dat als we naar het huilen luisteren in plaats van hem af te leiden of het te negeren, hij zijn gevoelens laat horen en later minder snel overstuur is’

  Veel mensen zien huilen als iets dat direct gestopt moet worden. Op deze manier leg je uit dat dit een bewuste keuze is om hem te laten huilen en je dit met een bepaald doel doet. Je baby laten huilen of niet?

 6. ‘Elk gezin is anders, maar dit is wat het beste werkt voor ons’

  Met dit antwoord laat je zien dat het kiezen van een ander pad niet betekent dat je oordeelt of kritisch bent ten opzichte van anderen, en je begrijpt dat iedereen andere keuzes maakt.

Lees ook: Zo ga je het beste om met kritiek op de opvoeding van je kind

 1. ‘Kinderen zijn zo verschillend, zo reageert mijn kind het best’

  Hiermee laat je de andere persoon weten dat je hiervoor kiest omdat je je kind kent en begrijpt.

 2. ‘Maak je geen zorgen, ik heb het onder controle’

  Zo laat je op subtiele wijze weten dat je niemand nodig hebt om een situatie op te lossen.

 3. ‘Bedankt voor je advies, ik zal erover nadenken’

  Hiermee laat je de ander weten dat je het advies gehoord hebt, maar je beëindigt ook meteen het debat. Perfect om te gebruiken bij iemand waarvan je weet dat die het nooit eens zal zijn met jouw opvoedstijl.

 4. ‘Ik geloof dat ik een andere manier van opvoeden heb dan jij’

  Een opening om met de ander verder te praten over opvoedingstijlen en persoonlijke keuzes. Het kan jullie wellicht dichter bij elkaar brengen.

 5. ‘….’

  Soms is het goed om alleen maar te luisteren en geen reactie te geven. Zo ontdek je misschien dat de reactie van een ander niets met jou te maken heeft of met je manier van opvoeden, maar dat het eigenlijk gaat over zijn eigen opvoeding.

Lees ook: 9x hilarische uitspraken van moeders tijdens de bevalling

Bron: Motherly Beeld: Shutterstock