Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Gevaren kinderen
door

5x gevaren om als ouder even bij stil te staan

Laat jij je kinderen rennen, springen en spelen zonder je overal zorgen over te maken? Hartstikke goed! Kinderen leren tenslotte met vallen en opstaan. Soms letterlijk. Toch zijn er volgens kinderarts Wendy Hunter een paar gevaren waar je je als ouder wel bewust van moet zijn. Hier haar lijstje.

Advertentie
 1. Stikken en verslikken

  Bij verstikking denk je al snel aan de eerste vaste hapjes waar je kind zich in kan verslikken of erger. Toch zit daar niet het grootste gevaar, volgens Hunter. ‘Kinderen hebben een ingebouwd veiligheidsmechanisme dat hun luchtweg sluit als er voedsel in dreigt te komen. Dus een dreumes van achttien maanden kan zich verslikken als hij iets te enthousiast een boterham naar binnen propt, maar dat is hoe hij leert eten.’ Volgens haar zijn voorwerpen als leeggelopen ballonnen, munten en Lego-steentjes pas echt gevaarlijker. ‘Meestal gebeurt dit wanneer een kind alleen is met zijn oudere broer of zus’, waarschuwt ze. ‘En laat kinderen niet rennen met een lolly of een tandenborstel in hun mond. Het kan heel gevaarlijk zijn als een kind dan valt.’ Ook goed om te weten: zo gevaarlijk kan het eten van een druif zijn voor je kind.

 2. Een beet van een dier

  Een lik van de hond of knuffelen met de kat, je kind zal er niets aan overhouden. Sterker nog, het kan zorgen voor een sterker afweersysteem. Maar een aanval van een dier kan een kind nare verwondingen opleveren. Leer je kind daarom al vroeg hoe hij een hond, kat of ander dier moet benaderen. En dat hij nooit iets van een hond moet afpakken. Want hoe lief een dier er ook uitziet, je weet nooit hoe hij zal reageren op je kind.

 3. Water

  Ben je dolblij als je kind zijn zwemdiploma’s heeft? Logisch. Toch betekent dit niet dat je kind zonder gevaar nu overal alleen het water in kan of in z’n uppie langs de kant kan spelen. ‘Zelfs als kinderen weten hoe ze moeten zwemmen, kunnen ze verdrinken’, waarschuwt Wendy Hunter. ‘Zwemlessen bieden helaas geen garantie, dat je kind niets zal overkomen.’ Haar advies is dan ook om in de buurt van het water je kinderen geen moment uit het oog te verliezen.

 1. Vergiftiging

  De meeste ouders zijn heel alert als het gaat om het opbergen van medicijnen en schoonmaakmiddelen. Toch gebeuren de meeste vergiftigingen alsnog gewoon thuis. ‘Een ‘snoepje’ in de portemonnee van het bezoek is met kleine kindervingertjes zo gevonden’, aldus Wendy Hunter. De meest gevaarlijke dingen in huis? Wasmiddelen, medicijnen, giftige planten en ijzerpillen. Heeft je kind (vermoedelijk) toch een vergiftiging opgelopen? Dit is wat je moet doen.

 2. Valpartijen

  Struikelen, vallen, schaafwonden op knieën: het hoort er allemaal bij. In plaats van steeds ‘Doe voorzichtig!’ of ‘Pas op!’ te roepen, kun je beter weten waar het gevaar echt in schuilt, vindt Wendy Hunter. ‘Trampolines zijn bijvoorbeeld echte bottenbrekers, zegt ze. ‘Dit gebeurt meestal als er meer dan één kind tegelijkertijd op de trampoline staat. Ik laat mijn kinderen dus om de beurt springen.’  Dit is waar artsen hun kind thuis ook liever niet mee laten spelen vanwege het gevaar.

Bron: BabyscienceBeeld: GettyImages

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini collectie

Prenatal

Sweet Petit mini collectie

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu