Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

6x tips om je vriendin te steunen als zwanger worden haar niet lukt

Hoe moeilijk het ook is, met deze tips kun je er voor je vriendin zijn als zij met onvruchtbaarheid of moeilijk zwanger worden te maken krijgt.

 1. Besef dat elke ervaring anders is

  Met een veelvoud aan behandelingsopties (IUI, IVF, ICSI, enz.) en een nog groter aantal redenen waarom stellen niet zwanger raken, beleeft iedereen het anders. Ga daarom niet invullen voor een ander, maar luister naar wat je vriendin te vertellen heeft. Hierdoor krijg je ook het beste beeld van hoe je haar tot steun kunt zijn.

 2. Jij kunt het niet oplossen

  Het liefst wil je alle problemen voor je vriendin oplossen, maar dat gaat in deze situatie niet. De kans is klein dat je met een mogelijkheid komt waar zij nog niet eerder aan heeft gedacht. Focus je daarom ook niet op de oplossing, maar wees vooral supportive in de keuzes die zij maakt. Of biedt aan een keer mee te gaan naar een behandeling als extra steun.

 3. Let op je woorden

  Je vriendin zit niet te wachten op geruststellende woorden als ‘vooral niet stressen, dan gebeurt het vanzelf’, ‘het moet zo zijn’ of ‘je kunt tenminste zwanger worden’. Hoe goed je intenties ook zijn, deze woorden kunnen zelfs kwetsend overkomen. Ook vragen na een behandeling of ze al zwanger is kan gevoelig liggen. Probeer het eens met: ‘ik denk aan je’, ‘als je wilt praten ben ik er voor je’ of ‘hoe voel je je?’

 4. Zoek de balans tussen optimistisch en realistisch

  Ze zeggen: hoop doet leven, maar de waarheid is dat niemand kan voorspellen hoe, wanneer en of het gaat lukken om een gezin te stichten. De ene keer zal je vriendin een peptalk nodig hebben, de andere keer een schouder om op te huilen. En twijfel je wat ze vandaag nodig heeft? Vraag het haar gewoon.

 1. Begrijp haar behoefte aan afstand

  Als je midden in een traject zit, kunnen sommige sociale momenten, zeker iets als kinderverjaardagen, moeilijk zijn. De oplossing is niet om haar niet meer uit te nodigen. Het laatste dat je wilt doen is een vriendin het gevoel geven dat zij ergens niet welkom is. Laat de beslissing aan haar en respecteer haar keuze.

 2. Breng je eigen nieuws met tact

  Er komt misschien dat moment dat jij zelf in verwachting raakt en jouw blijde nieuws met je vriendin wilt delen, maar dit het liefst uit de weg wilt gaan om haar niet te kwetsen. Hoewel dit verleidelijk kan zijn is het altijd beter om het gesprek toch aan te gaan en wacht hier niet te lang mee. Je wilt niet dat ze het van een ander hoort.

Bron: Psychology Today Beeld: Shutterstock