Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
slapen zwanger
door

8 redenen waarom je niet slaapt als je hoogzwanger bent

'Wel goed slapen hoor! Als de baby er is, heb je geen nachtrust meer.' Lief bedoeld die adviezen, maar lekker slapen als je hoogzwanger bent, is makkelijker gezegd dan gedaan.

Advertentie

Ben je bijna uitgerekend? Dan krijg je vast regelmatig te horen dat je je rust moet pakken nu het nog kan. Allemaal leuk en aardig, maar een goede nacht slaap zit er vaak niet in als je hoogzwanger bent. Acht redenen waarom:

 1. De baby slaapt ’s nachts niet

  Nu al niet. Hij zit nog in je buik en is bezig met een uitgebreide work-out om 2.00 uur ’s nachts. Of hij heeft de halve nacht lang de hik.

 2. Je moet plassen

  Wel acht keer per dag en ook midden in de nacht moet je naar de wc. Je blaas zit bizar snel vol en het gevoel is niet te negeren.

 3. Die buik is gewoon te groot

  Als je een buikslaper was, is je favoriete slaappositie nu sowieso een no-go. Maar bijna elke hoogzwangere vrouw vindt haar buik in de weg zitten als ze in bed ligt. Je hebt vijf kussens om je heen gepositioneerd – daar was je een half uur mee bezig toen je naar bed ging – maar die liggen na een tijdje echt niet lekker meer. Dus draai je je zuchtend weer om, op zoek naar een houding die toch nog redelijk comfortabel ligt.

  Advertentie

  Lees ook: Tips om beter te kunnen slapen met een dikke buik. 

 1. Je hebt nog zoveel om over na te denken

  Dat de babykamer nog niet af is, of je wel genoeg hydrofiele luiers hebt (ja, met twintig red je het echt wel), dat het geboortekaartje nog uitgekozen moet worden, de adressenlijst opgesteld moet worden en hoe je subtiel aan je schoonmoeder vertelt dat ze niet de hele kraamweek mag komen logeren. En bovenal pieker je over het feit waarom je nou niet in slaap kunt komen? Straks ben je doodmoe voor de baby er is, help!

 2. Je hebt honger

  Ondanks de uitgebreide avondmaaltijd, twee toetjes en een zak chips (hey: je eet voor twee), rammelt je maag. Trek!

 3. Je hebt brandend maagzuur

  Oké, misschien waren die twee toetjes en zak chips die je om 22.00 uur naar binnen stouwde toch niet zo’n goed idee. Liggen is bijna onmogelijk. Je probeert rechtop te slapen met hulp van een van je vijf kussens, maar dat is ook niet relaxed. En al die maagzuurmiddelen helpen helemaal niets. (Kleine troost: je baby krijgt wel een mooie bos haar, zeggen ze, als je erg last van brandend maagzuur hebt).

Het geheim: zo slaap je goed tijdens je zwangerschap.

 1. Je benen vragen om aandacht

  Rusteloze benen zijn een bekende wakker-houder tijdens de zwangerschap. Je wilt ze rekken, bewegen of aaien. Ze jeuken. Je enkels zijn dik. Je hebt kramp in je kuiten. Om gek van te worden.

 2. Je droomt heftig

  Val je eindelijk in slaap, heb je vervolgens de meest bizarre en vermoeiende dromen ooit. Je komt niet echt bij als je de hele nacht lang in een bevalkamer was met je oude wiskundeleraar als verloskundige en onverwacht een zesling ter wereld bracht.

Hoe weinig je ook slaapt: je hebt genoeg energie voor de bevalling straks, echt. Je lichaam krijgt vanzelf een powerboost als het zover is. De periode daarna met een nachtbrakende baby overleef je ook. Sterker nog: je bent al een beetje gewend aan minder nachtrust, dat scheelt.

Bron: PregnantchickenBeeld: GettyImages

Eva Munnik

Ouders van Nu product – Baby Scheurkalender

Baby Scheurkalender

€ 14,99
Shop nu