
8 tips voor een betere nachtrust (voor het hele gezin!)
Genoeg slaap krijgen is een behoorlijke uitdaging voor gezinnen met jonge kinderen. Voor groot én klein. Terwijl een goede nachtrust juist ontzettend belangrijk is. Zo kan je kind zich goed ontwikkelen en groeien en kan jij energiek en gezond door het leven gaan. Daarom 8 tips voor een betere nachtrust voor het hele gezin.
-
White noise
Met kleine kinderen in huis kun je eigenlijk niet zonder ‘white noise’. Dat is een monotoon achtergrondgeluid zoals een stofzuiger, draaiende wasmachine of draaiende ventilator. Of je gebruikt een white noise-app, dat kan natuurlijk ook. Baby’s slapen sowieso altijd heerlijk met wat achtergrondgeluid om zich heen. Maar ook op je eigen kamer of op de kamer van je peuter is het slim om wat achtergrondgeluid aan te zetten. Met dit geluid op de achtergrond zal niet elk hoestje, kuchje of jengeltje je doen wakker schrikken, maar word je wél wakker van een huilende baby of roepende peuter. Hetzelfde geldt voor je peuter of kleuter als er nog een baby in huis is. Ook hij slaapt beter en zal niet van elk kuchje van de baby wakker worden. Slim!
Lees ook: 9 slaaptips voor je baby
-
Maak de kamers donker(der)
Iedereen slaapt beter in een kamer die zo donker mogelijk is. Hoewel je kind misschien graag een nachtlampje naast zich heeft om bij in slaap te vallen, zal hij eenmaal slapend langer en beter slapen als er geen zon- of ander licht in zijn kamer is ‘s ochtends. En datzelfde geldt voor jou. Zorg dus voor verduisterende gordijnen en plak eventuele ramen in de slaapkamerdeuren af met karton of een doek.
Lees ook: Je kind wil niet slapen: zo pakken ze het aan op het kinderdagverblijf
-
Zorg voor een koele slaapkamer
Ben je gewend om de slaapkamer lekker warm te maken? Pak het eens anders aan. Zet, als het niet al te koud is, een raam op een kiertje en draai de radiatoren dicht. Ditzelfde geldt voor jouw slaapkamer. De ideale temperatuur op de slaapkamer van een baby of peuter is tussen de 16 en 18 graden. Alleen als een baby net geboren is (de eerste zes tot acht weken) mag het iets warmer zijn. Om te controleren of je baby een goede temperatuur heeft, kun je aan het nekje of de voetjes voelen. Deze moeten aangenaam warm zijn.
-
Wees consistent met bedtijden en -routines
Hoewel het soms moeilijk is om je kind op tijd naar bed te krijgen, is consequent zijn de sleutel tot succes. Natuurlijk kun je je kind langer op laten blijven voor een speciale gelegenheid. Maar de meeste baby’s en jonge kinderen gedijen bij een vaste bedtijd – zo tussen 7 uur en half 8. Vaak pakken ze dan twaalf uur slaap én slapen ze ’s middags ook beter als ze nog een middagdutje doen. Zorg ook dat je iedere dag hetzelfde bedtijdritueel hanteert. Bijvoorbeeld badderen, tandenpoetsen, voorlezen en slapen.
Handig! Slaapschema baby per maand
-
Slaaptraining en geen co-sleeping
Hoewel er genoeg ouders zijn die aan co-sleeping doen met hun kinderen en hier helemaal gelukkig mee zijn, is het voor de meesten niet ideaal in verband met ellebogen in gezichten en snurkende bedpartners. Ga daarom voor slaaptraining in plaats van co-sleeping. Vrijwel elk kind heeft in het begin hulp nodig om zelfstandig in slaap te vallen. Let op: slaaptraining betekent niet je kind in z’n eentje laten huilen tot hij in slaap valt! Je kunt bijvoorbeeld je kind zelfstandig in slaap proberen te laten vallen, en als hij huilt iedere vijf minuten naar ‘m toegaan om hem een knuffel en kus te geven en te zeggen dat papa en mama beneden zijn. Maar nogmaals, uiteindelijk zal je kind zélf in slaap moeten vallen in zijn eigen bed. Lees hier meer over je baby in zijn eigen bed laten slapen.
Lees ook: 30x de meestgebruikte smoesjes van peuters die niet willen slapen
-
Voeg lavendel toe aan je bedtijdroutine
Lavendel ruikt natuurlijk heerlijk én werkt rustgevend. Doe je kind voor hij naar bed gaat bijvoorbeeld in een badje met natuurlijke lavendelolie, geef je baby een massage met lavendellotion of zet een diffuser in de babykamer met lavendelspray. En ook jou kunnen producten met lavendel bijdragen aan een betere nachtrust. Het proberen waard!
-
Voor onrustige baby’s: inbakeren
Het ziet er misschien ‘zielig’ uit, zo’n ingebakerd baby’tje, maar de meeste baby’s vinden het juist heerlijk! Merk je dat je baby niet in slaap valt omdat hij constant met zijn armpjes aan het bewegen is? Dan kan inbakeren een wereld van verschil maken. Je baby komt zo makkelijker tot rust en voelt zich geborgen – net zoals in de baarmoeder. Populaire inbakerzakken zijn bijvoorbeeld die van Puckababy: handig in gebruik én veilig.
-
Voor (vroege) peuters: slaapwekkers
Ideaal voor peuters die vroeg wakker zijn: slaapwekkers. De wekker laat aan je kind door middel van een plaatje of lampje zien, wanneer hij uit bed mag komen ’s ochtends. Je kunt zelf de tijd instellen. Bijvoorbeeld doordeweeks om 7 uur en in het weekend om half 8. Tot die tijd moet je kind in bed blijven liggen en kan hij bijvoorbeeld met zijn knuffels spelen. Peuters vinden het vaak maar al te leuk en pikken het na een paar keer oefenen goed op. Deze leuke slaapwekkers zal je kind geweldig vinden!
Ook interessant: Mijn baby wil niet slapen, wat nu?
Bron: Momtastic – beeld: Shutterstock