Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Burp! Moeder deelt truc om jouw baby makkelijker te laten boeren

Na de borst of fles is het vaste prik: je baby laten boeren. De meeste ouders doen dit door hem op de schouder te laten rusten en zachtjes op zijn rug te kloppen. Maar wist je dat er nog een andere manier is die jouw baby misschien veel sneller laat boeren?

Advertentie

Tijdens het drinken aan de borst of uit de fles krijgt je baby lucht binnen. Door je baby te laten boeren na de voeding, kan hij die lucht weer kwijt. Leg je hem na het drinken meteen neer, dan kan de lucht niet goed via de slokdarm weer naar buiten komen. Baby’s kunnen dan last krijgen van lucht of gasvorming in hun buik wat voor darmkrampjes kan zorgen. Het kan zo veel pijn doen dat je baby moet huilen of niet kan slapen. Ook kan lucht in de maag een vol gevoel geven, waardoor je baby niet meer verder wil drinken. Daarom laten veel ouders hun baby altijd boeren na of tijdens de voeding.

Meer lezen: Reflux: wat is het en wanneer ga je over tot behandeling?

Moeder deelt andere (en snellere?) manier

De meest gebruikte manier om je baby te laten boeren is door je baby tegen je schouder aan te houden en zachtjes te kloppen of wrijven over zijn rug. Maar de Amerikaanse moeder Larissa – die op Instagram opereert als The Mama Coach – zweert bij een andere techniek. Volgens haar krijg je jouw baby veel sneller aan het boeren als je het op deze manier doet. Op Instagram laat ze zien hoe je jouw baby ook kunt laten boeren.

Baby sneller laten boeren: zo doe je dat

Zet je baby op je schoot. Ondersteun zijn hoofd, borst en rug met je handen. Laat hem iets voorovergebogen leunen en laat hem vervolgens iets achterover leunen. Breng zijn lichaam dan weer naar het midden en wacht even. Als het goed is, maakt dat een boer los. In de onderstaande video demonstreert Larissa de truc:

Advertentie


Het boertje is geen must

Daarbij benadrukt de moeder dat het geen must is om je baby te laten boeren. Probeer de truc en als het niet werkt dan is er geen man overboord. Ze verwijst naar een onderzoek dat in 2015 is gedaan. Onderzoeker en moeder Bhavneet Barti wilde erachter komen hoe belangrijk dat ene boertje nou is. Bharti en haar collega’s riepen 71 kersverse moeders op. De helft van de moeders kreeg het advies om haar baby te laten boeren, de andere helft niet. In de drie maanden die volgden hielden de moeders het aantal koliekaanvallen bij, dus hoe vaak hun baby’s pijn leken te hebben, overmatig huilden en ontroostbaar waren.

Lees ook: Boertje na borstvoeding: hoe belangrijk is dat?

Meer onderzoek nodig

De resultaten waren opvallend. De baby’s die een boertje lieten, huilden niet minder dan de baby’s die geen boertje lieten na het drinken van melk. Mogelijk is het een advies dat van generatie op generatie wordt overgedragen, maar waar verder weinig wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Toch is het nog iets te voorbarig om meteen te stoppen met je baby te laten boeren. Aan het onderzoek van Barthi deden namelijk slechts 71 moeders mee. Het zou eigenlijk nog verder onderzocht moeten worden met een groter testpanel.

Advertentie

Ook interessant: Baby spuugt melk uit: wanneer is dat zorgelijk?

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Bored Panda – Beeld: Getty Images