Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Experts: ‘Geef je baby jonger dan 6 maanden geen water, ook niet tijdens hittegolf’

Tijdens een hittegolf vraag je je regelmatig af hoe je je baby koel kunt houden en beschermen. Misschien denk je dat een beetje water voor je baby geen kwaad kan, maar let op: baby’s jonger dan zes maanden mogen helemaal geen water krijgen. En wel om deze reden.

Advertentie

In de eerste maanden van hun leven hebben baby’s een groter percentage water in hun lichaam dan volwassenen. Terwijl bij een volwassene ongeveer 55 procent van het lichaam uit water bestaat, is dit bij een jonge baby ongeveer 75 procent. Abbas Kanani, apotheker van online apotheek Chemist Click, zegt hierover tegen de nieuwssite van Yahoo: ‘De nieren van baby’s onder de zes maanden zijn nog erg klein en niet goed ontwikkeld. Water drinken, kan dan een vergiftiging veroorzaken als gevolg van een disbalans in elektrolyten, zoals natrium. Dit kan leiden tot een tekort aan natrium in het bloed.’

Watervergiftiging

Een natriumtekort kan gevaarlijk zijn. Er kan dan een zogenoemde watervergiftiging optreden. De eerste symptomen hiervan zijn: slaperigheid, prikkelbaarheid en een verminderde hersenactiviteit. Andere symptomen zijn een lagere lichaamstemperatuur, een opgezwollen gezicht en epileptische aanvallen.

Meer info over wanneer je baby voor het eerst water mag drinken lees je hier.

Niet nodig

Ook het advies van Nederlandse experts is duidelijk: zowel het Voedingscentrum en consultatiebureaus adviseren dat jeje  baby pas vanaf zes maanden water te laten drinken. Zelfs één slokje kan de natuurlijke balans in hun lichaam verstoren.
Voor die tijd heeft je kind het simpelweg niet nodig.

Advertentie

Melk, melk, melk

Baby’s jonger dan zes maanden halen al het vocht dat ze nodig hebben uit hun melkvoedingen. De maag van een jonge baby is erg klein. Als je je kind water geeft, zit zijn maag al deels vol, waardoor hij minder eetlust kan krijgen. Het gevolg is dat je baby minder melk drinkt, waardoor hij minder voedingsstoffen binnenkrijgt, terwijl hij die voedingsstoffen wel hard nodig heeft. Maak je je zorgen dat je baby uitgedroogd raakt door de warmte? Geef ‘m dan vaker melk te drinken, als hij dat wil of nodig heeft.

Babyflesjes? Die koop je natuurlijk gewoon eenvoudig online.

Meer tips om je baby te beschermen tegen de hitte? Die lees je hier.

Lees ook deze zomerse tips:
Zwanger in de zomer: 6 verkoelende tips
Gezondheid en veiligheid in de zomer

Advertentie

Bron: Metro – beeld: Shutterstock