Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Fysiotherapeuten slaan alarm om slechte houding van kinderen

Steeds meer jongeren hebben tegenwoordig last van rug-, nek- en schouderklachten. De reden? Ze bewegen te weinig en hangen te vaak met een tablet of mobiel onderuitgezakt in een stoel. Voor fysiotherapeuten reden om alarm te slaan.

Advertentie

Vooral kinderen die na 1995 zijn geboren, hebben vaker klachten. Hoewel recente cijfers lastig te achterhalen zijn, geven therapeuten en artsen aan steeds meer pubers op bezoek te krijgen tijdens spreekuren.

Tabletnek of Gameboyrug

Zo belanden kinderen op 12-jarige leeftijd al bij een therapeut met klachten die eigenlijk pas bij vijftigers passen. In het ergste geval krijgen sommige kinderen een bochel, ook wel een ’tabletnek’ of ‘gameboyrug’ genoemd. Neurochirurgen hebben tegenwoordig ook steeds meer 16-jarigen met een hernia onder behandeling.

Op jonge leeftijd ingrijpen

Houding Netwerk Nederland wil meer aandacht vragen voor dit probleem. De nieuwe stichting, waarin artsen, fysiotherapeuten en ouders zijn vertegenwoordigd, benadrukt het belang van preventie. ‘Het begint al bij baby’s die te weinig op hun buik worden gelegd en te veel in stoeltjes zitten. Een gezonde houding moet je vroeg aanleren,’ zegt Piet van Loon, mede-oprichter en orthopedisch chirurg.

Smartphones en tablets

De toename van het aantal klachten heeft volgens André Grotenhuis, neurochirurg in het Radboudumc, vooral te maken met het groeiende gebruik van tablets en smartphones onder kinderen. ‘Al vanaf hun vierde zitten ze bijna de hele dag op school, ze sporten minder en hangen meer achter de computer. De druk op die tussenwervelschijven is veel te groot,’ zo constateert Grotenhuis.

Advertentie

BEKIJK OOK: Theekransje voor agent die leven van baby redde

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Gelderlander.nl – Foto: Shutterstock