Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Geen beschuit met muisjes, maar: deze kraamtradities hebben ze in andere landen

In Nederland eten we beschuit met roze of blauwe muisjes bij de geboorte, maar welke kraamtradities hebben ze in andere landen? Van de placenta begraven in Bali tot het eerste badje in Nigeria.

Advertentie

Brazilië

In Nederland wordt de kersverse moeder door het kraambezoek overspoeld met cadeaus voor haar en de baby. In Brazilië is het ook andersom: de moeder geeft de mensen die haar baby komen bewonderen in het ziekenhuis een cadeautje mee naar huis.

Turkije

In Turkije is het gebruikelijk voor moeders om na de bevalling een speciaal drankje te drinken. Lohusa Serbeti wordt vaak gemaakt van water, kaneel, kruidnagel, suiker en rode kleurstof. De kersverse moeder krijgt het drankje eerst voorgeschoteld in het ziekenhuis, eenmaal thuis wordt het ook aangeboden aan het kraambezoek.

Nigeria

Het eerste badje van de baby is in Nigeria een belangrijk moment. Volgens de traditie doet oma de baby voor het eerst in bad. Als oma niet meer leeft, dan doet een tante of een ander belangrijk persoon in de familie het.

Latijns-Amerika

In veel Latijns-Amerikaanse landen doen kersverse moeders aan la Cuarentena (quarantaine). Zes weken lang onthouden ze zich van bepaald eten, seks, en activiteiten die vermoeiend kunnen zijn. Ze besteden deze tijd alleen aan zichzelf en de zorg van de baby. Familieleden helpen vaak met huishoudelijke taken zoals koken, schoonmaken en het oppassen op de andere kinderen.

Advertentie

Bali

In Nederland belandt de placenta vaak in de prullenbak, dat is op Bali ondenkbaar. Het is traditie om de placenta schoon te maken, in een doos te plaatsen en vervolgens te begraven rondom het huis van de ouders.

Japan

Rusten, dat wordt in Japan als heel belangrijk gezien na de bevalling. De moeder blijft drie weken bij haar ouders, om daar in bed te blijven en te herstellen. Andere familieleden springen bij om te helpen met de zorg van de baby en het huishouden.

Ivoorkust

In Ivoorkust houden sommige kersverse moeders hun baby veertig dagen binnen, om ze te beschermen tegen kwade geesten.

Gambia

Als de baby ter wereld komt, smeert men wat bloed uit de navelstreng op zijn mondje. In Gambia geloven ze dat dit geluk brengt.

Suriname

In Suriname wordt de baby in bad gedaan met blauw poeder, dat blauwsel heet. Dit wordt gebruikt om de baby te beschermen tegen het boze oog.

Advertentie

Ook leuk om te lezen: 

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Huffingtonpost, Peuteren, Whattoexpect– Beeld: Getty Images