Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Deken ligt over kinderwagen

Expert waarschuwt: ‘Hang nooit een doek over de kinderwagen’

Op warme dagen wil je je baby zoveel mogelijk uit de zon houden. Je smeert hem zorgvuldig in met een hoge beschermingsfactor en als je dan toch op het terras of in de tuin zit, zorg je ervoor dat het zonlicht niet direct in de kinderwagen schijnt. Een doek over de kinderwagen lijkt dan een snelle en praktische oplossing, maar is juist levensgevaarlijk.

Advertentie

In het filmpje is te zien dat de temperatuur in de kinderwagen in twintig minuten al kan oplopen tot 37 graden Celsius. Zelfs met een licht dekentje over de kinderwagen kan dit leiden tot een zonnesteek of erger: er is ook een risico op wiegendood.

Lees ook: Veilig de zon in met je baby en peuter: dit zegt de expert

Voldoende frisse lucht

‘Kinderen moeten voldoende frisse lucht binnenkrijgen,’ vertelt onderzoeker Torleiv Ole Rognum op de Britse televisie. ‘Ze kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet reguleren, waardoor ze snel oververhit raken en moeite met ademen kunnen krijgen. Daarnaast kan een baby spontaan ophouden met ademen omdat hij door de warmte denkt dat hij terug is in de baarmoeder.’

Behalve een slechte luchtcirculatie is het nadeel van een doek over de wagen ook dat je geen zicht hebt op je kind.

Zonneklep kinderwagen niet gebruiken

Wat ook goed is om te weten voor veel ouders is dat het gebruik van de zonneklep van de kinderwagen in de hitte gevaarlijk kan zijn. Deze kap gebruiken lijkt een goede optie, maar ook hierdoor kan de temperatuur in de kinderwagen snel oplopen.

Advertentie

Wat kun je wel doen?

  • Parasol aan de kinderwagen bevestigen
    Dit is de veiligste manier om je kind uit de zon te houden. Doordat de parasol zich boven de kinderwagen bevindt, stijgt de temperatuur niet en kan de kinderwagen goed worden gelucht.
  • Zonnescherm
    Een zonnescherm gebruiken is een goede manier om je kind uit de zon te houden. Bijvoorbeeld een Dooky Universal cover. Toch kan de temperatuur met een zonnescherm nog steeds toenemen met 1 tot 3 graden. Span de schermen als een luifel boven de kinderwagen en niet over de opening om te hoge temperaturen te voorkomen.

Lees meer: Dit gebeurt er als je een kind achterlaat in een snikhete auto

Auteur: Richt Kooistra – Bron: MirrorBeeld: Zie.nl

Commercieel – Hema – Offer – Winterjas

Winterjas

Met een zachte teddy voering en twee steekzakken
Vind je hier