Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
babytaal baby praten mammiaans
door

Koetsjiekoe! Volgens onderzoek praten mensen over de hele wereld op dezelfde manier tegen baby's

Praat jij ook tegen baby's met een gek, hoog stemmetje? Geen zorgen, het ligt niet aan jou. Overal op de wereld praten mensen op dezelfde manier tegen kinderen.

Advertentie

Lees ookNeh, owh, eair: Moeder legt met handige filmpjes Dunstan babytaal uit

‘Ah, jaaa. Koetsjieee. Wat knáp. Wat ben jij liiiiief’. Geschrokken kijkt de wildvreemde man uit de supermarkt me aan. ‘Ik had me nog zó voorgenomen om nóóit zo tegen kinderen te praten’, zegt hij verschrikt. Even later krijg ik een nieuw onderzoek van de Harvard Universiteit onder ogen. En wat blijkt: de studie wijst uit dat mensen uit 21 verschillende culturen allemaal op dezelfde ‘babymanier’ praten met kinderen. Zo vreemd was die man in de supermarkt dus niet.

Lees ook: Taalontwikkeling van je baby, zo stimuleer je dat

Het onderzoek

In het onderzoek werd per cultuur aan gemiddeld vijftien ouders gevraagd hoe ze zouden zingen en praten als hun baby huilerig was. Daarna werd vastgelegd hoe ze een willekeurig liedje zongen voor een volwassen persoon en hoe ze een verhaal vertelden aan de onderzoekers. Wat blijkt: de onderzoekers zagen in de babyspraak gemeenschappelijke kenmerken en dus duidelijke aanwijzingen dat al deze mensen in de basis op dezelfde manier communiceren met kinderen.

Lees ook: Babygebaren, leer met je baby communiceren

Grappig verschijnsel

Werkt het ook echt om met een hoog stemmetje tegen je kind te praten? Onderzoek wijst uit van wel. Juist het hoge toontje is volgens de onderzoekers geschikt om iets duidelijk te maken aan kinderen. ‘Een grappig verschijnsel’, vertelt Anika van der Klis, die als taalwetenschapper aan de Universiteit van Utrecht onderzoek doet naar de taalontwikkeling van kinderen aan RTLnieuws. ‘Omdat het dus vanzelf gebeurt. Een volwassene doet dat uit zichzelf als hij tegen een kind of baby praat.’

Advertentie

Bron: NRC, RTLnieuwsBeeld: GettyImages